Linkuri accesibilitate

Nava olandeză cu deșeuri, returnată Marii Britanii


Nava cu deșeuri din Marea Britanie, venită în România sub pavilion olandez, a fost returnată expeditorului. Doi români și un britanic sunt anchetați pentru import-export ilegal de deșeuri
Nava cu deșeuri din Marea Britanie, venită în România sub pavilion olandez, a fost returnată expeditorului. Doi români și un britanic sunt anchetați pentru import-export ilegal de deșeuri

Cele 16 containere aduse în România sub pavilion olandez din Marea Britanie au fost oprite de la comercializare ca produse second-hand și au fost returnate expeditorului, transmite Garda de Coastă.

„​În continuarea cercetărilor efectuate în cazul celor 16 containere descoperite în Portul Constanţa Sud Agigea, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în data de 24.02.2020, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, în colaborare cu lucrători din cadrul Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București și Garda Națională de Mediu, au efectuat controale în cele trei puncte de lucru de pe raza municipiului București și județului Ilfov ale societății comerciale în cauză, fiind astfel sistate operațiunile de comercializare a produselor second-hand.

Menționăm faptul că, activitățile de control derulate de autoritățile implicate sunt în curs de desfășurare.

Totodată, la sfârşitul săptămânii trecute, a fost finalizată activitatea de încărcare, pe nava sub pavilion Olanda, a containerelor cu deșeuri, în vederea returnării acestora către expeditor. Acestea au părăsit teritoriul României în cursul zilei de 21 februarie”, transmite Garda de Coastă.

Procurorii constănțeni au identificat 16 containere descoperite în aceste zile de Garda de Coastă în Portul Constanța Sud Agigea, care figurau în acte ca obiecte de uz casnic second hand.

Containerele au fost descărcate de pe o navă olandeză venită din Marea Britanie, înainte de ieșirea din UE.

În dosar sunt cercetați doi români și un britanic pentru importarea ilegală de deșeuri şi folosirea de acte nereale la autoritatea vamală

Procurorul Teodor Niță, de la Parchetul Curții de Apel Constanța, care instrumentează dosarul a explicat vineri, într-o conferință de presă, că identificarea navelor cu deșeuri a fost posibilă abia acum, când Marea Britanie nu mai face parte din blocul comunitar.

"Când eşti în afara UE, sunt operaţiuni de import-export clasice. În interiorul UE, nu sunt operaţiuni de export-import clasice, au alt statut juridic, au alte proceduri", a explicat procurorul, citat de Agerpres.

"Am analizat un document, care se numeşte analiză de risc, efectuat de lucrătorii de poliţie din cadrul Gărzii Coastă şi în condiţiile în care Marea Britanie a ieşit din Uniunea Europeană, acum sunt chestiuni care se văd şi înainte nu se vedeau, din cauza apartenenţei la blocul comunitar. Şi lucrătorii au făcut raportul respectiv, în care procentajul de risc de a se găsi deşeuri era ridicat, motiv pentru care am procedat la verificarea în teren a rezultatului acestor analize. Acesta este al cincilea transport, dacă nu mă înşel, în condiţii similare, o să verificăm, să vedem unde au ajuns acele alte circa 50 de containere cu deşeuri. Acum, în acest transport au fost 16 containere. Pentru început am desfăcut numai unul, am văzut că este o problemă şi am descărcat de pe vapor toate celelalte, verificând conţinutul containerelor. Nu avea nicio legătură documentaţia de însoţire cu conţinutul containerelor", a declarat procurorul.

Anchetatorul a explicat că transporturile cu deșeuri nu ajung în România direct de la expeditor pentru ca li se pierde urma, ele fiind descărcate și reîncărcate în alte porturi.

Procurorul spune că deșeurile sunt sortate și o parte din ele sunt vândute pe piața din România ca produse de mâna a doua, iar celelalte sunt aruncate, ceea ce transformă România în "lada de gunoi" a Europei.

”Problema este la nivel general pentru că datorită unor probleme de reglementare, așa cum am spus, România are o mare problemă care va deveni explozivă în curând. Cu ocazia celei de-a opta runde de evaluare făcută de experții Consiliului Europei, chestiune care se regăsește într-o recomandare a Consiliului Europei, statul român a fost obligat să ia anumite măsuri pe linia de protecția mediului. Nici una dintre aceste măsuri nu s-a implementat. E adevărat, termenul de finalizare a implementării este mai 2020. Să sperăm că în cele trei luni care mai sunt vor fi implementate, dar eu mă îndoiesc pentru că nu văd nimic pregătitor. Asta înseamnă că în curând România va fi invadată de gunoaie dacă nu se iau măsuri”, a mai spus procurorul Niță.

Importul ilegal a fost făcut de o firmă cu puncte de lucru în Bucureşti şi judeţul Ilfov.

XS
SM
MD
LG