Linkuri accesibilitate

Ianuarie 2023: Alexei Navalnîi, la doi ani de când e în închisoare: „Biata noastră Patrie trebuie să fie salvată”


Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, vorbește printr-un link video în timpul unei ședințe de judecată din Petushki, regiunea Vladimir, la aproximativ 120 de kilometri (75 de mile) est de Moscova, Rusia, marți, 28 decembrie 2021.
Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, vorbește printr-un link video în timpul unei ședințe de judecată din Petushki, regiunea Vladimir, la aproximativ 120 de kilometri (75 de mile) est de Moscova, Rusia, marți, 28 decembrie 2021.

Disidentul Aleksei Navalnîi marca, în ianuarie 2023, cel de-al doilea an de la încarcerarea sa de către regimul Putin sub acuzații considerate pe scară largă motivate politic.

Navalnîi a postat o declarație pe conturile sale de socializare pe 17 ianuarie 2023, la exact doi ani după ce a fost arestat la sosirea sa din Germania, unde a fost tratat pentru otrăvire cu ceea ce laboratoarele europene au concluzionat că este un agent nervos asemănător lui Noviciok.

„Așa cum am spus acum doi ani și spun acum, Rusia este țara mea... Eu nu le voi da țara mea și cred că întunericul va dispărea... Și suntem mulți dintre noi, mult mai mulți decât judecătorii corupți, propagandiștii mincinoși și hoții de la Kremlin”, scrie Navalnîi.

Rusia, „ biata Patrie”, spune Alexei Navalnîi, trebuie salvată. „Este jefuită, rănită, târâtă într-un război agresiv [împotriva Ucrainei] și transformată într-o închisoare condusă de cei mai necinstiți răufăcători. Orice atitudine împotriva acestei bande, chiar și una simbolică, așa cum este posibilă pentru mine în situația actuală, este importantă pentru mine”.

Alexei Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021, atunci când a ajuns în Moscova din Germania, unde a fost tratat după otrăvirea cu Noviciok, o substanță cu efect neurotoxic.

Inițial, militantul rus a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea condițiilor unei eliberări condiționate anterioare din cauza convalescenței sale în străinătate.

În martie 2022, a fost condamnat la încă nouă ani de închisoare sub acuzația de delapidare prin fraudă. El și susținătorii săi au criticat în mod repetat acuzația ca fiind motivată politic.

Fundația Anticorupție a lui Navalny și rețeaua sa de birouri regionale au fost desemnate organizații „extremiste” și interzise după arestarea sa.

În urma arestului său, echipa sa a publicat pe YouTube videoclipul „Palatul lui Putin”, o investigație care a descoperit un palat de lux la Marea Neagră și care ar fi fost dăruit președintelui Rusiei de către oligarhi, o anchetă catalogată de Kremlin ca fiind o „pseudo-investigație”.

Palatul lui Putin de la Marea Neagră
Palatul lui Putin de la Marea Neagră

Încă de la începutul invaziei lui Putin în Ucraina, Alexei Navalnîi i-a îndemnat pe ruși să protesteze, spunând că Rusia nu poate deveni „o națiune de oameni tăcuți și înspăimântați”.

„Să nu devenim o țară de oameni tăcuți și înspăimântați, de lași care se prefac că nu observă războiul agresiv declanșat de țarul nostru evident nebun împotriva Ucrainei”, a scris Navalîi. „Putin nu este Rusia”, adăuga liderul opoziției ruse.

Articol publicat pe 17 ianuarie 2023.

XS
SM
MD
LG