Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi dă în judecată închisoarea pentru ghete de iarnă: „Apa caldă vine în trei căni, îmbolnăvirea nu e o opțiune”


Alexei Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021, după ce a fost otrăvit. În prezent el ispășește o sentință motivată politic de peste nouă ani de închisoare.

Alexei Navalnîi, principalul opozant politic al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că va da în judecată închisoarea în care se află deoarece nu a primit ghete de iarnă.

Mesajul transmis luni pe contul său de Twitter ilustrează condițiile precare în care trăiesc deținuții politici din Rusia.

„Să nu râdeți!” spune disidentul, pentru că în ciuda banalității cererii sale, privarea de cizme de iarnă face parte din „sistemul de presiune” a penitenciarelor din Rusia.

Conform lui Navalnîi, care se află într-o celulă izolată de câteva zile, ar avea dreptul la 90 de minute de exercițiu în aer liber, acoperită de gheață, într-o zonă de ciment mai mică decât celula sa.

Fără îmbrăcămintea potrivită, asta „înseamnă că fie nu ieși la plimbare (și suferi), fie că ieși și te îmbolnăvești (ceea ce mi s-a întâmplat deja)”.

„Într-o celulă în care apa fierbinte vine doar în trei căni - pentru micul dejun, prânz și cină - să te îmbolnăvești nu este o opțiune, chiar dacă este doar o răceală. Dacă te îmbolnăvești, va trebui să ceri administrației lucruri precum pastile, îngrijiri medicale, șosete de lână etc.”, mai spune el.

Asta ar oferi paznicilor un mod prin care îl pot manipula pentru a afla informații, explică Navalnîi.

„Este o căutare fără sfârșit a vulnerabilităților reciproce. Iar stupidele cizme de iarnă mă fac vulnerabil”, adaugă el.

Alexei Navalnîi, în vârstă de 46 de ani, a fost arestat în ianuarie anul trecut, atunci când a ajuns în Moscova din Germania, unde a fost tratat după otrăvirea cu Noviciok, o substanță cu efect neurotoxic.

Inițial, militantul rus a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea condițiilor unei eliberări condiționate anterioare din cauza convalescenței sale în străinătate.

În martie, a fost condamnat la încă nouă ani de închisoare sub acuzația de delapidare prin fraudă. El și susținătorii săi au criticat în mod repetat acuzația ca fiind motivată politic.

În urma arestului său, echipa sa a publicat pe YouTube videoclipul „Palatul lui Putin”, o investigație care a descoperit un palat de lux la Marea Neagră și care ar fi fost dăruit președintelui Rusiei de către oligarhi, o anchetă catalogată de Kremlin ca fiind o „pseudo-investigație”.

„Palatul lui Putin” de la Marea Neagră, descoperit de Navalnîi și echipa sa.
„Palatul lui Putin” de la Marea Neagră, descoperit de Navalnîi și echipa sa.

În mesajul lui de pe Twitter, Navalnîi mai spune că a primit multe scrisori de la susținători despre „depresie, jale și apatie”.

„Haide, înveseliți-vă deja! Dacă ești în viață și sănătos, te descurci bine. Termină-ți latte-ul cu dovleac și fă ceva pentru a aduce Rusia mai aproape de libertate. Salutări tuturor de la fundul piramidei lui Maslow”, a mai spus Alexei Navalnîi la finalul declarației sale.

XS
SM
MD
LG