Peste 130 de scriitori, artiști și oameni de știință recunoscuți internațional, inclusiv șase laureați ai Premiului Nobel, cer autorităților ruse, într-o scrisoare deschisă, eliberarea imediată a opozantului Kremlinului Alexei Navalnîi, aflat în închisoare din februarie 2021.
Semnatarii subliniază că Navalnîi are nevoie urgent de „ajutor medical independent”. Recent, reprezentanții liderului opoziției ruse au spus că starea acestuia este tot mai rea și că se tem că este otrăvit prin intermediul medicamentelor care i se administrează în închisoare.
Solicitarea e semnată, printre alții, de marele dansator de origine rusă Mihail Barîșnikov, scriitoarea J.K. Rowling, laureații Nobel pentru literatură Orhan Pamuk, Herta Muller, Olga Tokarczuk, Svetlana Alexievici, Mario Vargas Llosa și J.M. Coetzee.
Mai semnează scrisoarea actorul Jean Reno, fostul fotbalist Eric Cantona, caricaturistul Art Spiegelman, dramaturgul Tom Stoppard, regizorul J. J. Abrams etc.
„Ne adăugăm vocile celor 600 de medici ruși care solicită ajutor medical independent urgent și imediat [pentru Alexei Navalnîi], altor 100 de avocați ruși și 100 de deputați regionali care cer încetarea torturii și acordarea de asistență medicală”, se arată în scrisoarea deschisă.
„Navalnîi ispășește o pedeapsă cu închisoarea pe baza unor acuzații care nu ar fi acceptat de niciun sistem legal independent. Susținem apelul guvernului german, al autorităților americane și al Uniunii Europene de eliberare a sa imediată. Este în puterea dumneavoastră”, spun semnatarii.
Scrisoarea a fost publicată vineri, la două zile după ce Navalnîi a anunțat că a fost începută o nouă anchetă, de data aceasta sub acuzația de terorism, și că va fi judecat pentru acuzația „absurdă” de un tribunal militar.
Navalnîi a declarat că un alt dosar pentru o acuzație de propagare a terorismului și nazismului a fost lansat împotriva lui în octombrie, din cauza declarațiilor asociaților săi auto-exilați pe canalul de YouTube Popular Politics. Ei l-au criticat pe Putin și guvernul său și au condamnat invazia neprovocată a Ucrainei de către Moscova.
El a precizat că un alt dosar a fost deschis împotriva sa în octombrie, pentru acuzații de propagare a terorismului și nazismului. Ancheta se bazează pe declarații formulate pe YouTube de asociații lui aflați în exil, care l-au criticat pe Vladimir Putin și guvernul său pentru invadarea Ucrainei.
La începutul lunii aprilie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut că asociații lui Navalnăi, împreună cu serviciile secrete ale Ucrainei, ar fi fost implicați în asasinarea jurnalistului și propagandist pro-Kremlin Vladlen Tatarski în al doilea oraș ca mărime al Rusiei, Sankt Petersburg.
FSB nu a furnizat nicio dovadă care să leagă asociații lui Navalnăi. Echipa sa a respins acuzațiile.