Opozantul rus Alexei Navalnîi spune că l-a „păcălit” pe un agent din cadrul FSB să-i dezvăluie cum l-a otrăvit serviciul secret rus cu Noviciok.
Agentul, pe nume Konstantin Kudryavtsev, a făcut mărturisirea într-o discuție telefonică de 49 de minute cu Navalnîi, care poza drept un oficial de rang înalt de securitate rus însărcinat cu elucidarea unor aspecte ale incidentului din august din orașul siberian Tomsk.
O înregistrare a convorbirii a fost plasată pe site-ul grupării investigative britanice Bellingcat.
În convorbire, agentul spune că i s-a pus otravă lui Navalnîi în lenjeria de corp, și că planul era să moară în timpul zborului spre Moscova. În opinia agentului „de vină” pentru supraviețuirea lui Navalnîi au fost piloții avionului, care au decis să aterizeze de urgență după ce i s-a făcut rău, ca și personalul medical de la sol.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a numit recenta investigație despre otrăvirea criticului Kremlinului Alexei Navalnîi drept „o provocare pregătită cu sprijinul serviciilor secrete străine”, iar convorbirea telefonică a lui Navalnîi cu Konstantin Kudreavțev, presupusul agent FSB implicat în otrăvire – un „fals”.
Într-un comunicat al instituției, preluat de presa rusă, se spune că „provocarea” a urmărit „să discrediteze FSB-ul Rusei și angajații organelor Serviciului Federal de Securitate”, iar operațiunea „nu ar fi fost posibilă fără sprijinul logistic și tehnic al serviciilor speciale străine”.
Navalny, în vârstă de 44 de ani, a fost transportat de urgență în Germania în comă în august, după ce s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor intern rus, unde testele au identificat Novichok în corpul opozantului rus.
În raportul Bellingcat emis pe 14 decembrie, grupul din Marea Britanie, cu ajutorul mai multor publicații, inclusiv Insider, un site de anchetă rus, Der Spiegel și CNN, a publicat numele și fotografiile presupușilor operatori FSB pe care i-au acuzat că au participat la operațiunea de otrăvire. De asemenea, ei au publicat calendarul operațiunii care arată că otrăvirea opozantului era îndelung planificată.
În conferința anuală susținută de Putin, liderul de la Kremlin a spus că dezvăluirile Bellingcat „nu sunt o investigație, sunt o scurgere de materiale de informații americane".
Mai mult, fără a aduce nicio dovadă, Vladimir Putin afirmă că Alexei Navalnîi lucrează pentru serviciile de informații americane.
Putin și alți oficiali ruși refuză să utilizeze numelui lui Navalnîi în public, iar purtătorul de cuvânt al lui Putin, în octombrie, a susținut că avocatul și activistul anticorupție, cu o parte semnificativă de opoziție , au lucrat pentru CIA.
Navalny, care se află în Germania, a răspuns amenințând că îl va da în judecată pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.