O navă de construcții rusească și-a ocupat poziția pentru a relua construcția gazoductului Nord Stream 2 în Marea Baltică, deși Statele Unite, Ucraina și alte state s-au opus vehement.
Construirea gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să aducă gaz din Rusia până în Germania, pe sub Marea Baltică, va fi reluată după un an de pauză din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite.
Autoritățile maritime germane au dat aprobare pentru construcția în Marea Baltică, unde ultimii kilometri ai gazoductului ar urma să fie instalați și au avertizat alte nave să evite zona în perioada 5 decembrie-31 decembrie.
Potrivit serviciilor de trafic maritim, nava Akademik Cherskiy a ajuns în zona din apropierea coastei Poloniei pe 5 decembrie. Tot pe 5 decembrie, gazoductul rusesc Fortuna a plecat dintr-un port german aparent îndreptându-se spre o altă zonă unde ar urma să fie construită o altă porțiune a gazoductului.
Un purtător de cuvânt al proiectului Nord Stream 2 a refuzat să comenteze care sunt planurile celor două nave, potrivit presei germane.
Repoziționarea navelor vine după ce Rusia a pledat pentru finalizarea construcției gazoductului în ciuda amenințărilor cu sancțiuni din partea Statelor Unite. Construcția a fost blocată anul trecut după ce au fost impuse sancțiuni. Ambasada Statelor Unite la Berlin i-a cerut Germaniei, pe 5 decembrie, să oprească lucrările de construcție la gazoduct și să trimită un semnal clar Europei că „nu mai acceptă comportamentul răuvoitor al Rusiei”.