Linkuri accesibilitate

Necunoscutele din cazul Cherecheș. Fuga, pozele cu sânge pe față și decapitarea conducerii Poliției de Frontieră


Cătălin Cherecheș a fost capturat. Autoritățile germane vor decide dacă îl predau Poliției Române.
Cătălin Cherecheș a fost capturat. Autoritățile germane vor decide dacă îl predau Poliției Române.

Epopeea fugii fostului primar Cătălin Cherecheș, începută pe 24 noiembrie, s-a încheiat pe 28 noiembrie, în sudul Germaniei. Cherecheș a fost reținut de polițiștii care l-au prins lângă gara din Augsburg. În țară, fuga lui a decapitat conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Autoritățile române așteaptă predarea lui Cherecheș de către Poliția din Germania, acolo unde fostul edil din Baia Mare a fost încarcerat la Penitenciarul din Augsburg-Gablingen. Justiția din Germania urmează să decidă dacă îl extrădează sau nu în România.

Cătălin Cherecheș a fugit din țară vinerea trecută, cu câteva ore înainte de a afla sentința în dosarul penal în care era acuzat de luare de mită. A fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, pe 24 noiembrie.

A fost prins pe 28 noiembrie, după-amiaza, lângă gara din Augsburg, Germania. Dovada capturării sale a ajuns în presă în două variante. O fotografie în care avea sânge pe față și o altă poză în care nu avea nicio rană.

Iar în cele patru zile în care primarul din Baia Mare a lipsit din țară, Poliția de Frontieră și-a pierdut conducerea națională, a fost schimbat seful poliției Maramureș și s-a deschis o anchetă la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, acolo pe unde Cherecheș a reușit să iasă din țară fără a fi recunoscut.

Dar să le luăm pe rând.

Fuga lui Cherecheș

Pe 24 noiembrie, în plină noapte, Cătălin Cherecheș, încă primar la acel moment, transmitea live pe Facebook. În costum, cu tricolorul de-a dreapta, a lăsat un mesaj, cu voce emoționată, în care a făcut un rezumat al anilor în care a fost sub anchetă. În final, și-a exprimat încrederea că justiția îi va face dreptate.

„La acest ultim moment din coșmarul vieții mele, gândesc la ce îmi doresc cel mai mult - și ce-mi doresc cel mai mult este să fiu om, om în fața instanței și om căruia i se respectă și i se acordă drepturile omului. O instanță imparțială care veghează justiția și drepturile omului sau una care mă păcălește și care e forțată să facă interesele altcuiva”, declara Cătălin Cherecheș în finalul mesajului său video.

Nu a lăsat să se înțeleagă niciun moment că va fugi.

La ora 7:49, în zorii zilei de vineri, 24 noiembrie, Cătălin Cherecheș a ieșit din țară prin Vama Pechea, folosind actele unei rude.

„La ora menţionată, la controlul de frontieră efectuat pe teritoriul maghiar, s-a prezentat un autovehicul înmatriculat în România, în care se aflau două persoane, conducătorul auto care figura în regim de taxi şi un pasager pe scaunul din dreapta. Cele două persoane s-au legitimat cu cărţi de identitate româneşti, dintre care una, cea a pasagerului, aparţinea unei rude a numitului Cherecheş Cătălin, persoană care locuieşte într-un stat din Europa”, a declarat , la o zi după fuga lui Cherecheș, de acum fostul inspector general al IGPF, Victor-Ştefan Ivaşcu.

Demiteri pe bandă rulantă. Vama Petea rezistă

Luni, pe 27 noiembrie, ministrul de Interne ia primele măsuri.

Este eliberat din funcție șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), sunt demiși adjuncții săi, șeful Poliției Maramureș, este înlocuită conducerea Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj și conducerea Direcției Generală de Protecție Internă Maramureș.

Și se anunță anchete la toate structurile polițienești din Maramureș și la Vama Petea.

Chestorul Victor Ștefan Ivașcu a fost eliberat din funcție. În comunicatul MAI se menționează că „și-a dat acordul”.
Chestorul Victor Ștefan Ivașcu a fost eliberat din funcție. În comunicatul MAI se menționează că „și-a dat acordul”.

În comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), deciziile sunt justificate prin „desfășurarea cu superficialitate sau cu lipsă de pro-activitate a actului profesional și managerial, care:

  • au fost de natură a afecta drepturile cetățenilor;
  • au produs consecințe cu privire la aplicarea legii române în mod egal tuturor cetățenilor;
  • au adus atingere protecției intereselor statului și credibilității unor instituții și structuri din cadrul MAI”.

Modul în care este prezentată eliberarea din funcție a chestorului de poliție Victor Ștefan Ivașcu, „cu acordul acestuia”, este criticată de Sindicatul Europol.

„Este o răfuială politică”, susține Cosmin Andreica, lider al sindicatului polițiștilor Europol. „E decizie de stabor”, mai adaugă acesta.

„Întrebarea este: îi consideri pe ăștia vinovați, că altfel nu-i schimbai, da? Corect. Mai departe, de ce nu răspund disciplinar conform legii, nu pe principiu de stabor, că noi suntem stat de drept, așa ne place să ne considerăm. Adică facem niște verificări, identificăm niște încălcări și aplicăm niște măsuri disciplinare, niște sancțiuni în consecință, administrative, disciplinare, penale, indiferent”, explică Cosmin Andreica.

Chestorul Victor Ștefan Ivașcu ajunsese pe postul de șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) prin concurs, după o lungă perioadă în care locul fusese ocupat prin împuternicire.

Cine anume i-a cerut plecarea? Europa Liberă a solicitat un răspuns de la MAI, dar până în acest moment nu l-am primit.

Mai mult, șeful Poliției Maramureș, comisarul șef Mihai Gherman, care ocupa postul cu împuternicire, a fost schimbat, deși era în concediu. A fost mutat la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vaslui.

„Mă voi gîndi”, a spus comisarul șef Gherman când jurnaliștii Europa Liberă l-au întrebat dacă va contesta decizia ministerului de a-l schimba în timp ce era în concediu.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a lăsat să se înțeleagă miercuri, 29 noiembrie, într-o conferință de presă, că șeful poliției nu și-ar fi luat concediu întâmplător.

„ Mi-am pus întrebarea de ce un membru al IPJ Maramureş important acolo şi-a luat concediu exact în acele zile. Dar această chestiune o va lămuri ancheta în curs", a spus ministrul de Interne.

Ministrul Cătălin Predoiu a cerut o anchetă în cazul concediului luat de șeful IPJ Maramureș.
Ministrul Cătălin Predoiu a cerut o anchetă în cazul concediului luat de șeful IPJ Maramureș.

Și tot în comunicatul MAI mai există o parte care face referire la o eventuală ingerință a conducerii IGPF în anchetele în desfășurare.

„Acordul pentru punerea la dispoziție a chestorului Victor Ștefan Ivașcu a fost acordat în considerarea protejării imaginii instituției Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și pentru a oferi garanții publice cu privire la imparțialitatea controalelor în derulare”, scrie în comunicat.

„Mafia siciliană este fix nimic pe lângă ce avem noi aici. Adică, cu alte cuvinte, o instituție, Ministerul, ne spune într-un comunicat oficial că, dacă dl Ivașcu n-ar fi acceptat solicitarea ministrului de a elibera funcția, exista riscul ca, în momentul în care mergeau ăștia de la Corpul de control la IGPF să facă verificări, îi prindea dl Ivașcu, îi lega de scaune și picura ceară fierbinte pe ei sau îi tă ia cu foaia între degete”, interpretează, plastic, Cosmin Andreica, liderul Europol, comunicatul MAI.

Nu e cercetat disciplinar niciunul dintre polițiștii de frontieră direct implicați în fuga lui Cherecheș. Adică agentul care l-a legitimat la ieșirea din țară, șeful de tură din seara respectivă și nici șeful Punctului de Trecere a Frontierei. „Va fi o anchetă și abia la final se vor stabili măsurile”, a confirmat, pentru Europa Liberă, Oana Pârcălab, purtător de cuvânt al IJPF Maramureș.

Prinderea lui Cherecheș

Marți seara, pe 28 noiembrie, presa românească a intrat în regim de breaking news. Pe surse venea informația că primarul fugar ar fi fost prins în Germania. Și apar și primele poze, dovada capturării sale. Cătălin Cherecheș, cu mâinile la spate, fotografiat la plan mediu. Pe fața lui nicio urmă.

Câteva zeci de minute mai târziu, vin comunicatul oficial al Poliției Române și o altă fotografie, în care pe fața lui Cherecheș apar urme de sânge.

„În seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut de către polițiștii bavarezi și BKA (brigada specială de poliție), în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional.

Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română”, a comunicat Poliția Română.

Când a fost prins de poliție, Cătălin Cherecheș era însoțit de o mătușă. Avea asupra sa mai multe acte de identitate, între care și o carte de identitate italiană, și câteva mii de euro.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisarul șef Octavian Dan, a declarat pentru Europa Liberă că nu știe de ce există această diferență între fotografii și cine a modificat prima poză.

Ministrul Cătălin Predoiu a explicat, în aceeași conferință de presă de miercuri de ce era rănit Cherecheș.

“Am văzut poza, sunt informaţii care urmează să parvină de la poliţiştii germani. Conform informaţiilor preliminare, pare că a fost o vătămare în cursul încercării de a scăpa de legitimare, practic o lovire în timpul fugii, nu neapărat de către poliţişti. Nu ştim exact în acest moment, nu vreau să comentez, dar vom afla informaţii, vor fi date publicităţii de către poliţie”, a spus ministrul Afacerilor Interne.

Cum au ajuns, însă, polițiștii germani la Cherecheș? Primele informații vorbeau despre o încălcare a legii, intervenția poliției și, în final, capturarea sa. Mai exact, Cătălin Cherecheș ar fi condus cu viteză pe o autostradă și a fost oprit de un echipaj de poliție german.

Surse Europa Liberă susțin însă că polițiștii români știau aproape cu precizie unde este fostul primar din Baia Mare. Mai mult, un echipaj de poliție din România ar fi fost foarte aproape de locul în care a fost capturat. Informația nu a fost nici infirmată, nici confirmată de purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar-șef Octavian Dan.

De altfel, și un alt purtător de cuvânt al Poliției, Georgian Drăgan, a vorbit despre localizarea sa, într-o intervenție în direct la televiziunea Digi24.

„Această operațiune a decurs ca la carte, această depistare, localizare și reținere a urmăritului internațional s-a întâmplat în patru zile de la momentul dispariției, de la momentul pronunțării definitive a unei instanțe din România. Anterior a fost o colaborare foarte bună între Poliția Română și între autoritățile din Germania, Austria, Ungaria și Italia, iar în urma acestor activități derulate de partenerii interni și externi a fost localizat, depistat și reținut urmăritul internațional Cherecheș. Acesta a fost depistat pe baza informațiilor oferite de Poliția Română”, a spus Georgian Drăgan.

Despre o localizare a lui Cherecheș a vorbit și ministrul Cătălin Predoiu.

"Pe baza unor informaţii care au fost coroborate între poliţişti români, maghiari şi germani s-a refăcut traseul fugii, s-au localizat adresele la care a poposit în această deplasare şi, în final, s-a organizat o supraveghere în limita legii acolo unde a staţionat până a avut tentativa, se pare, de a se deplasa într-o altă localitate", a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

Surse Europa Liberă susțin că localizarea lui Cherecheș s-a făcut în Ungaria, după ce acesta a deschis telefonul personal căruia îi montase o cartelă telefonică cumpărată în țara vecină.

Ce urmează?

Autoritățile române fac acum diligențele necesare pentru aducerea lui Cătălin Cherecheș în țară.

“Sunt proceduri care se fac, acum nu vreau să mă hazardez în această direcţie. Nu mă pronunţ, pentru că sunt mai multe instituţii care sunt implicate în această procedură, inclusiv străine, şi nu vreau să mă pronunţ asupra lor”, spune ministrul de Interne.

În acest moment, Cherecheș este încarcerat la Augsburg. El va fi prezentat sătpămâna viitoare, pe 6 decembrie , instanței din această localitate, care poate decide predarea imediată către autoritățile române sau un nou termen de judecată, dacă solicită documente suplimentare, potrivit surselor G4Media.

Miercuri, pe 29 noiembrie, deputații au adoptat legea care prevede pedepse suplimentare pentru cei care fug din țară pentru a scăpa de închisoare. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, susține că noul act normativ i se va aplica și lui Cătălin Cherecheș, dacă va fi adus în țară după intrarea în vigoare a legii. Ea a anunțat că 250 de fugari au fost aduși din Germania, doar anul acesta .

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG