Linkuri accesibilitate

PSD negociază în forță. Marcel Ciolacu vrea să elimine simbolurile PNL


Marcel Ciolacu nu îl vrea în guvernul PSD - PNL pe Florin Cîțu, iar PSD ar prefera ca președintele PNL să devină președintele Senatului. Imagine cu liderul PSD de la moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu. 2021.
Marcel Ciolacu nu îl vrea în guvernul PSD - PNL pe Florin Cîțu, iar PSD ar prefera ca președintele PNL să devină președintele Senatului. Imagine cu liderul PSD de la moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu. 2021.

PSD plusează în negocierile cu PNL și forțează ca liberalii să accepte renunțarea la cota unică, dar și trecerea lui Florin Cîțu pe linie moartă. Cota unică reprezintă un stindard al PNL încă din 2004 și eliminarea ei ar reprezenta în primul rând o lovitură de imagine, nu una economică.

„În toată lumea, cu excepția a trei patru țări din Uniunea Europeană, există impozit progresiv. Ce nu înțeleg oamenii este că impozitul nu se aplică la toată suma, ci la diferite praguri. Dacă ținem cota unică și trebuie să ne împrumutăm că România nu mai are bani, nu este o soluție. Nu mai merge așa”, afirmă un lider PSD pentru Europa Liberă.

PSD este conștient că PNL nu poate accepta la aceste negocieri renunțarea la cota unică începând cu 2022. Planul conducerii din Kiseleff este să-i determine pe liberali să fie de acord măcar cu o discuție despre eficiența cotei unice vs impozitul progresiv.

„Dacă vor spune că nici măcar nu vor să audă de renunțarea la cota unică, este o problemă. Guvernarea nu se poate construi doar pe ce vrea un partid. Nu este vorba doar de cota unică, sunt în discuție mai multe măsuri, de la reducerea evaziunii fiscale la cum ne împrumutăm și pentru ce”, au subliniat sursele din conducerea PSD.

Eliminarea cotei unice s-a regăsit și în programul de guvernare al Uniunii Social-Liberale (2012), doar că cele trei cote dorite nu depășeau nivelul de 16%. În timpul guvernării Ponta, cota unică nu a fost însă eliminată.

„Nu se elimină cota unică. Este o aberație a PSD. Pot vorbi cât vor, PNL nu va elimina cota unică. Noi am introdus cota unică și nu renunțăm la ea”, a declarat un vicepreședinte PNL pentru Europa Liberă.

PSD a venit și cu o altă idee: o nouă taxă pe lux. Nici această idee nu este nouă și a fost mulți ani rostogolită mulți ani de UNPR, fostul partid condus de Gabriel Oprea.

„Vrei yacht, plătești în plus”, a explicat Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD.

„Să definească Grindeanu ce înseamnă luxul și apoi mai vorbim", a fost reacția unui lider PNL.

În negocierile cu PNL, PSD nu a propus un nivel de la care să se impună noi cote de impozitare. În schimb, conducerea PSD se opune eliminării facilităților fiscale pentru IT, construcții și cercetare. Ideea fusese luată în calcul de ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu.

Social-democrații au insistat în discuții să existe investiții importante în zona de energie, deoarece România are o problemă majoră. Un alt domeniu, este cel al agriculturii, unde ar trebui să existe investiții masive în irigații.

PSD îl împinge pe Cîțu afară din Guvern. Liderul PNL trage de timp

Pe lângă posibila discuție despre eliminarea cotei unice, PSD mai încearcă o lovitură: președintele PNL să nu fie premier și nici măcar ministru de Finanțe.

Discuția îl vizează direct pe președintele PNL, Florin Cîțu, pe care social-democrații îl vor ca președinte al Senatului și nu în guvern. Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD, a declarat că președintele PNL nu este agreat pentru funcția de premier și este exclus să ocupe această funcție. Mai mult, Marcel Ciolacu a precizat că dacă PNL va da premierul, ministerul de Finanțe va trebui să revină PSD. În aceste condiții, Florin Cîțu ar putea rămâne doar un vicepremier care să se ocupe de zona economică, dar fără o putere reală în Executiv.

„Cel mai bine ar fi ca Florin Cîțu să nu mai fie în Guvern. E totuși președintele PNL. Să se ducă președintele Senatului, discută cu ambasadorii. Nu se mai poate să fie în joc”, spun social-democrații.

În replică, liberalii solicită ca Sorin Grindeanu, primul premier din epoca Dragnea, să nu facă parte dintr-un viitor Cabinet PNL – PSD. De numele său este legată OUG 13, care a scos în stradă sute de mii de oameni.

„Cîțu vrea să întindă foarte mult discuțiile pentru a rămâne premier”, crede un vicepreședinte PSD. Liderii din Kiseleff îl bănuiesc pe Florin Cîțu că tergiversează discuțiile și îl acuză că a dat către presă informația că va rămâne la Palatul Victoria până pe 19 decembrie.

„Pe 20 decembrie se împlinesc cele 60 de zile de când a picat Cioloș și se împlinește termenul constituțional când nu s-a făcut guvernul. Poate vor alegeri anticipate”, avertizează liderii PSD.

Tabăra Cîțu este conștientă că pierderea controlului asupra guvernului din partea liderului PNL va duce la apariția unor noi poli de putere în partid.

Probleme pe desființare SIIJ sau alegerea primarilor în două tururi

Eliminarea pensiilor speciale, desființarea Secției Speciale și alegerea primarilor în două tururi sunt alte probleme în negocierile PNL – PSD.

Desființarea Secției Speciale nu este pe placul PSD, care a spus răspicat acest lucru. Marcel Ciolacu a avut poziții tranșante, spunând că trebuie să existe un sistem de control în sistem. Desființarea SIIJ, o temă puternic vehiculată de PNL în campania electorală, nu a fost susținută de Florin Cîțu. De altfel, fostul ministru al Justiției a avut poziții divergente pe acest subiect cu președintele Iohannis, dar și cu UDMR.

Eliminarea pensiilor speciale a rămas doar o temă de campanie. Posibila propunere de premier, Nicolae Ciucă (PNL), a susținut că nu este de acord cu eliminarea pensiilor de serviciu pentru militari și polițiști. Cele două categorii intrau în categoria pensiilor speciale, când politicienii vorbeau despre ele în campania electorală. Tema a devenit una marginală, fiind legată de reforma pensiilor.

PSD a propus și renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență. Miza social-democraților o constituie Agențiile de Dezvoltare Regionale, care ar trebui să devină autorități contractante. Un proiect similar de lege a trecut deja de Camera Deputaților. Un alt capitol pe care social-democrații insistă foarte mult este legat de contractele de consultanță cuprinse în PNRR.

PSD insistă pe majorarea pensiilor și alocațiilor, deși România are mari probleme să se înscrie în ținta de deficit convenită cu Comisia Europeană.

„Avem bani pentru creșterea pensiilor cu 11%”, a fost poziția prim-vicepreședintelui PSD, Sorin Grindeanu.

Delegațiile PNL și PSD discută la această oră pe mai multe paliere: economic, muncă, justiție, politic.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG