Linkuri accesibilitate

Dacian Cioloș începe negocierile în Parlament pentru învestirea viitorului Guvern, dar s-ar putea să aibă o surpriză neplăcută din partea liberalilor.
Dacian Cioloș începe negocierile în Parlament pentru învestirea viitorului Guvern, dar s-ar putea să aibă o surpriză neplăcută din partea liberalilor.

Prima zi de negocieri | Strategia lui Cioloș pentru câștigarea puterii

Premierul desemnat Dacian Cioloş începe, marţi, consultările cu ceilalți lideri politici pentru discuţii pentru formarea unui nou guvern și o eventuală susținere în Parlament.  Primii chemați sunt reprezentanții de la PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale.

10:00 12.10.2021

Nominalizat de președintele Klaus Iohannis să formeze viitorul Guvern, Dacian Cioloș încearcă refacerea fostei Coaliții de guvernare alături de PNL și UDMR. Concomitent, la partid se lucrează la un nou program de guvernare, în care să fie scoase în evidență reformele care nu mai pot să fie amânate.

Întreaga strategie a lui Dacian Cioloș are în centrul său programul de guvernare, insistând că România se află în criză sanitară și politică și are nevoie de un guvern învestit, dar și de aplicarea reformelor și adoptarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Biroul Național al USR a decis ca echipa de negociere să fie formată din: Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu, Ionuț Moșteanu.

De asemenea, a fost stabilită și echipa care lucrează la programul de guvernare: Cristian Ghinea, Oana Țoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui, Dragoș Pîslaru.

Prima zi de negocieri s-ar putea să fie dificilă pentru premierul desemnat. Dacian Cioloș i-a chemat la consultări pe Florin Cîțu și Kelemen Hunor, dar nu are certitudinea că aceștia vor răspunde pozitiv invitației. Liberalii au plănuită o ședință online pentru această seară și s-ar putea să amâne un dialog cu premierul desemnat.

„Cerem refacerea coaliţiei în formula ei iniţială şi aşteptăm un gest de reciprocitate din partea foştilor noştri colegi. Sperăm ca în ultimul ceas aceştia să dea dovadă de responsabilitate politică", a declarat Dacian Cioloş după ce a fost desemnat.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare pentru soluţionarea crizei politice, că a decis ca Dacian Cioloş să fie nominalizat pentru postul de prim-ministru. Decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloş drept candidat la funcţia de prim-ministru a fost semnat de şeful statului.

10:13 12.10.2021

În prima sa declarație ca premier desemnat, Dacian Cioloș a spus de ce a fost nominalizat ieri de președintele Klaus Iohannis. „Nici un alt partid nu și-a asumat ieri să meargă la Cotroceni cu un mandat de premier”, a spus Cioloș.

„Știu că de multe ori în politica din România astfel de mișcări sunt văzute ca jocuri politicianiste, capcane, sau uneori sunt jucate populist. Noi ne-am asumat însă acest rol pentru că eu cred că e și un moment al adevărului. Suntem într-o perioadă de criză și în astfel de momente politicienii trebuie să-și asume responsabilitatea”, a spus premierul desemnat.

Cioloș a spus care sunt reformele pe care le are în vedere pentru un mandat de premier:

  • Pentru a gestiona creșterea prețurilor la energie suntem gata să discutăm soluții precum reducerea TVA la energie de la 19% la 5%
  • Propunem subvenționarea CET-urilor și credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi
  • În justiție trebuie desființată SIIJ, condiție esențială pentru ridicarea MCV
  • În PNRR avem obiective de reformă: eliminarea pensiilor speciale, reforma pensiilor – și acest lucru trebuie făcut până în 2022
  • Reforma companiilor de stat: vrem să eliminăm excepțiile de la numirile de profesioniști în conducerea lor
Dacian Cioloș a spus că prima discuție va fi cu PNL
Dacian Cioloș a spus că prima discuție va fi cu PNL


Dacian Cioloș a mai spus că pentru reformele propuse va discuta la foștii parteneri de guvernare - PNL și UDMR - cu care încă mai există un acord de coaliție.
„Nu cred că aceste partide vor refuza discuțiile pentru că ar prelungi criza sanitară, când mor oamenii în spitale și medicii sunt neputincioși”, a spus Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș, despre negocierile de formare a unui nou guvern
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00

10:49 12.10.2021

Liderul PSD Marcel Ciolacu a criticat, într-o postare pe Facebook, guvernarea de dreapta. El spune că indiferent cum îl cheamă pe premierul desemnat, Cîţu sau Cioloş, programul de guvernare este despre „Sărăcie, Frig şi Foame”. Ciolacu anunţă că PSD va construi, săptămâna viitoare, o majoritate concretă pentru a trece prin Parlament plafonarea preţurilor la energie şi gaze.

„Sărăcie, Frig şi Foame - acesta este adevăratul program de guvernare al oricărui premier pus de Iohannis, indiferent că-l cheamă Cioloş sau Ciţu! După doi ani de administrat ţara, Dreapta şi-a epuizat orice resursă de credibilitate şi competenţă. România are azi cea mai scumpă piaţă spot a energiei din Europa, iar gazul pentru iarnă este de 5 ori mai scump. Inflaţia a explodat, preţul alimentelor a crescut în multe cazuri şi cu 40%, iar antreprenorii primesc zilnic şocuri legate de viitor. Românii tremură de frig în case, bolnavii tremură de spaimă în spitale, copiii trec săptămânal cu sutele de mii către o şcoală online formală şi fără resurse reale de funcţionare”, a scris Ciolacu în postarea pe Facebook.

Marcel Ciolacu spune că, indiferent de cine o să fie premier, programul de guvernare este unul singur și se referă la sărăcie și foame
Marcel Ciolacu spune că, indiferent de cine o să fie premier, programul de guvernare este unul singur și se referă la sărăcie și foame

10:55 12.10.2021

Prima întâlnire dintre Dacian Cioloş și liderii UDMR şi PNL va avea loc miercuri. În cadrul întâlnirii, vor avea loc discuții despre formarea unei majorităţi şi despre colaborarea la guvernare, după cum a declarat marți dimineață Dacian Cioloș.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG