Linkuri accesibilitate

Negocierile dintre guvern și sindicatele din învățământ au eșuat din nou. Greva continuă


Echipa de negociatori ai sindicatelor și Guvernului a repurtat un nou eșec în dezamorsarea grevei declanșate la începutul săptămânii de profesori.
Echipa de negociatori ai sindicatelor și Guvernului a repurtat un nou eșec în dezamorsarea grevei declanșate la începutul săptămânii de profesori.

Negocierile pentru încetarea grevei din Educație au eșuat. Liderii de sindicat din învățământ cer o majorare de 25% pentru toți angajații, însă guvernul a oferit, joi seară, o creștere salarială de 9% pentru personalul nedidactic și prime de 2.500 de lei, în două tranșe, pentru profesori.

Actualizare ora 21.30

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat în aceasă seară că majorările salariale pot fi făcute doar prin viitoare Lege a Salarizării. Până atunci, guvernul mai promite un stimul de 2500 de lei pentru cariera didactică.

De asemenea, Cărbunaru anunță că gubevernul ia în calcul o majorare de 9% pentru cadrele nedidactice și câte o primă de 500 de lei în iunie și alta în octombrie.

Alte 220 de mii de profesori si personalul didactic auxiliar vor beneficia de un stimul de 2.500 de lei pentru cariera didactică, tot în două tranșe.

Știrea inițială

Cei care au negociat cu liderii sindicali ai FSLI, „Alma Mater” și „Spiru Haret” au fost, ca și în ziua precedentă, secretarul general al Executivului, Marian Neacșu, miniștrii Educației, Ligia Deca, Finanțelor, Adrian Câciu, cel al Muncii, Marius Budăi și cel al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Conform liderului sindicatului Spiru Haret, Marius Nistor, citat de Agerpres, la ieșirea de la negocieri, „noi am făcut o prezentare a poziţiei noastre. Mai departe, ei rămân să analizeze şi să dea un răspuns. Sunt liberi să-şi facă calculele necesare”.

Sindicatele cer o creștere cu 25% a tuturor salariilor și ca salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie.

Liderii de sindicat au avertizat că protestele continuă până la majorarea salariilor. „Este interesul lor să vină cu un răspuns într-un timp cât mai scurt dacă vor ca greva să înceteze”.

O nouă rundă de negocieri va începe în cursul zilei de vineri.

Klaus Iohannis leagă rotația guvernului de grevă

Klaus Iohnnis a anunțat la Sibiu că schimbarea guvernamentală suferă din cauza blocajului din învățământ și a cerut găsirea unei soluții.

Aflat în vizită într-o școală din județul Sibiu, împreună cu președintele Germaniei, Klaus Iohannis ar fi glumit pe tema grevei cu copiii prezenți la eveniment în timp ce aceștia făceau o poză cu cei doi și cu Carmen Iohannis.

„Facem o poză?... Stați așa să nu fiți în spate.... Vă doresc o zi frumoasă! Vedeți că până și greva are ceva avantaje”, le-a spus Klaus Iohannis elevilor soției sale, potrivit Digi24.

„Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri [cu sindicatele]. Eu nu am de gând să mă opun niciunei formule care duce la o guvernare stabilă. Încă se poartă discuţii, încă se poartă negocieri [cu sindicatele]. Am încrederea că lucrurile se vor rezolva”, a declarat Klaus Iohannis la Sibiu, citat de news.ro.

Președintele a anunțat că „vom vedea dacă vom reuşi să începem procedura mâine sau peste câteva zile, dar nu asta este important, dacă acum imediat sau peste o săptămână, două se face rotaţia”.

Peste 10 mii de profesori au protestat joi în centrul Capitalei, în Piața Victoriei și apoi la Parlament, în a patra zi a grevei generale.

Alte mii de profesori au manifestat cu o zi înainte în marile centre urbane Cluj și Iași. Profesorii au anunțat astfel că respung ofera de 2500 de lei pe care guvernul o făcuse pentru profesori. Banii urmau să vină pe parcursul uni an, sub formă de vouchere.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG