Actualizare ora 11:45
„Nu s-au terminat negocierile”, spune liderul PSD Paul Stănescu. Marcel Ciolacu trebuie să rămână premier, susține el.
Paul Stănescu le-a declarat jurnaliștilor că Marcel Ciolacu nu a pus nicio condiție pentru a accepta propunerea de a fi nominalizat prim-ministru. Dar că ar avea nevoie să fie convins să accepte propunere. „Da, eu încerc să-l conving”.
Articolul inițial
Negocierile tripartite, PSD - PNL - UDMR, au început de vineri seara și s-au reluat sâmbătă, 21 decembrie, de dimineață. De la discuții, lipsește USR, partid cu care inițial se formase coaliția pro-europeană.
Înainte de intrarea în sala în care se poartă discuțiile, Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a făcut declarații presei.
„Este prematur să vorbim despre o nominalizare formală, pentru că există consultările de mâine de la președinte și după consultări se va face o nominalizare”, a spus Lucian Romașcanu.
Liderul PSD a confirmat că social democrații merg în continuare pe varianta Marcel Ciolacu-premier.
„Avem suficient resurse de competență încât să poată fi mai multe variante de prim-miniștri, dar din perspectiva mea (...) cu toate realizările și toate cifrele înainte de preluare și după predarea mandatului, domnul Ciolacu merită cred să fie prim-ministru”, a declarat el. Și a reiterat cutuma din PSD, că președintele partidului devine premier, dacă partidul intră la guvernare
Același lucru l-a declarat și Paul Stănescu, lider PSD, la intrarea la negocieri.
„Marcel Ciolacu va rămâne premier”, a spus Paul Stănescu.
Lucian Romașcanu a confirmat și că au existat discuții privind o posibilă nominalizare a lui Crin Antonescu candidat comun la alegerile prezidențiale, și că există lideri PSD care o consideră o opțiune viabilă. „Există din partea conducerii Partidului Social Democrat declarații cum că poate fi o opțiune domnul Crin Antonescu”.
Lucian Romașcanu nu a vrut să comenteze pe marginea modului în care cele trei partide își vor împărți portofoliile. A confirmat doar că va fi un guvern fără vicepremier de la cele două mari partide, și că PSD și PNL își vor împărți ministerele avizatoare (Finanțe și Justiție).
„Este foarte important să existe un echilibru. Orice este posibil, dar pentru echilibrarea deciziei e firesc ca fiecare minister avizator să aparțină de către un partid”, a spus Lucian Romașcanu.
Liderul PSD a confirmat și parte din informațiile despre o posibilă înghețare a pensiilor și salariilor bugetarilor, în 2025, parte a prevederilor unei viitoare ordonanțe de urgență menită să reducă cheltuielile statului. Dar susține că actul normativ nu e în forma sa finală.
„Este o măsură (înghețarea pensiilor și a salariilor din aparatul bugetar, n.red.) pe care va trebui să ia noul Guvern în funcție de cifrele care vor rezulta în construcția bugetară. Eu sper să nu ajungem în această situație. Este un draft de ordonanță trenuleț care merge, ca întotdeauna, la maxim. De acolo încolo se negociază în funcție de cifrele pe care le vom avea pentru bugetul de la anul”, a explicat Lucian Romașcanu.
Președintele Klaus Iohannis a chemat, duminică, partidele la consultări la Palatul Cotroceni. Dacă în urma consultărilor va fi anunțat numele viitorului premier, este posibil ca luni viitorul cabinet să fie învestit în Parlament într-o procedură accelerată.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI