Consiliul de Securitate al ONU se reunește pentru a discut un nou apel la încetarea focului în Gaza, după ce SUA a respins o varianta anterioară de rezoluție. Votul a fost amânat pentru a oferi mai mult timp diplomaților să răspundă obiecțiilor Washingtonului.
Votul trebuia să aibă loc luni dar, în Consiliul de Securitate, reprezentantul SUA a declarat că nu poate susține o referire la o „încetare a ostilităților” în Gaza. În schimb, SUA a transmis că ar putea accepta un apel pentru o „suspendare a ostilităților”, transmite The Associated Press (AP).
Țările arabe care au negociat textul au declarat că au sunt încurajate să vadă că SUA pare să încerce să găsească formulări pe care să le poată sprijini la vot. De la începerea războiului din Orientul Apropiat, Washingtonul s-a opus rezoluțiilor din 18 noiembrie și 9 decembrie care cereau o încetare a focului în Gaza din motive umanitare.
Unele relatări, scrie The Guardian, arată că în interiorul administrației americane au crescut dezacordurile legate de atitudinea SUA în războiul dintre Israel și Hamas.
Unii oficiali spun, sub protecția anonimatului, că SUA pierd încrederea Sudului Global după ce au condamnat vehement Rusia pentru crimele de război din Ucraina dar găsesc justificări pentru operațiunile israeliene care duc la uciderea masivă a civililor din Gaza.
Presiunea asupra SUA a crescut după ce Adunarea Generală a ONU din 12 decembrie a votat cu 153 de voturi pentru, 10 împotrivă și 23 de abțineri, pentru a solicita încetarea urgentă a ostilităților.
Membrii permanenți ai Consiliului de Securitate nu își pot exercita dreptul de veto asupra voturilor Adunării Generale, așa cum o pot face asupra celor ținute în Consiliul de Securitate.
Cu toate că votul Adunării Generale nu au forță legală, ele sunt expresii puternice ale opiniei globale.
Operațiune multinațională în Marea Roșie
Secretarul american al Apărării din SUA, Lloyd Austin, a anunțat crearea unei operațiuni multinaționale în Marea Roșie, după o serie de atacuri cu rachete și drone ale rebelilor houthi din Yemen.
Lloyd Austin, aflat într-o călătorie în Bahrain după discuțiile de luni de la Tel Aviv, a declarat că țările participante la inițiativa condusă de SUA includ Marea Britanie, Bahrain, Canada, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles și Spania.
Rebelii houthi din Yemen se află în spatele altor două atacuri împotriva transportului maritim comercial din sudul Mării Roșii, a declarat marți Comandamentul Central al SUA.
Reuters relatează că prețul transportului de mărfuri către Israel pe mare a crescut în ultimele zile din cauza atacurilor. Unii transportatori și-au suspendat serviciile, alți au impus taxe suplimentare.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, discutat luni la Tel Aviv cu oficiali israelieni, inclusiv cu premierul Benjamin Netanyahu și omologul său din domeniul apărării, Yoav Gallant.
Discuțiile s-au referit mai ales la trecerea operațiunilor militare israeliene din Gaza de la lovituri aeriene și terestre generalizate, la atacuri care să țintească precis liderii Hamas, a declarat oficialul american.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că Washingtonul nu impune un calendar, în ciuda apelurilor internaționale pentru încetarea focului.
„Aceasta este operațiunea Israelului. Nu sunt aici pentru a dicta termene sau termeni”, a afirmat oficialul SUA.
Hamas publică un videoclip cu ostatici israelieni în vârstă
Aripa armată a Hamas, Brigăzile al-Qassam, a publicat luni un videoclip cu trei bărbați israelieni în vârstă ținuți ostatici în Fâșia Gaza.
Videoclipul îi arată pe Chaim Peri, 79 de ani, Yoram Metzger, 80 de ani, și Amiram Cooper, 85 de ani. Chaim Peri se adresează camerei și cere eliberarea ostaticilor.
Armata israeliană a descris imaginile drept un „videoclip terorist criminal”.
„Aceasta mărturisește cruzimea Hamas față de civilii nevinovați, foarte în vârstă, care au nevoie de îngrijiri medicale”, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF).
Aproximativ 240 de ostatici au fost duși în Gaza în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie, care au ucis aproximativ 1.200 în sudul Israelului, potrivit autrităților de la Tel Aviv.
Israelul a lansat o operațiune de represalii pe scară largă despre care spune că vizează distrugerea Hamas. Peste 18.000 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, sute de mii fiind strămutate.