Linkuri accesibilitate

Negocieri. Orban vs Barna, războiul intereselor personale sau raportul de forțe dintre partide


ROMANIA Ludovic Orban, Dan Barna
ROMANIA Ludovic Orban, Dan Barna

Negocierile pentru formarea viitorului guvern sunt practic blocate la o săptămână de la debutul lor, chiar dacă discuțiile au fost reluate azi. Pozițiile PNL și USR-PLUS sunt diametral opuse și par ireconciliabile. Una dintre părți ar trebui să cedeze, ceea ce este complicat după ce în spațiul public au fost avansate soluții care se bat în cap și animozitatea dintre cele două partide crește exponențial. Este vorba de interesele personale ale lui Dan Barna și Ludovic Orban sau de raportul de putere în interiorul coaliției?

Pe scurt, PNL nu vrea să cedeze vreo funcție pentru Ludovic Orban: fie premier, fie șef la Camera Deputaților, iar USR PLUS îl respinge pe Orban în favoarea lui Cîțu ( pe care îl consideră mai ”reformist”), și vrea șefia Camerei pentru Dan Barna.

În joc a intrat și UDMR, care nu are nimic nici împotriva lui Orban, nici a lui Cîțu, considerând normal ca partidul care a obținut cele mai multe procente să dea premierul, dar vrea conducerea uneia dintre camerele parlamentului pentru Uniune. Cum bătălia pe Camera Deputaților se dă la baionetă între ceilalți doi parteneri, UDMR-ului ar trebui să-i revină Senatul, adică a doua poziție în stat.

Discuțiile despre vicepremieri sunt colaterale, din simplul motiv că funcțiile sunt mai mult onorifice.

Întrebarea care se ridică în acest moment este dacă încăpățânarea PNL și a USR PLUS ține în primul rând de jocul de putere în viitorul guvern dintre cele două partide, sau de ambițiile politice și personale ale lui Ludovic Orban și Dan Barna. Imaginea în opinia publică este însă aceea că e vorba de o luptă pentru ”ciolan”, sintagmă folosită intens de PSD, combinată cu interesele personale ale celor doi.

Sociologul Ovidiu Voicu spune pentru Europa Liberă că Ludovic Orban și Dan Barna au multe în comun, fiind doi politicieni mediocri, pe care îi definește interesul personal.

Avem, cu o vorbă populară, două loaze politice, pe dl Orban și pe dl Barna, care mi se pare că au foarte multe lucruri în comun. Amândoi au fost aleși lideri ai partidului pe principiul numitorului cel mai mic între diverse grupuri, au avut o prestație mediocră și ca lideri de partid, și în alegeri, iar dl Orban și ca prim-ministru, amândoi se agață de niște funcții în guvern sau parlament cu scopul de a-și păstra puterea în partid. Formarea unei majorități și a unui guvern se blochează, de fapt, în dorința acestor doi domni de a se ține strâns de un scaun. Asta îi definește pe cei doi, mai ales pe dl Orban, interesul personal, or asta nu face un om politic mare. Cei doi își arată limitele, sunt oameni politici mediocri, spune Ovidiu Voicu

Pe de altă parte, este normal ca două partide care vor face parte dintr-o coaliție de guvernare să-și dispute raportul de forțe. Așa cum, realist este și ca politicienii să-și urmărească și interesul personal, nu doar cel al partidului. Problema intervine în momentul în care balanța inclină prea mult în favoarea interesului personal.

Din punct de vedere al liberalilor, scopul este de a avea supremația în viitoarea coaliție, din moment ce are scorul cel mai mare, motiv pentru care insistă pentru funțiile de premier și de șef la Camera Deputaților. Rațiunea pentru care nu vor să renunțe la Ludovic Orban este că acesta deține șefia partidului, deci implicit poate promova din aceste funcții și intersele punctuale ale PNL, inclusiv în ce privește politicile publice și, în primul rând, cele financiare.

Nu este vorba de Orban, ci de partid, iar renunțarea la Orban ar fi un semn al înfrângerii pentru PNL. În USR PLUS există un puternic sentiment anti-PNL, spune pentru Europa Liberă, analistul Cristian Pîrvulescu.

Nu este vorba de un conflict între persoane, problema este a raportului între partide în interiorul guvernului. Nu e vorba de Orban, ci de partid, pentru că șefii partidelor trebuie să ocupe funcții în stat. Nu poți să pui un partid care a obținut cu 10 procente mai mult decât celălalt în situația în care își lasă șeful pe dinafară. Acesta ar fi un semn al înfrângerii.

L-au nominalizat pe Cîțu crezând au niște parteneri cu care se vor înțelege, dar sentimentul anti-PNL este foarte puternic la USR PLUS, care a folosit momentul pentru a pune PNL într-o situație imposibilă.”

Pe de altă parte, Ludovic Orban se confruntă și în interiorul partidului cu critici destul de apăsate, ba chiar cu o grupare care consideră că trebuie să facă un pas în spate și să-l lase pe Florin Cîțu să formeze guvernul, din moment ce el a fost deja nominalizat de Biroul Politic. Unii l-ar vrea plecat și din fruntea partidului, dar aceste lucruri urmează să fie reglate la congresul de anul viitor. În mod evident însă, pierderea oricărei funcții, fie că vorba de șefia guvernului sau de cea a Camerei Deputaților, îi subminează șansele la Congres. Nu doar lui, ci și celor care îl susțin.

Acest lucru e valabil și pentru Dan Barna, care s-a confuntat de-a lungul timpului cu destule contestări. Imediat după alegeri, la care scorul a fost sub așteptări, i s-a cerut explicit demisia din funcție. Cum și la USR PLUS urmează un congres, Dan Barna și-ar putea vedea periclitate șansele dacă ar rămâne simplu parlamentar, fără să dețină o funcție importantă în stat.

Motivul pentru care PNL a decis, miercuri seară, să-l susțină pe Orban în demersul pentru nominalizarea la funcția de prim ministru este în primul rând războiul cu USR PLUS. Partidul a spus clar că nu îl vrea pe Orban, ceea ce a determinat strângerea rândurilor în jurul acestuia, așa cum au declarat surse liberale pentru Europa Liberă.

Nu erau decât două soluții de ieșire din blocaj: fie unul dintre partide cedează, dar propunea de ieri a lui Barna nu era decât o formulă prin care să-l oblige pe Orban să cedeze, fie se refac regulile jocului”, spune analistul Cristian Pîrvulescu.

În același timp, ”PNL și dl. Iohannis au aceeași problemă de leadership ca și PSD-ul. Acești lideri politici sunt în urma vremurilor, se agață de putere și ne trag în groapă pentru că ei nu pot mai mult”, este de părere Ovidiu Voicu.

Problema este cum se vor debloca aceste negocieri din moment ce pozițiile sunt irecociliabile și, deocamdată, drumul spre un compromis pare incert. Criza se adâncește, presiunea timpului crește, guvernul este în imposibilitate de a da Ordonanțe de Urgență, cum ar fi, de exemplu, cea prin care poate fi prorogat termenul pentru intrarea în vigoare a legii care prevede pensii speciale pentru aleșii locali.

În final însă, scandalul legat de negocierile pentru formarea guvernului afectează imaginea partidelor.

Toată lumea va ieși slăbită, președintele va fi afectat chiar dacă nu a participat activ la aceste înțelegeri, imaginea PNL-ului este afectată, deja e atacat foarte mult, și nici USR nu a ieșit bine. Totul a început sub auspicii negative”, spune analistul Cristian Pîrvulescu.

După spectacolul oferit în aceste zile, care a arătat marile disfuncționalități ce marcheză coaliția, funcționarea guvernului va fi o mare problemă. Neînțelegerile, devenite mai evidente ca oricând, dintre PNL și USR PLUS, transced orgoliile și interesele personale ale lui Orban și Barna.

Dacă domnii Orban și Barna își propun să facă opoziție internă în coaliție ca pe vremea CDR-ului, mai bine să renunțe, pentru că vom avea din nou o guvernare slabă, ne spune Ovidiu Voicu.

Analistul Cristian Pîrvulescu este și mai tranșant: ”Nu mai văd cum se poate colabora în interiorul guvernului în aceste condiții. ”

XS
SM
MD
LG