Linkuri accesibilitate

Negocierile PNL-PSD, pe drumul „corect” spre un guvern comun


Marcel Ciolacu și Florin Cîțu negociază formarea unui guvern PSD-PNL-UDMR, care ar asigura o majoritate stabilă în Parlament. Cele două partide au fost adversare în ultimii ani, iar PNL și-a construit discursul politic pe atacarea PSD.
Marcel Ciolacu și Florin Cîțu negociază formarea unui guvern PSD-PNL-UDMR, care ar asigura o majoritate stabilă în Parlament. Cele două partide au fost adversare în ultimii ani, iar PNL și-a construit discursul politic pe atacarea PSD.

Prima întâlnire oficială dintre delegațiile PNL și PSD a plecat de la două certitudini: liberalii nu vor ceda funcția de premier, iar PSD vrea caimacul guvernării. În rest, totul s-a dovedit a fi negociabil-program de guvernare, portofolii, obiective.

„O discuție bună” a spus Florin Câțu după întâlnirea cu PSD. Ba chiar foarte bună, pentru că „am găsit multe lucruri care pot să ne unească”. PNL nu a blocat alte negocieri cu PSD, cum i-a cerut USR pentru a putea reface Coaliția.

„Avem nevoie de o guvernare stabilă, dacă reușim împreună cu cei de la PSD acest lucru, este bine. Decizia o luăm în PNL, noi mergem înapoi la PNL, prezentăm cele două variante, cu plusuri și minusuri”, a declarat Cîțu după negocierile cu PSD.

Deși liderul PNL a spus că au fost discuții despre proiecte și obiective, a admis totuși că subiectul premierului nu a fost ocolit. Au fost mai multe variante, una dintre ele fiind ca premierul să se schimbe o dată la doi, prin rotație. Cîțu a refuzat să dea alte detalii, dar asta arată că intențiile sunt pe termen lung.

Și Marcel Ciolacu crede că „suntem pe drumul corect”, adică un drum care duce spre formarea unui guvern. „Cred că suntem pe un drum corect, dacă vom fi și cinstiți și patrioți acesta este drumul care va duce la formarea unei noi majorități”.

Punctul comun al celor două partide este buna-credință susține Ciolacu. În weekend, specialiștii PSD vor lucra la un program de guvernare, apoi se va încerca uniformizarea celor două programe de guvernare. Un amănunt important: PNL a trimis PSD proiectul de buget.

Discuțiile vor continua în zilele următoare, iar acesta ar putea fi semnalul trimis către USR, care a condiționat refacerea coaliției de încetarea negocierilor la două capete. De fapt, USR a dat PNL termen 24 de ore pentru o decizie într-un sens sau altul.

Cele două partide nu vor fi presate de timp, președintele Klaus Iohannis a declarat joi seara că va aștepta până se va „cristaliza o majoritate asumată” și abia apoi va chema partidele la consultările de la Cotroceni. Președintele nu a oferit un orizont de timp.

Lumină de la Cotroceni

După discuția cu USR, Florin Cîțu și conducerea liberală au avut o întâlnire miercuri seara cu președintele. Klaus Iohannis le-a fi transmis, potrivit surselor din presă, că premierul trebuie să rămână la PNL și a dat de înțeles că l-ar prefera pe Nicolae Ciucă, dar și că nu trebuie negociat cu grupul lui Ludovic Orban (18 parlamentari până azi) cu care nu vrea să mai aibă de-a face. Klaus Iohannis le-ar mai fi spus că vrea o majoritate parlamentară solidă, or acest lucru înseamnă una cu PSD. Dar, ar fi adăugat șeful statului, una care să facă refome, iar acest lucru e puțin probabil cu social-democrații, pe de altă parte. PNL neagă că ar fi loc o astfel de întrevedere.

PSD, pe cai mari

PSD se simte îndreptățit să ridice pretenția de a avea premierul. Agumentul: PSD are mai multe voturi decât PNL și UDMR la un loc. Marcel Ciolacu a spus înainte de întâlnire că va face propunerea la Cotroceni și că „și noi, și dl. președinte suntem obligați să respectăm Constituția”. Or, Constituția nu-l obligă pe Iohannis să desemneze premierul de la partidul cu cele mai multe mandate în parlament. Deci, cu alte cuvinte, Ciolacu a dat de înțeles că ar fi dispus să accepte și un premier de la PNL.

În acest sens au mers și declarațiile lui Alfred Simonis: „Cred că mai important decât numele sau partidul care să dea primul-ministru este identificarea unei soluţii pentru a depăşi această perioadă extrem de complicată”.

PSD a stabilit deja o serie de măsuri urgente pentru viitorul Guvern, între care testare gratuită anti-COVID pentru angajații din sectoarele esențiale pentru o anumită perioadă, școală în format fizic cu testarea săptămânală a profesorilor și elevilor, plafonarea prețurilor la energie.

Liberalii stau cu ochii pe aritmetica parlamentară

Din partea liberalilor, Rareș Bogdan a spus că „nu se pune problema să renunțăm la premier” și a lăsat o poartă larg deschisă spre PSD. „Înainte de orice, chiar dacă mi-e greu să stau de vorbă cu cei din PSD, nu ascund asta...dar în același timp sunt un om conștient, care știe că majoritățile parlamentare sunt aritmetice. Vom sta de vorbă pe fiecare subiect. Cu siguranță, dacă ne păstrăm individualitatea și dacă vom reuși să venim cu un plan foarte clar de reformă, vom găsi cea mai bună soluție”.

Aritmetica lui Rareș Bogdan este clară: „Azi PNL are 115 parlamentari. Restul până la 134 sunt în grupul dlui Orban. 80 are USR, 30 are UDMR. Pentru a construi o majoritate mai avem nevoie de o parte din neafiliați, care sunt cinci, sau de o parte din grupul minorităților naționale, care sunt 18. Am mai avea nevoie de minim nouă voturi pentru a trece un guvern de dreapta”.

Umbra lui Orban asupra negocierilor

Rareș Bogdan nu pune la socoteală cei 18 parlamentari din grupul lui Orban, care a anunțat că votează pentru refacerea coaliției, dar nu și pentru un guvern PNL-PSD.

Pe de altă parte, chiar dacă ar vota guvernul cu USR, Ludovic Orban are posibilitatea să țină în șah PNL și guvernul la diferite proiecte de lege, ceea ce i-ar pune pe liberali în situația să negocieze punctual.

Liderii PSD speculează la rândul lor această situație și susțin că o majoritate PNL-USR-UDMR și o parte a minorităților este una fragilă, care nu va avea stabilitate.

Așa cum a scris Europa Liberă, PNL are și avantaje, și dezavantaje dintr-o alianță cu PSD. Principalul avantaj este majoritatea parlamentară stabilă, așa cum dorește de altfel și președintele Klaus Iohannis. Dezanvatajul este că PNL își va înșela propriul electoral, ceea ce ar putea duce la o pierdere consistentă de procente.

XS
SM
MD
LG