Linkuri accesibilitate

Negocierile în aer | Lupta pentru ministerele bănoase și de avizare. UDMR și PSD fac front comun


Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă, la prima negociere pentru formarea guvernului. Următoarea s-a lăsat cu scandal și a fost suspendată.
Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă, la prima negociere pentru formarea guvernului. Următoarea s-a lăsat cu scandal și a fost suspendată.

Negocierile pentru formarea guvernului sunt aruncate în aer la doar o zi după ce PNL a hotărât numele premierului în persoana lui Niculae Ciucă. Motivul disensiunilor: bănosul minister al Dezvoltării. Președintele Iohannis a chemat luni partidele la consultări.

Merele discordiei în această etapă a negocierilor nu mai sunt nici numele premierului, nici ce partid va avea primul mandatul la ”rotativă”, ci ministerele de avizare și cu bani.

Consultările de la Cotroceni

PSD, PNL și UDMR se prezintă în delegație comună la consultările de la Cotroceni- luni la ora 12.00.

Uniunea Salvați România (USR)- ora 12:30

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)- ora 13:00 ​

Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale- ora 13:30

Cum PSD renunță la premier, vrea ministerul Finanțelor, la care PNL nu mai poate ridica mari pretenții indiferent de insistențe. Se va alege însă cu Justiția, alt minister avizator, la care social-democrații nu aspiră din motive care vin dintr-un trecut care nu i-a fost de bun augur. Liberalilor le e dragă Justiția mai mult declarativ și pentru că la ea ține președintele Iohannis care are interesul să aibă ultimul cuvânt în numirea procurorilor de rang înalt.

PNL e nemulțumit pentru că riscă să rămână fără niciun minister cu bani, așa că vrea Dezvoltarea, care însă a revenit și urma să revină UDMR. De aici scandalul care a dus la suspendarea negocierilor.

UDMR nu vrea cu pantalonii dați jos

UDMR a declarat că nu renunță la Dezvoltare, fiind gata să nu mai intre în guvern în această situație. Kelemen Hunor a fost foarte clar și plastic: ” Nu e posibil ca UDMR să fie de decor în coaliție, să stăm cu pantalonii dați jos până la genunchi și să așteptăm poștașul în fiecare lună”.

Kelemen Hunor a spus răspicat că UDMR nu renunță la Dezvoltare și că o majoritate se poate face și fără ei. ”Fără noi se poate face majoritate. Nu este o chestiune aritmetică, ci politică. Asta e decizia, să avem un guvern. Guvern vom avea. Eu pot să fac matematică și să arăt că există formule să se facă majorități”.

Hunor a recunoscut însă că negocierile continuă și sunt departe de a se fi finalizat.

Ciolacu nu vrea fără UDMR

Majoritățile care se pot face în această perioadă nu sunt însă prea multe de când a picat cea cu USR. Mai exact e doar una, dar solidă: PSD-PNL. La ea s-a referit Kelemen Hunor. Ca dovadă, postașul care a sunat la poarta UDMR a fost chiar Marcel Ciolacu.

Din spirit de solidaritate cu pretențiile Uniunii, care le vexează pe cele ale PNL, Ciolacu a anunțat că dacă UDMR nu mai participă la guvernare, atunci și PSD își retrage ambasadele. "Dacă UDMR iese din această coaliție, automat iese și PSD. Acesta este mandatul. Nu am mandat pentru un guvern PNL-PSD”.

Surprinzător este că liderul PSD s-a arătat dispus să voteze un guvern minoritar PNL, ceea ce până acum a refuzat cu strășnicie. I-a promis președintelui că pînă joi România va avea un guvern, așa că poate fi și unul minoritar dacă are viață scurtă, până la următoarea sesiune parlamentară. Adică până în februarie.

„Am promis public că avem guvern joi, de aceea suntem dispuși să votăm împreună cu UDMR un guvern minoritar până la urmatoarea sesiune parlamentară”, a spus Ciolacu.

Mai mare daraua decât ocaua, pentru că din februarie ar fi nevoie de o moțiune de cenzură ca să fie dărâmat guvernul minoritar PNL. O soluție pe care, de fapt, nu o ia nimeni în serios, partidele având tot interesul să pună capăt îndelungatei crizei politice. Și cum președintele a chemat luni partidele la consultări, vor fi obligate să ajungă la un compromis până atunci.

Liberalii se ceartă

Puși în această complicată situație: și fără Finanțe, și fără Dezvoltarea de care UDMR ține cu dinții, liberalii s-au strâns în ședință după suspendarea negocierilor. Una cu scântei, așa cum au fost ședințele la PNL în ultima perioadă. De data aceasta a participat și Niculae Ciucă.

PNL are, potrivit algoritmului negociat cu PSD, șapte ministere. Trei dintre acestea sunt bătute în cuie, pentru că insistă pentru ele președintele Klaus Iohannis: Externele, Educația și Apărarea.

Deci, bătălia liberalilor se dă pentru Finanțe- la care Florin Cîțu nu vrea să renunțe în ideea că va fi el sau Dan Vîlceanu ministru-, Dezvoltarea, Transporturile și Energia.

Florin Cîțu ar fi cerut să se negocieze „în forță”, potrivit g4 media.

”Nu suntem în situație favorabilă. Dacă vrem unul din două ne costă ori energia, ministerul de externe, educația. Dacă avem 7 ministere, ne putem trezi cu 5. Ei sunt pe poziții de forță, voi dați premierul, noi dăm restul. Văd că toate lumea renunță la finanțe, deși asta ne va costa când facem bugetul. Pentru ultima oară, în al 12-lea ceas, vă spun că trebuie să negociem de pe poziții de forță. Daca vom ceda că până acum să nu ne mire că vom avea rezultate proaste.”, le-ar fi spus Cîțu liberalilor.

În spatele ușilor închise s-au aruncat cuvinte grele la adresa noilor colegi de alianță. „Ciolacu a devenit apărătorul UDMR-ului și împarte ministerele, se crede în piața de la Buzău”, a spus Rareș Bogdan, potrivit Hotnews.ro.

Singura decizie în ședința liderilor PNL a fost aceea de a încerca să forțeze obținerea cel puțin a două minstere importante, fie Dezvoltarea și Transporturile. Cu toate acestea, liberalii sunt conștienți că nu pot întinde prea mult coarda, pentru că nu pot rata formarea guvernului.

XS
SM
MD
LG