Linkuri accesibilitate

Cîțu, obligat să facă un pas în spate. PNL a decis: Ciucă premier


Nicolae Ciucă a fost susținut pentru funcția de premier de președintele Klaus Iohannis. Imagine din 2020
Nicolae Ciucă a fost susținut pentru funcția de premier de președintele Klaus Iohannis. Imagine din 2020

Senatorul Nicolae Ciucă este propunerea PNL pentru funcția de premier, după ce prim-vicepreședinții și președintele Klaus Iohannis și-au impus voința în fața lui Florin Cîțu. Liberalii merg astfel pe drumul unui guvern cu PSD, care acceptă premierul PNL dacă acesta nu este Florin Cîțu.

Decizia a fost luată în unanimitate în ședință online. Florin Cîțu nu s-a mai deplasat până la sediul din Modrogan și a preferat să participe virtual la ședință.

Propunerea a venit din partea președintelui partidului. A mai fost o propunere ca șeful delegației de negociere să fie Nicolae Ciucă. A fost votat. Urmează un calendar de întâlnire cu PSD, finalizăm programul de guvernare, apoi finalizăm arhitectura guvernului", a spus prim-vicepreședintele Gheorghe Flutur, la finalul ședinței. Florin Cîțu rămâne în echipa de negociere, dar nu cu rol secundar.

E mai importantă țara decât un om", a completat Flutur, făcând aluzie la Florin Cîțu.

Votul de învestire pentru noul Guvern ar putea avea loc joia viitoare.

PNL și PSD trebuie să finalizeze programul de guvernare, existând în continuare discuți în zona economică și de justiție.

Sper ca PSD să aibă înțelepciunea să-l accepte pe Nicolae Ciucă pentru următoarele 18 luni", a declarat și prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan.

Ședința Biroului Executiv al PNL a fost precedată de discuții aprinse între Florin Cîțu și prim-vicepreședinți. Ultimii i-au reproșat că pune interesul personal în fața celui de partid, iar România are nevoie de guvern.

Nu vreau să joc în teatrul absurd, gata, s-a încheiat”, a spus prim-vicepreședintele Rareș Bogdan înainte de a intra la ședință.

Propunerea ca Nicolae Ciucă să fie premierul propus de PNL ar trebui să treacă și prin votul Biroului Permanent Național, unde se află liderii de organizații, dar și prin Consiliul Politic Național.

Florin Cîțu a blocat negocierile pentru formarea unui guvern timp de două luni, perioadă în care a rămas să conducă la Palatul Victoria. Președintele PNL s-a opus formării unui guvern cu USR, sub pretextul că nu poate să fie premier, iar lui Nicolae Ciucă i-a dat, la prima nominalizare, mandat pentru un guvern minoritar.

Negocierile cu PSD nu au început de la propunerea de premier, ci de la programul de guvernare. Cu toate acestea, în timpul discuțiilor cu Marcel Ciolacu, decizia Consiliului Politic Național care prevedea că sunt excluse negocierile cu PSD era în vigoare. Blocajul a apărut și în aceste negocieri, tot de la numele premierului. Florin Cîțu a insistat să fie susținut el de partid sau un apropiat al său, Dan Vîlceanu.

Prim-vicepreședinții PNL au luat atitudine și i-au cerut să renunțe la aspirațiile sale la Palatul Victoria și să accepte o altă funcție. Klaus Iohannis și-a exprimat și el poziția în fața lui Florin Cîțu, cerându-i să finalizeze negocierile pentru formarea viitorului Guvern.

Florin Cîțu va avea astfel soarta lui Ludovic Orban. Fostul președinte PNL a fost împiedicat de Klaus Iohannis, dar și de dorința USR, de a avea un alt nume de prim ministru. În decembrie 2020, USR l-a acceptat pe Florin Cîțu, iar Ludovic Orban a trebuit să se mulțumească cu funcția de președinte al Camerei Deputaților.

La finalul lui 2021, după ce a declanșat criza politică din septembrie prin remanierea ministrului Stelian Ion, Florin Cîțu pierde funcția de premier, dar rămâne cu cea de președinte PNL. Poziția sa în partid este una izolată, prim-vicepreședinții încercând să colaboreze direct cu președintele Klaus Iohannis în luarea deciziilor majore.

Generalul Ciucă, adversar al eliminării pensiilor de serviciu pentru militari

Senatorul Nicolae Ciucă este un nume nou în politică, fiind un militar de carieră. General în rezervă și prezent pe teatrele de operațiuni din Afganistan și Irak, el a trecut în politică după ce a fost și Șef al Marelui Stat Major.

A contat foarte mult relația pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis, el fiind impus pe listele de la alegerile parlamentare. Senator de Dolj și apoi ministru al Apărării, Nicolae Ciucă s-a declarat împotriva eliminării pensiilor de serviciu pentru militari. El a promis că acest lucru se va întâmpla cât timp se va afla în Guvern.

Nicolae Ciucă a încasat anul trecut o pensie de serviciu de 215.880 de lei, în timp ce soția sa a primit tot ca pensie de serviciu 59.772 de lei.

Ludovic Orban a declarat că nu poate susține ca în fruntea Guvernului să ajungă un fost militar de carieră.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG