Linkuri accesibilitate

Negocierile pentru conducerea Parchetului European, anulate. Ce șanse mai are Kovesi după alegerile europarlamentare?


Negocierile pentru șefia Parchetului European au fost anulate
Negocierile pentru șefia Parchetului European au fost anulate

Negocierile pentru șefia Parchetului European au fost anulate, iar decizia cu privire la persoana care va ocupa această funcție va fi lăsată cel mai probabil pe umerii viitorului Parlament European.

O nouă rundă de negocieri între parlamentul European și Consiliul UE pentru alegerea procurorului-șef european ar fi trebuit să aibă loc miercuri la Bruxelles, însă a fost anulată, transmite corespondentul Europei Libere.

Parlamentul European o susține pe candidata româncă Laura Codruța Kovesi, în timp ce Consiliul UE, din care fac parte șefii de stat și de guvern, merg pe mâna procurorului francez Jean-Francois Bohnert.

Corespondentul Europei Libere de la Bruxelles transmite că Parlamentul European a decis să nu mai aibă o altă rundă de negocieri cu Consiliul UE, ceea ce înseamnă că negocierile s-au încheiat fără un acord.

După alegerile europarlamentare din mai, viitorul Parlament European va hotărî cum va dori să procedeze. Astfel că viitorii europarlamentari pot lua procedura de la început sau pot continua negocierile pe baza mandatului curent.

Consiliul a sugerat ca o nouă rundă de negocieri să aibă loc vineri, pe 12 aprilie, din moment ce negocierile de miercuri au fost anulate din cauza summitului pe tema Brexit care are loc la Bruxelles. Pentru că săptămâna viitoare are loc ultima sesiune plenară a actualei legislaturi, propunerea a fost respinsă.

Consiliul European îl susține pe candidatul francez și speră ca negocierile cu noul Parlament European să se finalizeze în iulie, atunci când noul legislativ va fi deja instalat.

Cei trei actuali negociatori din partea Parlamentului European –britanicul Claude Moraes ( Socialiști), olandeza Judith Sargentini ( Verzi) și Ingeborg Grassle ( PPE)- ar putea să nu mai facă parte din viitoarea echipă desemnată de PE după alegeri. Viitorul lui Moraes nu este foarte clar din cauza Brexitului, cel olandez nu mai candidează, iar cel german nu are o poziție bună pe liste, de aceea este foarte probabil ca Parlamentul European să fie nevoit să vină, în cele din urmă, cu o nouă echipă de negociatori.

Pe de altă parte, eurodeputatul Siegfried Mureșan a spus, pentru Mediafax, că „negocierile se vor relua când Consiliul va arăta flexibilitate” și a atras atenția, la rândul său, că din data de 18 aprilie Parlamentul European își sistează activitatea fiindcă urmează perioada de campanie electorală.

„Estimez că, după alegerile europarlamentare, prioritatea politică a Guvernului Franţei va fi alta, nu cea de a obţine funcţia de procuror-şef european. Ca atare, candidatul român va fi într-o poziţie mai bună după alegeri", a mai precizat Siegfried Mureșan.

Cum după alegerile europarlamentare configurația politică a Parlamentului European se va schimba substanțial, nu este exlus să se meargă la noi audieri în Comisiile LIBE și CONT, cele care acum au declarat-o favorită pe Codruța Kovesi, iar candidatul selectat din lista scurtă să fie altcineva. O altă posibilitate care trebuie luată în calcul este ca procedura să se reia de la zero.

XS
SM
MD
LG