Linkuri accesibilitate

Negocieri la Doha, în Qatar, pentru încetarea focului în Gaza. Declarație comună SUA-Egipt-Qatar


Un membru al forțelor de securitate israeliene încearcă să disperseze un protest anti-război organizat de activiști de stânga israelieni, în fața consulatului britanic la Ierusalim, pe 16 august 2024.
Un membru al forțelor de securitate israeliene încearcă să disperseze un protest anti-război organizat de activiști de stânga israelieni, în fața consulatului britanic la Ierusalim, pe 16 august 2024.

O nouă rundă de discuții pentru încetarea focului în Gaza a avut loc la Doha, vineri, în Qatar.

Șeful spionajului israelian s-a alăturat omologilor săi american și egiptean și premierului qatarez, într-o reuniune cu ușile închise.

La finalul discuțiilor, SUA, Egipt și Qatar au dat o declarație comună, publicată de ministerul de Externe qatarez, în care anunță realizarea, cu medierea celor trei țări, a unei propuneri care a fost prezentată ambelor părți și care este „în concordanță cu principiile stabilite de președintele Biden la 31 mai 2024 și cu Rezoluția nr. 2735 a Consiliului de Securitate.”

„Această propunere se bazează pe zonele de acord din ultima săptămână și compensează lacunele rămase într-un mod care permite implementarea rapidă a acordului”, spun autorii declarației.

Echipele de lucru vor continua munca tehnică în zilele următoare cu privire la detaliile implementării, inclusiv aranjamentele de implementare a prevederilor umanitare extinse ale acordului, precum și detalii legate de ostatici și deținuți.

Înalți oficiali din guvernele celor trei țări se vor reuni din nou la Cairo înainte la sfârșitul săptămânii viitoare ca să încheie acordul în condițiile prezentate vineri.

„Nu mai există timp de pierdut și nici scuze din partea vreunei părți pentru întârzieri suplimentare. Este timpul să eliberăm ostaticii și deținuții, să începem oprirea focului și să punem în aplicare acest acord”, spun autorii declarației care-i citează pe liderii celor trei țări.

„Calea este acum stabilită pentru acest rezultat, pentru a salva vieți, pentru a aduce ușurare oamenilor din Gaza și pentru a diminua tensiunile regionale”, se mai spune în finalul declarației.

Hamas nu s-a alăturat negocierilor

Negocierile, care încearcă să pună capăt vărsării de sânge în Gaza și să-i elibereze pe cei 115 ostatici israelieni și străini, au fost puse la punct în timp ce Iranul părea pregătit să riposteze împotriva Israelului după asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh, la Teheran, pe 31 iulie.

Având în vedere că navele de război, submarinele și avioanele de război americane sunt trimise în regiune pentru a apăra Israelul și a-i descuraja pe potențialii atacatori, Washingtonul speră că un acord de încetare a focului în Gaza poate dezamorsa riscul unui război regional, transmite Reuters.

Oficialii Hamas, care au acuzat Israelul de stagnarea negocierilor, nu s-au alăturat discuţiilor de joi.

Mediatorii plănuiau să se consulte cu echipa de negociere a Hamas din Doha după întâlnire, a declarat un oficial pentru Reuters.

Delegația israeliană îi include pe: șeful spionajului David Barnea, șeful serviciului de securitate internă Ronen Bar și pe generalul Nitzan Alon, șef al comandamentului central al armatei israeliene.

Lor li se vor alătura directorul CIA, Bill Burns, și reprezentantul SUA pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, care au reprezentat Washingtonul la discuțiile convocate de prim-ministrul qatarez, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, cu șeful serviciilor secrete egiptene, Abbas Kamel.

Israelul și Hamas s-au acuzat reciproc pentru eșecul negocierilor, dar niciuna dintre părți nu a exclus un acord.

Miercuri, o sursă din echipa de negocieri israeliană a declarat că prim-ministrul Benjamin Netanyahu a permis o marjă de manevră semnificativă în câteva din disputele substanțiale cu condiția prezenței trupelor israeliene în Gaza, eliberarea ostaticilor și restricții privind libera circulație a civililor din sudul spre nordul Gazei.

Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a declarat reporterilor că negociatorii s-au concentrat pe reducerea decalajelor și punerea în aplicare a unui acord-cadru, despre care a spus că a fost „în general acceptat” de ambele părți.

„Obstacolele rămase pot fi depășite și trebuie să încheiem acest proces”, a spus Kirby. „Astăzi este un început promițător”.

În preajma discuțiilor de joi, Hamas a declarat mediatorilor că, dacă Israelul ar face o propunere „serioasă”, în conformitate cu propunerile anterioare ale Hamas, grupul ar continua să se angajeze în negocieri.

Un înalt oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri, a declarat joi pentru Reuters că grupul s-a angajat în procesul de negociere și a cerut mediatorilor să asigure angajamentul Israelului față de o propunere pe care Hamas a acceptat-o la începutul lunii iulie, despre care a spus că va pune capăt războiului și va necesita retragerea completă a trupelor israeliene din Gaza.

Chiar dacă negociatorii discută în Qatar, luptele continuă în Gaza, trupele israeliene lovind ținte din sudul Rafah și Khan Yunis.

Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au declarat că cel puțin șase palestinieni au fost uciși joi seară într-un atac aerian israelian asupra unei case din Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza.

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat că cei peste 40.000 de morți din Gaza reprezintă o „o piatră de hotar sumbră pentru lume”.

„Această situație de neimaginat se datorează în mare parte eșecurilor recurente ale Forțelor de Apărare Israeliene de a respecta regulile războiului”, a spus el într-un comunicat de la Geneva.

Armata israeliană a declarat că a „eliminat” peste 17.000 de militanți palestinieni în campania sa pentru Gaza.

În Gaza. războiul a alungat aproape toată populația de 2,3 milioane de locuitori.

La Tel Aviv, familiile unora dintre ostatici au protestat în fața sediului partidului Likud al lui Netanyahu.

„Dacă nu se semnează un acord astăzi sau în zilele următoare la acest summit, nu vă întoarceți în Israel. Nu aveți niciun motiv să vă întoarceți în Israel fără un acord", a spus Yotam Cohen, al cărui frate Nimrod Cohen este ostatic în Gaza.

Ostaticii au fost luați în atacul Hamas din sudul Israelului, pe 7 octombrie, când au fost uciși 1.200 de israelieni, delanșând războiul din Gaza.

Atac al coloniștilor evrei în Cisiordania, condamnat de comunitatea internațională

Un atac sângeros comis de colonişti evrei joi, în Cisiordania, provoacă condamnări generale, inclusiv din partea unor lideri israelieni, relatează AFP.

Atacul unui grup de coloniştri israelieni din satul Jit - soldat cu un mort şi un rănit grav joi - a fost condamnat de Statele Unite şi de numeroşi lideri israelieni.

„Am condamnat ferm pogromul din această seară din Samaria”, scrie preşedintele israelian Itzhak Herzog, într-un mesaj pe X, folosind numele provinciei biblice dat nordului Cisiordaniei.

Casa Albă a denunţat atacul ca „inacceptabil”.

Zeci de civili israelieni au luat cu asalt joi, în jurul orei locale 20:00, satul Jit, situat între Nabluz şi Qalqilya, au incendiat clădiri şi vehicule şi au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov.

Potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii, un bărbat a fost ucis „de gloanţele coloniştrilor”, iar altul a fost rănit cu un glonţ în piept.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „ia în serios revoltele care au avut loc în această (joi) seara în satul Jit” și a dat asigurări că „cei care se fac vinovaţi de orice act criminal vor fi arestaţi şi urmăriţi în justiţie”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG