Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru: Ministerul Sănătății va propune prelungirea stării de alertă


Ministrul Sănătății Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru

Ministerul Sănătății va propune prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, a anunțat joi ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, într-o conferință de presă susținută la Pitești.

Oficialul din Sănătate a invocat evoluția epidemiologică.

„După cum vedem şi evoluţia, suntem pe un platou. Propunerea Ministerului Sănătăţii este de prelungire a stării de alertă”, a declarat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

Guvernul a aprobat pe 14 august, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe întreg teritoriul României, începând din data de 16 august.

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a explicat miercuri seară, în termeni plastici, în ce stadiu al evoluției epidemiei se află România.

„Noi suntem într-un platou, într-un platou din ăla dinţat, să-i spunem, al celei de-a doua faze sau a doua cocoaşă din primul val. Este o lună grea luna septembrie, prin precauţiile pe care trebuie să le asumăm şi să le respectăm toţi. Am avut un 1 septembrie cu reluarea activităţii în restaurante, cu reluarea activităţilor în teatre şi cinematografe, cu reîntoarcerea populaţiei din concedii şi aglomerarea transportului în comun. Va urma 14 septembrie cu deschiderea şcolilor, iar, la fel, o supraaglomerare a transportului în comun, o lună de campanie electorală, alegeri pe 27. Sunt nişte reluări de activităţi pe care le-am preconizat în contextul respectării unor norme", a precizat Nelu Tătaru, la Digi 24, citat de Agerpres.

Ministrul Sănătăţii a spus că România s-ar putea menține în același platou epidemiologic dacă regulile vor fi respectate.

„În măsura în care se vor respecta, vom putea să gestionăm o creştere relativ mică a numărului de cazuri, rămânând în acelaşi platou. În condiţiile în care nu le respectăm, putem transforma acest platou într-o pantă ascendentă", a spus Tătaru.

Un ordin al ministrului Sănătății introduce noi reguli privind internarea și circuitul pacienților suspecți de COVID sau confirmați cu această boală.

Printre ele se numără stabilirea unui circuit exact în cazul în care o persoană este suspectă a fi internată.

Pacienții cu simptome - rămân acasă, sună la ambulanță și la medicul de familie și așteaptă ambulanța care-l duce la o unitate Covid. I se face testul care va fi trimis la DSP.

Pacienți cu simptomatologie Covid vizibilă la computer tomograf dar cu test negativ - vor fi tratați exact ca pacienții COVID, cu o repetare a testului la 48 de ore.

Pacienții asimptomatici - pot fi izolați în spital sau acasă, în funcție de ce decide medicul, iar cei cu forme ușoare, pot fi izolați în spitalele de fază 1 sau 2 sau acasă, după cum decide medicul. Izolați acasă, vor fi controlați de medicul de familie, telefonic. Dacă în cele 14 zile nu apar simptome de boală, atunci medicul de familie va face o scrisoare medicală către DSP și astfel, acest pacient este declarat vindecat și toate aceste date vor fi introduse în platforma oficială, iar el va apărea în statistica persoanelor vindecate, fără repetarea testului la 14 zile de izolare.

XS
SM
MD
LG