Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru: Dacă unii dintre noi vor vrea cu tot dinadinsul, vom ajunge și la starea de urgență!


Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a avertizat că, prin nerespectarea în continuare a regulilor de protecție, România ar putea ajunge într-o situație extrem de dificilă privind pandemia de coronavirus similară cu cea din Italia sau Spania din martie.

Oficialul a avertizat că România poate reveni la starea de urgență, „dacă unii dintre noi vor încerca și vor vrea cu tot dinadinsul”.

„Carantina o să o putem da la diverse localități când întrunesc niște criterii și avem o transmitere comunitară accentuată. Deocamdată, nu cred că ajungem la starea de urgență, dar dacă unii dintre noi vor încerca și vor vrea cu tot dinadinsul, vom ajunge la acea stare de urgență!” , a afirmat Nelu Tătaru, întrebat dacă în opinia sa, vom ajunge din nou la starea de urgență și la carantină, potrivit Digi24.

El a mai arătat că nerespectarea regulilor va pune în mare dificultate capacitatea sistemului sanitar de a gestiona pandemia.

„Mulți dintre noi trebuie să respecte niște reguli, altfel vom ajunge la suprapopularea sistemului medical și la acele imagini din Italia și Spania”, a adăugat ministrul.

Măsurile de relaxare, coronascepticii și intigarea la nerespectarea regulilor sunt unele din motivele evidențiate de Nelu Tătaru pentru creșterea din ultimele zile a numărului de noi cazuri de infectare.

„În opinia mea, situația nu a scăpat de sub control, numai că trăim un alt episod pe care nu l-a dorit nimeni. O parte din vină o avem cu toții, poate mai mare cei care nu au mai vrut să creadă că există așa ceva sau au uitat zilele și săptămânile, chiar lunile în care au stat închiși în casă, temători și uitându-se la televizor la ce se întâmplă în Spania și Italia. Suntem în acel moment în care ne uitam spre vamă ce va veni de sărbătorile pascale.

Cam asta se întâmplă și astăzi, numai că astăzi avem niște măsuri de relaxare, avem o parte a populației care nu mai crede, avem niște factori decizionali care negativează cam tot ce s-a întâmplat în aceste patru luni luni și avem niște instigări la nerespectarea unor reguli.

Suntem într-un moment în care avem de asigurat o capacitate de diagnostic și tratament a celor care sunt pozitivi și trăiesc boala, precum și un moment în care tot ce ar trebui să însemne direcție de sănătate publică să facă anchete epidemiologice, să identifice, să izoleze sau să carantineze, pentru ca boala să se desfășoare într-un cerc închis, pentru a avea o transmitere comunitară din ce în ce mai mică”, a explicat ministrul Sănătății.

Doar joi au fost anunțate 1.112 de noi cazuri din care 101 în București, după alte două zile cu circa 1.000 de noi îmbolnăviri. Conform Grupului de Comunicare Strategică, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.586. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 285 de pacienți.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG