Linkuri accesibilitate

Raed Arafat: Bucureștiul a fost în situația de a nu mai avea locuri pentru Covid


Ambulanțele care aduc pacienți la Institutul Matei Balș

Secretarul de Stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a arătat, joi seară, că în București nu au mai existat locuri pentru pacienții infecțați cu coroanvirus, cu o seară înainte, motiv pentru care a fost nevoie să fie găsite noi spitale pentru Covid.

„Am fost sunaţi că nu mai sunt locuri să interneze simptomatici, deci nu vorbim de altceva. Azi noapte (nr. miercuri spre joi), am fost sunat de domnul profesor Cercel, de domnul secretar de stat Moldovan, care a fost şi el sunat că nu sunt locuri şi am fost sunat de Serviciul de Ambulanţă, că nu sunt locuri, că Ambulanţele nu pot descărca pacienţii că nu sunt locuri pentru Covid că nu poţi să îi duci oriunde. Şi atunci, după o discuţie cu domnul ministru Tătaru, cu primul ministru, cu ministrul Bode, decizia a fost «Hai să găsim încă două spitale»”, a precizat Raed Arafat, explicând că o parte dintre pacienţi au ajuns la Spitalul Colentina, alţii la Spitalul Witting CFR.

Coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență a arătat că 5% dintre pacienţi ajung la Terapie Intensivă, iar 20 – 30% au nevoie de asistenţă medicală serioasă.

„​Dacă în fiecare zi apar 1.000 de cazuri, practic, arată că 5% dintre ei în următoarele zile, va intra în Terapie Intensivă. 20 - 30 la sută vor avea nevoie de asistenţă serioasă medicală, aproape de Terapie Intensivă şi atunci este clar că este nevoie să luăm măsuri”, a afirmat Raed Arafat, într-o emisiunea televizată, citat de news.ro.

El a arătat că miercuri noapte a fost nevoie ca nouă pacienți să fie transferați în afara Bucureștiului pe fondul lipsei de locuri din spitale. Ei au fost duși la Găeşti, Olteniţa şi la Pucioasa.

„​Nu am mai avut locuri în Bucureşti şi asta include şi Spitalul Militar Ana Aslan care are şi paturi de terapie intensivă, are şi locuri pentru pacienţi suspecţi si pacienţi mai uşor. Şi acest spital este plin”, a mai afirmat Arafat.

El a arătat că puţini dintre pacienţii din spitalele din Bucureşti mai sunt veniţi din alte judeţe.

„​Puţini pacienţi sunt aduşi din provincie. Deja am dus la Sibiu, la Prahova”, a precizat secretarul de stat din MAI.

El a arătat că după discuții cu mai mulți oficiali au ajuns la soluția de a deschide Spitalul Colentina și Spitalul Witting CFR pentru bolnavii de Covid.

„​Cu doamna primar am stabilit că reinternăm în Colentina şi atunci Colentina a fost locul unde am trimis. Între timp, de la mine, de la Direcţia Generală au mers şi au lucrat cu Ilfovul şi în cursul nopţii au relocat pacienţii din Spitalul Ilfov la alte spitale, unii au fost externaţi, iar astăzi (nr. joi) Spitalul Witting CFR a fost al doilea spital unde au fost relocaţi pacienţii din el la alt spital, la CFR 2 şi aceste două spitale au devenit spitale Covid acum. Astea sunt măsuri când simţi că este o presiune. Altfel, soluţia alternativă era că tot ce apare să ducem în afara Bucureştiului”, a mai declarat Arafat.

Situația are loc pe fondul creșterii considerabile a numărului de noi îmbolnăviri cu coronavirus. Doar joi au fost anunțate 1.112 de noi cazuri din care 101 în București. Conform Grupului de Comunicare Strategică, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.586. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 285 de pacienți.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG