Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru: Nu suntem într-un colaps medical


Nelu Tătaru, ministru al Sănătății

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a dat asigurări că sistemul medical din România nu riscă să intre în colaps pe fondul înmulțirii alarmante a numărului de cazuri de coronavirus, care au atins sâmbătă un record de 698 de noi îmbolnăviri în doar 24 de ore.

Nu suntem într-un colaps medical, avem 243 de cazuri la Terapie Intensivă, adresabilitatea la serviciile de urgenţă este încă acceptabilă, avem asimptomaticii sau cu simptome uşoare care au solicitat externarea, avem locuri în spitale”, a declarat, luni, Nelu Tătaru, cu ocazia unei vizite în teritoriu la Galaţi.

El a subliniat că „​râmâne gestionarea de la o zi la alta a numărului de cazuri şi în special cei cu simptomatologie severă care vor aglomera la un moment dat Terapiile Intensive”.

Ca în fiecare zi de luni, astăzi sunt așteptate mai puține cazuri de coronavirus pentru că în weekend numărul de teste prelucrate este foarte redus, deobicei sub 5.000 în bilanțul de luni față de 12-13.000 în restul zilelor.

Astăzi vom avea un număr mai mic de cazuri, fiindcă au fost puține recoltări și testări. Mâine fiind marți vom avea recoltările și testările de astăzi, și vom avea un rezultat mai real.”, a declarat ministrul.

Ministrul Sănătății a subliniat că, în prezent, nu există un pericol pentru revenirea la starea de ugență, dar acuzat ingerința politicului în luarea deciziilor privind măsurile de relaxare.

Ne-am grăbit să recomandăm politic anumite idei. O parte a eșicherului politic a ținut să acapareze o parte a avantajului creat” de evoluția bună a situației, a mai afirmat Nelu Tătaru

Ministrul a amintit că, din cauza înmulțirii numărului de cazuri, nu au fost măsuri de relaxare la 1 iulie.

Măsurile de relaxare au fost asumate. Fiecare măsură de relaxare a mers cu o serie de norme de funcţionare şi desfăşurare a acelei activităţi. Trebuia să avem măsuri de relaxare şi la 1 iulie, nu s-a întâmplat”, a mai declarat ministrul.

Întrebat cât de relevantă este testarea în spitalele focar și pe grupele de risc, Nelu Tătaru a răspuns că „este relevant pentru starea de fapt în virtutea unei anchete”.

Urmăream și aici (la Spitalul din Galați - n.r.), personal medical testat negativ și, la patru zile, retestat, era pozitiv. Deci nu ne putem axa doar pe un singur test, ci pe o evoluție și pe anchetă epidemiologică foarte bine dusă la capăt”, a declarat ministrul Sănătății.

De asemenea, întrebat dacă se ia în calcul închiderea spitalului de la Galați, unde sunt 83 de cadre medicale pozitive COVID-19, Nelu Tătaru a răspuns negativ.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG