Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru: Suntem în a doua fază a primului val de coronavirus


Nelu Tătaru
Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a arătat, luni seară, că primul val al epidemiei de Covid-19 nu a trecut în România și că, dacă se respectă regulile, s-ar putea ca numărul de cazuri să scadă în a doua jumătate a lunii octombrie sau în noiembrie.

Întrebat, la Digi24, când va veni valul doi al epidemiei în România, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că țara noastră nu a trecut încă de primul val.

„Stați să terminăm valul 1. Noi avem cea de-a doua fază a primului val sau a doua cocoașă, suntem în acel platou pe care intenționăm să-l menținem pe aceste două săptămâni în care vedem efectul de la începutul școlii, efect pe care trebuie să-l observăm în rândul copiilor, dar și în rândul profesorilor, sunt cei care intră în contact cu acești copii”, a spus Tătaru, citat de Mediafax.

Acesta a precizat că numărul de cazuri ar putea să scadă după a doua jumătate a lunii octombrie, dacă sunt respectate restricțiile impuse, dar a atras atenția că în curând pandemia de coronavirus va fi însoțită și de noul sezon gripal.

„Respectarea regulilor ar trebui să ne lase în același platou, cu o creștere relativ mică a numărului de cazuri de la o zi la alta. În condițiile în care ne ducem spre începutul lui octombrie și vedem că gestionăm bine începutul acestei școli, ne va putea face ca spre jumătatea a doua a lui octombrie-noiembrie să avem și o scădere a numărului de cazuri, să nu uităm că va veni un sezon gripal, să nu uităm că există un sezon rece, că există patologie și comorbidități”, a mai spus ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru, care a fost întrebat dacă ar avea curajul să lase şcolilor deciziile privind purtarea măştii sau cântatul la orele de muzică, precum în landul Baden-Württemberg din Germania, a afirmat că, până acum, la noi în ţară, respectarea regulilor a dus la „rezultate bune şi ne ajută să trecem peste acest moment pandemic”.

Tătaru consideră că şcolile amintite „au un anumit standard” şi pledează pentru purtarea măştii şi în exterior „când avem grupuri şi avem aglomerări umane”.

Anul şcolar 2020 – 2021 a început, luni, cele mai multe unităţi adoptând scenariul verde care presupune prezenţa fizică a elevilor în bănci.

XS
SM
MD
LG