Linkuri accesibilitate

În prima zi de școală din era Covid-19, s-au predat lecțiile pandemiei


Cum s-a desfășurat prima zi de școală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00

Cum s-a desfășurat prima zi de școală, de la Roșiorii de Vede, Teleorman, până în sectorul 4 din București.

Școala a început, dar e școala altfel. Nu doar pentru că există o realitate nouă, cu reguli care acum un an nu erau, ci și pentru că există haos. Cei mai bulversați au fost copiii, care trebuie să învețe cum să conviețuiască ba online, ba din bănci izolate cu plexiglas.

Cele trei scenarii de funcționare a școlii în pandemia de coronavirus, frumos colorate la ministerul Educației, în roșu, galben și verde, au dus la o pictură nu la fel de simetrică în realitatea copiilor și părinților.

Hai, iubita lui tati, ce ai făcut azi?”, îi strigă topit tot un tată, micuței lui care se repede la gardul școlii 97 din București, să îi arate mândră un colaj cu Mickey Mouse, pe care l-a primit în prima zi de școală.

Cățărați pe același gard, stau tații care filmează totul cu telefoanele mobile. Mămicile sunt încă ocupate, în mici ciorchini, să pună la cale țara educațională a propriilor copii, cu „doamnele”. Toată lumea e dotată cu măști, iar hărmălaia și grămezile de oameni care se formau alte dăți în curtea școlii au rămas doar o amintire.

O învățătoare acceptă cu îndoială, după ce sună clopoțelul, să facă o poză înconjurată de micii ei elevi. „Hai, pentru cei mai micuți”, cedează ea rapid. Nici nu ar avea cum să scape. Părinții sunt aliniați mai ceva ca niște paparazzi, să imortalizeze momentul primei zile de școală a copiilor lor, cu telefoanele mobile. Deși în alte părți părinții nu au avut voie să intre în curtea școlii, aici s-au făcut excepții.

Școala s-a organizat foarte bine, nu a fost aglomerație. Din anii anteriori, din experiența primului copil, era un pic aglomerație la intrare. În schimb, de data asta, au fost ore un pic diferite. Cei mai mari au început de dimineață, pregătitoarea a început un pic mai târziu, știam exact la ce ore trebuie să ajungem, am vorbit câteva minute cu doamna”, povestește Simona Păun, mama unei eleve de clasa a III-a de la școala 97, din sectorul 4.

Nu la fel de norocoși au fost cei de la școala 197, din Drumul Taberei, sectorul 6. Părinții au aflat chiar în această dimineață, cu câteva ore înainte să îi ducă la școală pe copii, că vor trebui să anuleze toate aranjamentele. „DSP nu a aprobat scenariul galben. Suntem în scenariul roșu. Toți elevii online. Anunțați urgent părinții și elevii”, a fost mesajul care a făcut să zbârnâie grupurile de WhatsApp ale școlii respective.

Școala gimnazială Ferdinand, București.
Școala gimnazială Ferdinand, București.

Nici la școala 97 nu e totul chiar gata. Băncile nu au fost dotate în toate clasele cu deja celebrele plexiglasuri despărțitoare, așa că școala merge deocamdată în scenariul hibrid, galben, adică jumătate din copii participă la ore online, iar restul vin la școală. În rest, regulile sunt stricte, explică Simona Păun: masca obligatorie, dezinfectanți peste tot, copiii nu au voie să meargă singuri la baie, ci doar însoțiți, iar perioadele de pauză sunt decalate pentru fiecare clasă, pentru a nu se crea aglomerație.

Cred că au nevoie de socializare și din experiența online-ului în martie-iunie, aș putea să zic că nu va putea să concureze online-ul cu participarea efectivă la cursuri, în prezența profesorului sau a învățătorului. Copiii au nevoie de socializare. Cum va fi, va fi, vom vedea”, spune Simona Păun, care are două fete la această școală.

Pa, Tiberiuuuu, ne vedem noi în weekend”, strigă un pitic blond către micul său coleg de clasă. Scenariul școlii sub pandemie i-a plasat probabil pe unul online, iar pe celălalt în banca școlii.

La Colegiul Șincai, online-ul concurează cu banca de lemn

Pe treptele Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, adolescenții parcă nu-s în apele lor. Un rebel cu plete e singurul care poartă mască în micul grup de băieți care își arată unul altuia ce telefoane și-au luat în pandemie. „Vreau o țigară”, cedează presiunii unul dintre ei. De lângă, odihnindu-se pe bordura de ciment a gardului, o colegă începe să ruleze expert o țigară, îi pune filtru și îi pasează produsul finit. Nu se fumează totuși, căci micul ciorchine de elevi s-a poziționat greșit, chiar la intrarea principală, pe unde ies și intră profesorii.

Pa, pa, mi-a venit Bolt-ul. Îți dau eu banii pe cafea altădată”, strigă o fată, în timp ce restul grupului o ia la pas, către Unirii, să se plimbe.

La Șincai, clasele sunt împărțite în grupe de câte 15 elevi, care vin la școală în ture de câte două săptămâni. Când unii sunt la școală, ceilalți participă la ora online, simultan cu cei prezenți fizic.

La fiecare clasă există un calculator care să poată filma, deci sunt echipate toate clasele cu ce este nevoie”, povestește Tudor, elev într-a XII-a. În clase și la băi sunt dezinfectante, la intrări sunt covoare îmbibate cu dezinfectant, iar băncile sunt despărțite de protecții din plexiglas și sunt mai distanțate ca de obicei, spune tânărul cum s-a upgradat vechea școală în noua realitate din pandemie.

Cei dintr-a XII-a, cum e Tudor, vin însă toți la școală. „A XII-a fiind an terminal, vin toți la școală, dar sunt două zile care se fac online, toată lumea face online două zile pe săptămână la materiile care nu sunt de profil”, explică elevul.

Mi-a fost dor să fiu în bancă, e o altă experiență decât online. Noi am făcut ore și online, regulat, adică nu am avut o problemă, dar nu se poate învăța la fel de bine cum se învață în bancă”, spune Tudor, care crede că elevii mai mari, cum e el, se pot învăța cu disconfortul unei măști de protecție purtate 6 ore pe zi și cu interdicția de a nu mai ieși din clase în pauze, dar că pentru cei mai mici experiența poate fi mai ciudată.

Roșiorii de Vede: portarul ia temperatura, părinții nu vor școală online

Puțin după ora zece dimineața, la școala generală „Mihai Eminescu” din Roșiorii de Vede, glasul portarului a înlocuit clopoțelul de ieșire. Cu termometrul în mână, acesta îi strigă pe părinții fiecărui copil în parte. „Casiana? Luați-o pe Casiana!”, îi îndeamnă ferm dar politicos bărbatul forțat de pandemie să păzească nu numai bunurile școlii, dar și sănătatea copiilor.

Rând pe rând, micuții se aliniază în curtea școlii, păstrând distanța și cu masca pe figură, așteptându-și rândul să fie strigați și apoi întâmpinați de părinți sau rude. Printre cei care au început școala altfel anul acesta e și Maria Lixandru, o fetiță care nu e foarte încântată de noile măsuri.

A fost frumos azi, da. Am primit un creion cu buburuze de la doamna, dar e greu cu mască”, a mărturisit micuța.

Sceptic cu privire la noile măsuri e și tatăl Mariei, care crede că va fi foarte greu să se respecte toate regulile pe termen lung. „Situația este una specială. Faptul că trebuie să-i explici unui copil că trebuie să stea cu mască tot timpul orelor, lucrul acesta este destul de greu în condițiile în care ei sunt foarte mici și nu înțeleg aceste aspecte”, e de părere Ionuț Lixandru.

Consider că școala online este ineficientă. Nu poți să faci online cu un copil. Un dascăl trebuie să-i țină stiloul în mână copilului. Este nevoie de prezența dascălului în clasă. Practic, dacă se va continua așa cu școala online, este imposibil”, a adăugat bărbatul.

Școala „Mihai Eminescu” din Roșiorii de Vede, Teleorman.
Școala „Mihai Eminescu” din Roșiorii de Vede, Teleorman.

Dascălii teleormăneni s-au străduit să le facă elevilor o primă zi de an școlar cât mai normală, însă a fost evident că restricțiile impuse la nivel național au fost o provocare și pentru aceștia.

Pentru această primă zi de școală, altfel decât în toți ceilalți ani, am făcut un program de intrare eșalonat, s-au folosit toate intrările de acces la ore diferite, astfel încât să nu se creeze busculadă și copiii să păstreze distanțarea. Copiii au fost foarte receptivi, ceea ce înseamnă că părinții au avut discuții cu ei acasă”, a declarat pentru Europa Liberă Elvira Unteșu, directorul școlii generale „Mihai Eminescu” din Roșiorii de Vede.

Protest al elevilor, în București, cu „porci zburători”

Vechiul proverb „când o zbura porcul” a fost ilustrat luni, în fața Ministerului Educației, la protestul organizat de Consiliul Național al Elevilor și de comunitatea Declic. Arborând baloane în formă de porci zburători, elevii au purtat pancarte pe care scria „Porcii zboară, școala începe, elevii tot nu au tablete” sau „Nu am conexiune la net, nu am acces la educație”. Reprezentanții elevilor au protestat față de modul de organizare a cursurilor de către ministerul condus de liberala Monica Anisie.

Scenariile și regulile impuse de la centru s-au izbit de multe ori de inaplicabilitatea lor practică, au semnalat reprezentanții Consiliului Național al Elevilor și cei ai trei sindicate din învățământ (FSLI, Spiru Haret și Alma Mater), într-o scrisoare deschisă.

Semnalele pe care le primim din teritoriu sunt în sensul că, în foarte multe cazuri, acest lucru a fost imposibil, deoarece măsurile stabilite nu țin cont de particularitățile unităților de învățământ preuniversitar și nici nu le dau acestora în mod real posibilitatea de a opta pentru un scenariu sau altul. (...) Întârzierea cu care au fost adoptate măsurile, insuficiența acestora, inaplicabilitatea lor, inexistența unor reglementări clare, care să țină cont de realitățile sistemului de învățământ românesc au determinat instaurarea panicii în rândul elevilor, studenților, părinților și salariaților din învățământ – salariați care se află constant sub amenințarea că vor răspunde ei dacă ceva merge prost”, se arată în scrisoarea deschisă.

Luni, circa 2,8 milioane de elevi din România au început noul an școlar sub auspiciile a trei scenarii de funcționare:

  • verde, în care toată lumea vine la școală (12.423 unități școlare).
  • galben, scenariu hibrid (4.915 unități școlare). Elevii din clasele primare și pregătitoare, precum și cei de clasa a VIII-a și a XII-a vin la școală, iar restul elevilor din gimnaziu și liceu fac școala în ture – jumătate online, jumătate vin fizic la școală.
  • roșu, în care toți elevii participă la cursuri online, nimeni nu vine la școală (263 unități școlare).

Criteriul după care școlile au optat pentru unul dintre aceste moduri de organizare a cursurilor a fost rata incidenței cumulate de cazuri noi de Covid-19, în ultimele 14 zile la mia de locuitori în localitățile unde se află școala.

Scenariul verde presupune cel mult un caz la mia de locuitori în ultimele 14 zile, cel galben între 1 și 3 cazuri, iar cel roșu între 3 și 50 de cazuri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG