Linkuri accesibilitate

Israel | Premierul Beniamin Netanyahu amână reforma judiciară în urma protestelor masive


Premierul Beniamin Netanyahu a decis amânarea adoptării controversatei reforme a sistemului judiciar în urma protestelor și grevei generale care a cuprins luni Israelul.
Premierul Beniamin Netanyahu a decis amânarea adoptării controversatei reforme a sistemului judiciar în urma protestelor și grevei generale care a cuprins luni Israelul.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a amânat până luna viitoare o decizie cu privire la planurile aspru contestate pentru o revizuire judiciară, pe fondul temerilor că cea mai gravă criză națională care a cuprins luni tot Israelul ar putea să rupă coaliția sau să degenereze în violențe, relatează Reuters.

Beniamin Netanyahu a declarat, într-o alocuțiune televizată, că va îngheța temporar reformele controversate ale guvernului său, pentru care au avut loc demonstrații în masă în toată țara și o grevă generală fără precedent.

Netanyahu a spus că nu va accepta niciodată un război civil și că „ne confruntăm cu o criză care este o amenințare reală la adresa unității naționale a israelienilor”.

Prim-ministrul israelian a mai declarat că în prezent există două tabere în Israel și că „nu avem nevoie de această tensiune pentru a continua”, scrie BBC.

Netanyahu a mai spus că unii oameni resping serviciul militar, „care este în sine o mare crimă, iar statul Israel nu poate rămâne fără o armată care să îl apere”.

Inițial, anunțul privind amânarea adoptării proiectului legislativ a fost făcut într-un comunicat remis presei luni după-amiaza de către partidul de extrema dreaptă Otzma Yehudit, unul dintre aliații din coaliția de guvernare a lui Netanyahu.

Potrivit estimărilor locale, peste 100.000 de mii de oameni au protestat luni în fața Parlamentului, după ce Netanyahu l-a demis duminică seară pe ministrul de Interne.

Decizia lui Netanyahu de amânare a proiectelor a venit după ce un partener al coaliției de dreapta, ministrul Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a declarat că a fost de acord cu amânarea reformei în schimbul angajamentului de a prezenta legislația în următoarea sesiune a parlamentului.

Nu este clar cât de mult amânarea proiectului de lege până la următoarea sesiune parlamentară va satisface oricare dintre părți.

Comunicatul dat de partidul de extrema dreaptă Otzma Yehudit afirmă că legea va fi adoptată în următoarea sesiune a parlamentului israelian cu scopul de a „adopta reforma prin dialog”.

Knessetul, parlamentul unicameral al Israelului, va intra în concediu săptămâna viitoare, când evreii sărbătoresc Pesahul, Paștele iudaic.

XS
SM
MD
LG