Linkuri accesibilitate

Israel | De câți protestatari e nevoie pentru o decizie cu privire la soarta reformei judiciare


Sute de mii de israelieni ies în stradă de două luni împotriva controversatei reforme care ar permite mai mult control politic în sistemul judiciar.
Sute de mii de israelieni ies în stradă de două luni împotriva controversatei reforme care ar permite mai mult control politic în sistemul judiciar.

Israelul trece prin una dintre cele mai mari crize politice din istoria sa. Noul guvern Netanyahu, cel mai de dreapta din istoria Israelului, a prioritizat reforma sistemului judiciar despre care spune că este prea „de stânga” pentru că acordă o importanță „mare” drepturilor minorităților.

După ce l-a demis duminică pe ministrul Apărării Yoav Gallant, care a cerut o lună de pauză pentru pentru controversatele planuri de revizuire a sistemului judiciar, Netanyahu se confruntă cu cele mai mari greve din istoria Israelului. Sute de mii de oameni s-au adunat luni în fața Parlamentului, iar mii de angajați au intrat în grevă.

De luni dimineață, plecările de pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv au fost oprite după ce lucrătorii au intrat în grevă cu intenția de „a opri nebunia” controversatei reforme din justiţie a guvernului lui Benjamin Netanyahu.

Ministrul Apărării Yoav Gallant a fost până de curând un susținător constant al premierului, dar sâmbătă el a declarat că procesul legislativ ar trebui oprit pentru o lună din cauza efectului său diviziv, pentru a trece de perioada de sărbătoare Pesah. Este primul membru al partidului la putere care se opune public reformei.

„Aceste diviziuni au ajuns chiar și în armată și în agențiile de securitate. Este o amenințare clară, imediată și tangibilă asupra securității Israelului”, a declarat Gallant. Acesta consideră că astfel de schimbări legislative trebuie discutate cu publicul și cu opoziția.

Acesta nu e singurul ministru care nu îl mai sprijină pe Netanyahu. Ministrul de extremă dreapta Itamar Ben-Gvir a spus că va demisiona dacă legislația de revizuire a justiției nu va înceta.

Decizia de a-l concedia pe Gallant este o „mișcare disperată, extremă din partea lui Netanyahu”, explică analistul israelian Meron Rapoport în Middle East Eye. Acest lucru ar putea indica slăbiciunea lui Netanyahu, care nu are încredere în șansele de reușită ale reformei.

Protestele israelienilor împotriva reformei justiției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:19 0:00

Măsurile propuse de guvern prin reforma justiției:

  • O simplă majoritate parlamentară (61 din 120) să poată reinstaura legile anulate de Curtea Supremă, chiar și pe cele care încalcă Legea de Bază (constituția);
  • Schimbarea comisiei care numește judecători și a procesului lor decizional. Se dorește instalarea mai multor politicieni în această comisie și reducerea pragului de decizie pentru instaurarea judecătorilor.

Criticii guvernului spun că o astfel de reformă l-ar ajuta personal și pe premierul Benjamin Netanyahu, care este judecat într-un dosar de corupție. Reforma ar putea interzice Curții Supreme să-l declare pe Netanyahu inapt / nepotrivit pentru funcția pe care o ocupă. Partidul lui Netanyahu are 64 de reprezentanți în parlament, ceea ce le-ar permite să revoce deciziile Curții Supreme atâta timp cât nimeni nu se opune liderului partidului.

Politicienii de dreapta din Knesset (parlament) sunt nemulțumiți pentru că justiția poate anula deciziile parlamentului. Curtea Supremă, precum și alte tribunale din țară pot anula decizii și legi ale parlamentarilor, pe motiv că sunt neconstituționale. Recent, au fost anulate: interzicerea unui partid palestinian, interzicerea unui activist de stânga din Statele Americii și legalizarea retroactivă a reședințelor construite pe pământ palestinian în Cisiordania.

Netanyahu spune că aceste reforme ar opri tribunalele care fac abuz de putere.

Proteste de anvergură în Israel și diaspora

Demonstranții din Israel au declarat o săptămână de proteste care vor paraliza țara. Protestele au strâns în stradă peste 500 de mii de oameni, care au blocat drumurile și s-au înfruntat cu poliția. Personalul de la aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv este în grevă și toate zborurile sunt suspendate. Universitățile au suspendat cursurile.

La protestele din Tel Aviv au ținut discursuri fostul ministru al justiției Tzipi Livni și istoricul Yuval Noah Harari.

Ierusalim, 27 martie: Protestatarii așteaptă decizia lui Netanyahu cu privire la reforma judiciară.
Ierusalim, 27 martie: Protestatarii așteaptă decizia lui Netanyahu cu privire la reforma judiciară.

O parte dintre demonstranți s-au strâns în fața reședinței lui Netanyahu. Protestele l-au urmărit pe Netanyahu chiar și în vizitele oficiale din ultimele săptămâni la Londra și Berlin.

În prima declarație publică de după demiterea lui Gallant, premierul a rugat protestatarii să nu se comporte violent.

Deși trebuia să se adreseze publicului la prânz în ziua de luni, Netanyahu nu a apărut timp de ore întregi, după ce consilierii l-au sfătuit să aștepte să vadă câți oameni se vor strânge la protestul dreptei anunțat la ora 18, în Ierusalim.

Fiul premierului, Yair Netanyahu, spune în apărarea tatălui său că aceste proteste sunt finanțate de țări străine care vor să destabilizeze Israelul.

Pericolul pentru securitatea Israelului

Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, a amenințat că va demisiona dacă reforma nu va fi aprobată.

Autoritățile militare și de securitate avertizează că urmează un dezastru, dacă reforma va continua să provoace proteste în rândul populației și politicienilor. Diviziunea se aprofundează și a ajuns chiar și în rândul armatei, una dintre instituțiile de bază ale țării.

Protestatarii față în față cu poliția la Tel Aviv, în noaptea de 26 martie. Doar în Tel Aviv au ieșit în stradă 200.000 de oameni.
Protestatarii față în față cu poliția la Tel Aviv, în noaptea de 26 martie. Doar în Tel Aviv au ieșit în stradă 200.000 de oameni.

Șefii mai multor agenții, printre care Mossad, forțele aeriene și armata au primit demisiile a sute de angajați cheie din sectorul apărării, inclusiv piloți, agenți de securitate, agenți cibernetici și rezerviști care spun că nu își vor risca viețile în serviciul unei dictaturi.

La începutul lunii martie, piloții de luptă din forțele aeriene au refuzat să participe la antrenamente, un protest fără precedent în care refuzul de a servi în armată poate aduce condamnări la închisoare sau retragerea cetățeniei.

Fostul director Mossad, Danny Yatom, a declarat că țara se îndreaptă spre o dictatură.

Jocuri politice în jurul reformei

Guvernul explică reforma, spunând că e nevoie de aceste schimbări pentru a menține echilibrul între puterile politicienilor și cele ale sistemului judiciar. Parlamentul din Israel, numit Knesset, va vota în următoarea săptămână asupra reformei care ar schimba modul în care sunt numiți judecătorii.

Majoritatea parlamentară a partidului de dreapta Likud, în fruntea căruia se află Netanyahu, este și ea sub semnul întrebării după demiterea Ministrului Apărării și fostul general Gallant. Acesta se bucură de susținerea mai multor parlamentari Likud, lucru care ar putea fractura parlamentul.

Yoav Gallant, fostul Ministru al Apărării.
Yoav Gallant, fostul Ministru al Apărării.

Ministrul Culturii, un apropiat al premierului, a declarat că ar susține o potențială pauză a reformelor. I s-au alăturat și Ministrul de Finanțe, Ministrul Diasporei și un alt parlamentar. Majoritatea partidului Likud este deja sub semnul întrebării.

Liderul opoziției, fostul premier Yair Lapid, a declarat că premierul îl poate concedia pe Gallant, „dar nu poate concedia realitatea și nu poate concedia poporul israelian care rezistă nebuniei coaliției. Premierul Israelului este un pericol la adresa securității Statului Israel”, a declarat Lapid.

Legea a fost parțial modificată în speranța că va conveni opoziției, însă aceștia au refuzat să coopereze cu guvernul. Premierul Netanyahu a jurat într-un discurs televizat că va duce în continuare reforma.

Și Președintele Israelului, Isaac Herzog, care joacă un rol mai degrabă ceremonial, se arată îngrijorat de reforma guvernului care i-a refuzat propunerea pentru un compromis. Herzog avertizează că acest lucru ar putea duce la un război civil.

Protest la Tel Aviv în noaptea de după demiterea lui Gallant, 26 martie.
Protest la Tel Aviv în noaptea de după demiterea lui Gallant, 26 martie.

Consulul Israelului la New York, Asaj Zamir, și-a depus demisia. „Situația din Israel a ajuns la un punct critic și simt o responsabilitate și o obligație morală de a apăra dreptatea și valorile democratice la care țin. Decizia periculoasă de a demite Ministrul Apărării m-a convins că nu mai pot continua să reprezint guvernul. Sunt din ce în ce mai îngrijorat de politicile noului guvern, mai ales de reforma juridică. Consider că această reformă subminează fundația sistemului nostru democratic și amenință statul de drept din țara noastră”, a motivat Zamir în scrisoarea sa de demisie.

Mare parte din această percepție a Israelului ca „singurul stat democratic din Orientul Mijlociu” se datorează, în mare parte, sistemului judiciar robust și independent, care protejează drepturile cetățenilor și asigură separarea puterilor în stat.

Aliații Israelului sunt îngrijorați de planul guvernului israelian de a exercita mai mult control asupra politicienilor și de a diminua rolul Curții Supreme. O purtătoare de cuvânt a Casei Albe a exprimat îngrijorarea SUA cu privire la situație, spunând: „așa cum a discutat recent președintele cu prim-ministrul Netanyahu, valorile democratice au fost întotdeauna și trebuie să rămână un semn distinctiv al relației SUA-Israel”.

Premierul Netanyahu continuă cu reforma în ciuda protestelor naționale, a grevelor, a opoziției chiar și din partea președintelui, precum și ezitarea aliaților americani.

XS
SM
MD
LG