Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- Astăzi au loc alegeri în Marea Britanie, iar pentru prima oară în 14 ani, sunt șanse mari ca un premier laburist să ajungă la Downing Street nr. 10.
- Israelul a aprobat cea mai mare expropriere de teren în Cisiordania din ultimii 30 de ani.
- NATO va promite ajutoare pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de euro.
Laburiștii britanici, pe drumul spre o victorie istorică
Marea Britanie are astăzi alegeri generale, iar Conservatorii se îndreaptă spre cea mai mare înfrângere din istoria recentă. Europa Liberă are toate detaliile.
Reuters scrie că laburiștii, aflați în opoziție timp de 14 ani, stau să câștige o majoritate confortabilă. Politico preferă să descrie eșecul conservatorilor drept o „anihilare”: ultimele sondaje dinaintea alegerilor prezic de patru ori mai multe posturi de parlamentar pentru laburiști decât pentru conservatori.
Și presa, profund politică în Marea Britanie, a renunțat la conservatori. Ziarul The Sun, care a ținut cu conservatorii în toate alegerile din ultimii 20 de ani, a anunțat că susține laburiștii. Mai multe în The Guardian.
BBC are, la dosar, profilele fiecărui lider de partid și promisiunile lor electorale. Washington Post prezintă liderii partidelor cu un titlu foarte franc: cel bogat, cel plictisitor și prietenul lui Trump.
Alegătorii vor de la liderul laburist, Keir Starmer, un guvern mai stabil și speranța de a redeschide problema Brexitului - ceea ce Starmer spune că nu se va întâmpla cât va trăi el. Starmer s-a îndepărtat mai mult ca orice lider de valorile tradiționale ale partidului său, punctează The Guardian. Brexit nu s-a terminat frumos nici pentru cei care i s-au opus, nici pentru cei care l-au susținut, consideră Politico.
The Guardian se uită la modul în care alegătorii nemulțumiți din Franța și Marea Britanie deopotrivă s-au întors cu spatele la liderii lor.
Israelul ocupă din ce în ce mai mult din Cisiordania
Guvernul israelian a anunțat că va ocupa un teritoriu mai mare în Cisiordania, expropriind terenuri palestiniene, anunță AP. Este cea mai mare expropriere din ultimii 30 de ani: o suprafață de peste 12 km2 în valea râului Iordan. Conform Middle East Eye, doar anul acesta guvernul israelian a expropriat peste 2.300 de hectare de teren în Cisiordania.
Coloniile din Cisiordania sunt ilegale, conform legilor internaționale, însă odată ce statul israelian expropriază terenul, orice localitate stabilită acolo de israelieni devine legală.
Arab News scrie că în timp ce ochii lumii sunt îndreptați spre Gaza, Israelul ocupă din ce în ce mai mult din Cisiordania. Cu o lună în urmă, guvernul israelian a recunoscut cinci colonii din Cisiordania, conform CNN. Mișcarea a fost criticată de guvernele Germaniei, Japoniei, Egiptului și Qatarului.
Potrivit Times of Israel, autoritățile israeliene plănuiesc să aprobe construcția a peste 6.000 de case și blocuri noi în coloniile din Cisiordania. Zece noi colonii israeliene au apărut în Cisiordania în ultimele nouă luni, după începutul războiului din Gaza, potrivit organizației Peace Now.
În paralel, soldații israelieni distrug din ce în ce mai multe case palestiniene în Cisiordania, scrie The Guardian, și coloniștii dau foc terenurilor agricole, potrivit Middle East Monitor.
Ministrul israelian al finanțelor, Bezalel Smotrich, dorește ca Israelul să anexeze complet Cisiordania și să prevină crearea unui stat palestinian, potrivit New York Times.
NATO găsește bani pentru Ucraina
Statele NATO se vor angaja să contribuie 40 de miliarde de euro în 2025, o schemă financiară care s-ar putea întinde pe mai mulți ani, anunță Reuters. Aliații vor semna acordul financiar în summitul NATO din 9-11 iulie. Mai mult, NATO va trimite un oficial înalt la Kiev în regim permanent, potrivit Wall Street Journal.
Oficialii NATO spun, însă, că Ucraina nu va primi nici de această dată invitația de a se alătura alianței, conform Kyiv Independent. Țara va primi o „punte” spre aderare, în speranța că asta va fi de ajuns pentru moment, potrivit New York Times.
Ajutorul NATO pentru Ucraina va depinde pe viitor de marea necunoscută: Donald Trump. Conform Politico, dacă va reveni în Casa Albă, Trump are de gând să forțeze un acord cu Rusia pentru a opri expensiunea la est a alianței și discută activ cu Putin despre „cât de mult teritoriu ucrainean poate păstra Moscova”. Mai multe pe acest subiect în newsletter-ul de ieri.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski îi cere lui Trump să-și dezvăluie planul, pentru ca guvernul de la Kiev să poată fi pregătit pentru orice scenariu, adaugă Kyiv Independent.
Alte subiecte:
- Se apropie alegerile parlamentare și cele prezidențiale, așa că încep și negocierile între PSD și PNL. Europa Liberă scrie despre calculele partidelor în viitoarele alegeri și despre cine ar fi avantajat.
- O navă care salva migranți din Marea Mediterană, într-o misiune finanțată de artistul Banksy, a fost confiscată de autoritățile italiene după ce a contribuit la salvarea a 37 de oameni. Mai multe în The Guardian.
- New York Times scrie despre vulnerabilitățile sistemului GPS.
Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Toate cele bune,
Sabina
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.