Linkuri accesibilitate

3 minute | Atac hibrid contra Germaniei. 47 de ani de la cutremur și mai nimic consolidat. Dreptul la avort, în Constituția Franței


Turnul Eiffel, iluminat cu mesajul „trupul meu, alegerea mea” după ce parlamentul a aprobat introducerea dreptului la avort în Constituție.
Turnul Eiffel, iluminat cu mesajul „trupul meu, alegerea mea” după ce parlamentul a aprobat introducerea dreptului la avort în Constituție.

O ședință a militarilor germani, interceptată de ruși, zguduie alianța Occidentului. Ce s-a ales de blocurile din București, la 47 de ani de la cutremur. În Franța, avortul devine un drept constituțional.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Liderii germani și aliații occidentali reacționează după ce presa rusă a publicat înregistrarea unei ședințe interceptate a liderilor militari, în care vorbesc despre livrarea de arme și un posibil atac asupra unui pod de importanță strategică.
  • Au trecut 47 de ani de la cutremurul care a schimbat fața Bucureștiului. Cu toate acestea, multe clădiri rămân neconsolidate și autoritățile nu par să progreseze.
  • Parlamentul francez a aprobat introducerea în Constituție a „libertății garantate” la avort.

Ședința militară interceptată a Germaniei

Germania acuză Rusia că încearcă să divizeze Europa, potrivit Reuters, la scurt timp după ce Russia Today a publicat o convorbire secretă a generalilor germani pe tema livrării de rachete și despre posibilele atacuri asupra unui pod, posibil în Crimeea.

În înregistrare, patru generali de top ai Germaniei discută despre o potențială livrare de rachete Taurus către Ucraina și spun că nu s-a luat încă o decizie politică, explică Deutsche Welle. Autoritățile germane vor ancheta circumstanțele interceptării, precizează CNN.

În replică, Rusia acuză Germania că plănuiește să o atace, conform Financial Times. The Guardian explică importanța acestei ședințe interceptate.

Ideea că prin această interceptare Kremlinul poartă un „război informațional” și un „atac hibrid menit să dezinformeze” vine de la ministrul Apărării de la Berlin, Boris Pistorius. Mai multe la Europa Liberă.

Ministrul de Externe, Annalena Baerbock, spune că ar fi cazul ca Germania să se gândească să trimită Ucrainei rachete Taurus, conform Politico.

Germania nu este dispusă să trimită Ucrainei rachete Taurus - în înregistrarea publicată de ruși generalii discută, însă, planuri de livrare în caz că autoritățile se vor răzgândi.
Germania nu este dispusă să trimită Ucrainei rachete Taurus - în înregistrarea publicată de ruși generalii discută, însă, planuri de livrare în caz că autoritățile se vor răzgândi.

Pe lângă armament, una dintre informațiile din această înregistrate este că soldații britanici sunt pe teren în Ucraina și ajută ucrainenii să tragă cu rachete Storm Shadow, potrivit The Guardian.

BBC și Deutsche Welle scriu că Berlinul este acum presat de aliați să explice cum au ajuns rușii în posesia acelei înregistrări. Perspectiva celor de la New York Times este că acest incident demonstrează diviziunile adânci dintre aliații Occidentali.

Financial Times scrie despre cum Germania și Franța eșuează în politica lor de descurajare a Kremlinului.

Potrivit Politico, rușii cel mai probabil se bucură de această vulnerabilitate „jenantă” a armatei germane.

Bucureștiul, încă neconsolidat după cutremurul din ‘77

Luni s-au împlinit 47 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, care a avaraiat parte din București și a făcut 33 de clădiri să se prăbușească, ucigând peste 1.500 de oameni. Europa Liberă a vorbit cu câțiva dintre locuitorii blocurilor care trebuie consolidate.

La Euronews, un expert explică cum ar trebui începută expertiza tehnică a clădirilor, în scopul consolidării. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, recunoaște că orașul este în urmă la capitolul consolidare, scrie Digi24. Tot la Digi24, despre cele mai răspândite mituri când vine vorba de cutremur.

Gen, știri prezintă pe Instagram câțiva pași esențiali pe care trebuie să-i ia oricine în caz de cutremur. Mai multe informații pe site-ul Crucii Roșii și pe cel al proiectului Bucureștiul Pregătit.

Urmările cutremurului din 4 martie 1977.
Urmările cutremurului din 4 martie 1977.

Euronews prezintă cum a trăit o bucureșteancă momentele cutremurului: „în zona Brezoianu, acolo am dat ochii cu un bloc enorm, deci prăbușit, ieșea fum, alergau oameni încoace și încolo, erau și militari, dar în principal erau civili, oameni de pe stradă care încercau să ajute, să scoată de sub dărâmături, mai ardea mocnea, era un miros groaznic”.

Pe site-ul Buletin de București, titlurile presei comuniste din zilele de după cutremur.

Faptul că Bucureștiul stă să se prăbușească nu e singura poveste importantă legată de cutremur. La HBO poți viziona filmul scurt Zimnicea, bazat pe evenimentele din orașul cu același nume din ziua cutremurului.

Menționez și cazul inginerului Gheorghe Ursu, torturat de Securitate și ucis în închisoare după ce s-a opus public deciziei lui Ceaușescu de a închide șantierele de construcție după cutremur. El a trimis o scrisoare la Europa Liberă, în care descria ce se întâmplase. Cazul a fost tergiversat decenii întregi, până când torționarii disidentului au fost achitați - mai multe la Europa Liberă. Un interviu cu fiul inginerului Gheorghe Ursu, tot la Europa Liberă.

Franța introduce dreptul la avort în Constituție

Luni seara, parlamentul francez reunit a aprobat un proiect care introduce în Constituție „libertatea garantată a femeilor de a recurge la avort”. Proiectul a trecut cu 780 de voturi pentru și doar 72 împotrivă, după ce fusese aprobat separat de ambele camere ale parlamentului.

„Transmitem tuturor femeilor acest mesaj: trupul vostru vă aparține și nimeni nu are voie să vi-l controleze”, a transmis premierul Gabriel Attal. Accesul la avort este văzut, în Franța, drept o problemă ce ține de sănătatea publică și este susținut de 86% dintre francezi și de majoritatea partidelor.

Conservatorii și cei de dreapta din parlament care se opun, nu au reușit să conteste semnificativ decizia, scriu BBC și Politico. Biserica se opune acestei decizii, punctează CNN; însă Franța se laudă cu tradiția sa laică.

Noul articol din Constituția Franței, semnat și marcat cu sigiliul de autenticitate.
Noul articol din Constituția Franței, semnat și marcat cu sigiliul de autenticitate.

Este prima țară din lume care ridică accesul la avort la rangul de drept fundamental. Mai multe pe France24. Pentru francofoni, Le Monde a urmărit dezbaterea și votul clipă de clipă.

În New York Times, despre semnificația istorică a acestei decizii unice în lume (chiar și ședința congresului francez a fost prezidată de o femeie, pentru prima oară).

The Guardian arată Turnul Eiffel iluminat în onoarea acestei schimbări constituționale.

În afara Franței, accesul la avort rămâne îngrădit. Decizia francezilor vine pe fondul pierderii puterii legislative a deciziei Roe v. Wade din SUA, care permitea accesul la avort. Noul guvern polonez nu a reușit încă să se țină de promisiunile electorale, arată The Guardian. Euronews pune în contrast situația franceză cu cea din Polonia și SUA.

Alte subiecte:

  • În The Guardian, despre cum 143 de femei din Groenlanda dau în judecată statul danez pentru că li s-au implantat dispozitive intrauterine anticoncepționale fără acordul sau cunoștința lor, în anii ‘60 (când Groenlanda avea statut de district al Danemarcei și Copenhaga urmărea o politică de asimilare a populației indigene, impunând limba daneză și obligând tinerii să vină pe continent la facultate).
  • Cel puțin un miliard de oameni din lume sunt obezi, scrie BBC. Datele prezentate vizual, la The Economist.
  • Digi24 publică o înregistrare cu liderul partidului extremist AUR, George Simion, în care acesta încurajează traseismul și îi îndeamnă pe președinții organizațiilor locale: „Primiți-i pe toți, indiferent ce dubii aveți despre ei, ce escroci sunt”.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

O zi liniștită,

Sabina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG