Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- Mii de pagere ale membrilor Hezbollah au explodat marți seară în Liban, rănind peste 2.700 de oameni și ucigând cel puțin nouă.
- Roxana Mînzatu va ocupa funcția de vicepreședinte în noua Comisie Europeană, a anunțat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.
- Guvernul de la Tbilisi a aprobat un set de legi împotriva comunității LGBTQ+.
Mii de răniți după explozia coordonată a pagerelor membrilor Hezbollah
În Liban, un incident straniu: mii de persoane au fost rănite și cel puțin nouă oameni au murit după ce pagerele folosite de membrii Hezbollah pentru a comunica au explodat marți după-masă; 14 victime au fost înregistrate și în Siria. Europa Liberă prezintă informațiile esențiale.
Reuters prezintă o înregistrare dintr-un magazin, în timpul unei astfel de explozii. Inclusiv ambasadorul Iranului la Beirut a fost rănit într-o explozie de pager, iar spitalele din Beirut au fost copleșite rapid de răniți, relatează Middle East Eye. Dintre cei 2.700 de libanezi răniți, mulți dintre ei au fost răniți în jurul ochilor, pesemne pentru că-și verificau mesajele.
Conform Reuters, pagerele, folosite de Hezbollah pentru că sunt mai greu de interceptat de israelieni, ar fi venit de la producătorul taiwanez Apollo în ultimele luni, însă producătorul spune că ar fi vorba de o firmă europeană care a produs modelul lor. Astfel de explozii nu au loc fără explozibili, deci e posibil ca aparatele să fi fost afectate cumva - posibil să fi fost de vină o mică placă explozibilă implantată la momentul producției.
E „aproape sigur” o operațiune a Mossadului, serviciul secret israelian, scria The Guardian înainte ca sursele Reuters să afirme că israelienii au plantat 5.000 de explozive în pagerele Hezbollah. Este o încălcare a securității Hezbollah fără precedent, afirmă experții pentru BBC, astfel că rămâne esențial de aflat de unde au venit aceste dispozitive și în ce punct al lanțului logistic au fost modificate.
Mai multe informații, în live-blogurile de la New York Times, The Guardian, CNN și Al Jazeera.
Nu ar fi primul incident de sabotaj electronic în masă din regiune. În 2010, cazul Stuxnet a fost descoperit în Iran: un malware industrial care a afectat producția nucleară, pe care nu și l-a însușit nicio țară, dar care pare să fi fost dezvoltat de SUA în colaborare cu Israelul.
Habemus comisari europeni
Roxana Mînzatu a fost numită vicepreședinte executiv al Comisiei Europene și a primit portofoliul de muncă, drepturi sociale și educație. Ea a vorbit cu Europa Liberă despre atribuțiile sale și următorii pași. Informații despre celelalte portofolii, la Europa Liberă.
HotNews prezintă scrisoarea de misiune primită de Mînzatu de la Ursula von der Leyen, în care se detaliază atribuțiile postului.
Reacțiile de la putere și din opoziție, la HotNews. În Contributors, despre următorul pas așteptat din partea comisarului european: o strategie și o echipă profesionistă.
La nivel european, Politico nu pune România nici pe lista câștigătorilor, dar nici pe cea a pierzătorilor (cu excepția europarlamentarului Victor Negrescu, care a ratat postul de top).
The Guardian a ținut un live-blog pentru anunțul și reacțiile la noul colegiu de comisari.
Euronews scrie despre cele mai mari surprize din noua Comisie și explică cine controlează cei mai mulți bani, iar Politico notează cinci concluzii importante.
Unul dintre numele cele mai controversate este Raffaele Fitto - unul dintre vicepreședinții aleși de von der Leyen și comisar de extremă dreaptă. El ține de partidul Giorgiei Meloni, premiera Italiei, care l-a și felicitat cu ocazia noii funcții, arată Domani. Partidul a votat împotriva unui nou mandat pentru von der Leyen, conform Il Post.
Alte numiri notabile sunt austriecii pentru portofoliul de afaceri interne și migrație, ceea ce ar putea afecta intrarea României pe deplin în spațiul Schengen. În schimb, alocarea portofoliului de mediu Suediei este un semn bun pentru grupurile de protecție a mediului, consideră Euronews.
Urmează audierile de către europarlamentari, în care mai pot fi respinse unele nominalizări, iar apoi votul asupra întregii Comisii.
Georgia adoptă legi anti-LGBTQ+
În Georgia, guvernul impune o nouă măsură oprimantă: o limitare a drepturilor comunității LGBTQ+ pe model rusesc, transmite RFE/RL.
Noul set de legi ar interzice marșul pride, ar permite cenzura filmelor și cărților și ar interzice ancorarea publică a steagului comunității, precizează Reuters. La nivel și mai înalt, noile legi interzic căsătoriile și adopția partenerilor de același sex, schimbarea genului în documentele oficiale.
Aceste măsuri vin înaintea alegerilor parlamentare din 26 octombrie. Partidul la putere, Visul Georgian, a jurat să interzică opoziția dacă va câștiga alegerile, scria Politico în urmă cu o lună. Un fost politician armean, mogul media în regiune, a fost oprit la intrarea în Georgia.
Nu este de uitat nici impunerea legii agenților străini, tot pe model rusesc, la începutul acestui an, în ciuda protestelor în masă a cetățenilor.
Financial Times avertizează că Georgia se strecoară din ce în ce mai mult spre sfera de influență a Rusiei și că urmează o criză majoră în țară.
Alte subiecte:
- Până acum, nu am mai scris despre cazul care cutremură Franța, dar acesta este un moment oportun. Timp de un deceniu, un bărbat și-a drogat soția și a invitat peste 70 de bărbați din zonă să o violeze în timp ce ea era inconștientă. Marți, bărbatul a declarat în fața judecătorilor și a celor 50 de alți acuzați identificați de autorități: „sunt un violator, la fel ca ceilalți din această încăpere”. Detalii, în The Guardian și New York Times.
- BalkanInsight analizează ambițiile de politică externă ale Ungariei în Africa, după ce Viktor Orban s-a întâlnit cu președintele Ciadului și a trimis 200 de soldați în țara central-africană.
- În PressOne, un cercetător în fizica atmosferei explică simplu modul în care schimbările climatice contribuie la intensificarea fenomenelor meteorologice.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Toate cele bune,
Sabina
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.