Linkuri accesibilitate

3 minute | Acțiune hibridă agresivă a Rusiei în România. Guvernul francez cade după o moțiune de cenzură. CEO asasinat la New York


O rețea de dezinformare rusească opera în România încă din 2016, dar a fost mobilizată cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale.
O rețea de dezinformare rusească opera în România încă din 2016, dar a fost mobilizată cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale.

Operațiunea de influență rusească din documentele desecretizate ale serviciilor. Guvernul Barnier, răsturnat de parlamentul francez. Asasinatul unui CEO american.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Documentele desecretizate ale serviciilor secrete românești arată că România a fost ținta unei „acțiuni hibride agresive ruse”.
  • Guvernul francez condus de Michel Barnier a fost demis de parlamentul de la Paris printr-o moțiune de cenzură, după ce a încercat să impună un buget pe 2025 fără a consulta legislativul.
  • Directorul celei mai mari firme de asigurări de sănătate din SUA a fost ucis. Asasinul încă nu a fost prins și încă nu sunt cunoscute motivele.

Operațiunea de influență rusească

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat documente clasificate ale serviciilor secrete românești privind campania electorală a candidatului filorus Călin Georgescu. Potrivit documentelor, România a fost ținta unei „acțiuni hibride agresive ruse” organizate de peste 25.000 de conturi de TikTok. Mai multe informații, la Europa Liberă.

Rețelele de socializare nu sunt singura scenă pe care s-a jucat influența rusească în favoarea lui Georgescu. Snoop a dezvăluit că susținerea pentru campania lui este doar o mică parte dintr-o campanie îndelungată de influență rusească asupra românilor, apoi jurnalistul din spatele investigației a ajuns ținta amenințărilor unui om de afaceri.

„Cum s-a ajuns aici? Cum a ajuns statul român ciuruit, penetrat de propaganda străină, incapabil de reacție în fața unei veritabile invazii străine?”, se întreabă G4Media.

Călin Georgescu (stânga) în redacția Gândul cu Eugen Sechila, liderul mișcării neolegionare.
Călin Georgescu (stânga) în redacția Gândul cu Eugen Sechila, liderul mișcării neolegionare.

Aceleași documente CSAT l-au împins pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, să-și declare mult-așteptata susținere pentru Elena Lasconi în cursa prezidențială. La nivelul guvernamental, partidele centriste, PSD, PNL, USR și UDMR s-au angajat să formeze o coaliție pro-europeană, potrivit News.ro.

Și Biserica Ortodoxă Română și-a declarat în aceeași zi „angajamentul ferm față de apartenența României la UE”, scrie G4Media.

Să nu uităm, însă, nici de extremismul de acasă. HotNews arată că Georgescu se sfătuia, marți, înaintea apariției la Marius Tucă Show, cu Eugen Sechila - liderul mișcării neo-legionare din România.

La Europa Liberă, despre programul economic utopic al lui Georgescu. Planul său ar fi să nu mai susțină Ucraina și să nu investească în apărare, spune el într-un interviu rar în presa internațională, pentru Reuters.

Primul guvern francez demis printr-o moțiune de cenzură în șase decenii

Moțiunea de cenzură vine după ce guvernul condus de Michel Barnier, fostul negociator al Brexitului, de partea europeană, a încercat să impună un nou buget anual fără votul parlamentului.

„Parlamentul Franței concediază prim-ministrul. Țara nu are acum nici buget, nici guvern”, scrie The Economist. Explicația circumstanțelor care au adus guvernul de la Paris la acest eșec, în The Guardian.

Reuters a ținut un live-blog cuprinzător în seara votului asupra moțiunii de cenzură. Cei de la The Guardian au explicat foarte bine și diviziunile politice din jurul acestui vot.

Parlamentul a decis să-l dea la o parte pe premierul Michel Barnier, după ce acesta a încercat să aprobe bugetul pe 2025 fără să-l supună unui vot.
Parlamentul a decis să-l dea la o parte pe premierul Michel Barnier, după ce acesta a încercat să aprobe bugetul pe 2025 fără să-l supună unui vot.

Următoarea țintă pe care Le Pen vrea s-o distrugă este chiar președintele Emmanuel Macron, scrie Politico. Și Le Monde scrie că lidera extremei drepte își desăvârșește capcana în care a prins sistemul politic francez. Această lovitură împotriva guvernului și o președinție mai slăbită ca niciodată profilează cea mai mare șansă a extremistei de a prelua puterea, scrie BBC.

Analiștii spun că urmează doi ani de paralizie politică, până la finele mandatului lui Macron. Aceasta este cea mai grea criză de când a venit la putere, prin care președintele nu va trece nevătămat, consideră Financial Times.

Este prima oară în 60 de ani când un guvern francez este înlăturat printr-o moțiune de cenzură. Politico descrie mandatul lui Barnier drept „un eșec cataclismic”, iar Le Monde îl numește „porcușorul de Guineea al unei Adunări Naționale neguvernabile”. Colapsul guvernului Barnier nu va face decât să slăbească economia deja fragilă a țării, scrie New York Times.

Directorul celei mai mari firme de asigurări de sănătate din SUA, ucis la New York

Toate publicațiile americane au scris despre o crimă și urmărire în New York.

Brian Thompson, șeful companiei de asigurări de sănătate UnitedHealth, a fost împușcat mortal în fața unui hotel din New York.

„Nu pare să fie o violență întâmplătoare. Toate indiciile ne arată că a fost un atac premeditat”, explică poliția din New York, conform Reuters. Atacatorul s-ar fi ascuns în fața hotelului și l-ar fi urmărit, împușcându-l dimineața, înaintea întâlnirii anuale cu investitorii companiei.

Încă nu se cunosc motivele pentru care asasinul l-a ucis pe directorul celei mai mari firme de asigurări de sănătate din SUA.
Încă nu se cunosc motivele pentru care asasinul l-a ucis pe directorul celei mai mari firme de asigurări de sănătate din SUA.

Suspectul a scăpat de poliție și încă este urmărit de aceștia, scrie New York Times. Mai multe site-uri de știri au urmărit live subiectul, dar poate cel mai cuprinzător și explicit e cel de la CNN.

Washington Post precizează că Thompson nu avea niciun agent de pază, o investiție importantă pentru mulți directori ai marilor corporații.

Mai devreme anul acesta, UnitedHealth a fost ținta unui atac cibernetic imens, la nivel național, considerat a fi printre cele mai semnificative împotriva sistemului de sănătate american. UnitedHealth este cea mai mare companie de asigurări de sănătate din SUA și cel mai mare angajator de doctori din țară.

Alte subiecte:

  • Congresul american refuză să mai trimită ajutoare către Ucraina până la începutul mandatului lui Donald Trump. Politico a urmărit reacția aleșilor americani, care au pus stop unei tranșe de 24 de miliarde de dolari.
  • Ministrul de Externe al Cehiei acuză Rusia de implicarea în peste 100 de „incidente suspecte” în Europa, care ar fi fost atacuri hibride, spionaj sau operațiuni de influență, scrie The Guardian.
  • Războiul din Gaza provoacă suferință continuă pentru palestinienii care nu au unde fugi. În live-blogul Al Jazeera, despre atacul din al-Mawasi, care a ucis 20 de oameni, despre foamete și disperarea celor care se simt invizibili.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Te poți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsești AICI.

Toate cele bune,

Sabina

XS
SM
MD
LG