Linkuri accesibilitate

3 minute | SUA resping armistițiul în Gaza. Fermierii polonezi varsă cerealele ucrainene. PSD-PNL promit că anunță calendarul alegerilor


Unul dintre fermierii polonezi s-a prezentat cu un steag al URSS și cu mesajul „Putin, fă ordine în Ucraina și la Bruxelles și cu guvernanții noștri”, 20 februarie 2024.
Unul dintre fermierii polonezi s-a prezentat cu un steag al URSS și cu mesajul „Putin, fă ordine în Ucraina și la Bruxelles și cu guvernanții noștri”, 20 februarie 2024.

SUA au respins o rezoluție ONU care ar cere încetarea focului în Gaza. Fermierii polonezi protestează iar la granița cu Ucraina. PSD-PNL promit calendarul electoral și spun că s-ar putea alia din nou pentru „binele României”.

Bună dimineața,

Iată principalele știri:

  • SUA au blocat în Consiliul de Securitate al ONU o rezoluție care ar cere un armistițiu imediat în Fâșia Gaza.
  • Fermierii polonezi au blocat din nou granița cu Ucraina și au vărsat un transport de cereale ucrainene.
  • PSD și PNL promit, după multe amânări, că vor prezenta astăzi un calendar al alegerilor.

SUA resping rezoluția pentru armistițiul în Gaza

SUA au blocat o rezoluție a Consiliului de Securitate ONU, propusă de Algeria, care ar fi cerut un armistițiu imediat.

Decizia reprezentanților americani vine pentru că vor să-și susțină o rezoluție proprie pentru un armistițiu temporar, cu condiția ca Hamas să elibereze ostaticii pe care îi mai ține, scrie Reuters. A fost singurul veto, în timp ce Marea Britanie s-a abținut de la vot, punctează The Guardian.

Administrația de la Washington evită de multă vreme termenul „armistițiu”, scrie CNN, însă președintele Joe Biden a început să-l folosească din ce în ce mai mult în ultima vreme.

Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a declarat că nu este dispus să plătească niciun preț pentru eliberarea ostaticilor și că va continua planul pentru un atac împotriva orașului Rafah, unde se adăpostesc peste un milion de refugiați. ONU a avertizat că un astfel de atac ar fi un „măcel”, punctează BBC.

În jur de un milion și jumătate de oameni s-au refugiat în Rafah, cel mai sudic oraș din Fâșia Gaza.
În jur de un milion și jumătate de oameni s-au refugiat în Rafah, cel mai sudic oraș din Fâșia Gaza.

Printre cei care cer un armistițiu în Gaza se numără acum și prințul William și Partidul Laburist din Marea Britanie. Algeria, care a propus rezoluția blocată de SUA, ar putea-o supune la un vot al Adunării Generale a ONU - însă acea rezoluție nu ar avea caracter legal, spre deosebire de rezoluțiile Consiliului de Securitate, potrivit AP.

Între timp, Programul Alimentar Mondial a sistat livrările de ajutoare umanitare către nordul Gazei, pe motiv că zona este prea nesigură. Unul din șase copii din Gaza este subnutrit, scrie New York Times, iar un copil a murit deja de malnutriție, potrivit Middle East Eye.

Directorul UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni care a fost acuzată că a participat la pregătirea atacului din 7 octombrie, spune că Israelul încă nu a oferit dovezi pentru a susține această acuzație.

Fermierii polonezi protestează din nou la granița cu Ucraina

Fermierii polonezi au blocat din nou mai multe puncte vamale de la granița cu Ucraina, unde au oprit peste 3.000 de TIR-uri ucrainene. Ei au desigilat și câteva transporturi feroviare de cereale ucrainene, care s-au vărsat pe șine, potrivit New York Times. Imaginile au fost surprinse de serviciul ucrainean al Europei Libere.

Potrivit Kyiv Independent, cerealele se aflau în drum spre Germania și nu ar fi ajuns pe piața poloneză.

Ambasadorul Ucrainei în Polonia, Vasil Zvarici, a transmis că gestul fermierilor polonezi denotă „o lipsă de respect pentru munca fermierilor ucraineni care lucrează sub condițiile unei agresiuni rusești”, citează BBC.

Fermierii se plâng că importul de produse agricole din Ucraina le pune în pericol traiul. The Guardian explică de ce protestele au devenit anti-ucrainene.

Fermierii polonezi au blocat din nou granița cu Ucraina, la Okopy, 20 februarie 2024.
Fermierii polonezi au blocat din nou granița cu Ucraina, la Okopy, 20 februarie 2024.

„Suntem ori noi, ori ei”, a transmis un fermier polonez. Fermierii au amenințat că vor bloca granița până în aprilie și că sunt în stare să blocheze și trecerea transporturilor non-comerciale.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că protestele țin de „politică, nu de cereale” și că aceste proteste arată „erodarea solidarității” cu țara sa, potrivit Notes from Poland. Aceeași publicație prezintă o hartă cu cele peste 200 de proteste care au avut loc marți în Polonia.

În Ucraina, mai mulți șoferi de camion au început un contra-protest, scrie Kyiv Independent.

PSD și PNL promit să anunțe un calendar pentru alegeri

După săptămâni în care întâlnirile coaliției pe tema comasării alegerilor au fost amânate, liderii PSD și PNL promit că vor prezenta miercuri calendarul electoral, a declarat premierul Marcel Ciolacu, citat de Digi24.

Potrivit Libertatea, va fi convocat Biroul Politic Național pentru a aproba comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare și liste comune PSD-PNL.

Digi24 scrie că partidele din coaliție au discutat „scenarii peste scenarii”, dar nu au ajuns până duminică la o decizie comună.

PSD și PNL se apropie unii de ceilalți - potențial, chiar și printr-o alianță electorală - pentru a combate pericolul extremismului, a adăugat Ciolacu, citat de HotNews.

Liderii PNL și PSD au promis că vor anunța astăzi calendarul alegerilor.
Liderii PNL și PSD au promis că vor anunța astăzi calendarul alegerilor.

Premierul Ciolacu a mai spus că a ajuns într-o poziție în care trebuie să decidă „ce e mai bine pentru România și apoi să armonizezi lucrurile astfel încât colegii să fie lămuriți că așa e cel mai bine pentru România”, scrie G4Media.

Fostul premier Dacian Cioloș a acuzat PSD și PNL că încep să creeze un regim autoritar, cu un așa-zis argument că, prin comasare, că iau cea mai bună decizie pentru România.

Sursele G4Media spun că PNL ar vrea să candideze separat la alegerile locale, dar că ar vrea liste comune la europarlamentare, care să înceapă cu un candidat independent.

Europa Liberă analizează negocierile PSD-PNL: avantajele pe care le câștigă fiecare, impactul pe care l-ar avea asupra partidelor extremiste și cum s-ar putea desfășura campania electorală.

Alte știri:

  • Rusia a declarat Europa Liberă „organizație indezirabilă”, ceea ce înseamnă că atât jurnaliștii, cât și cei intervievați de Europa Liberă riscă pedeapsa cu închisoarea. Mai multe, pe site-ul nostru.
  • Un pilot rus a dezertat în Ucraina, cu tot cu elicopterul pe care-l pilota, vara trecută. Recent, trupul său a fost găsit plin de gloanțe pe coasta mediteraneană a Spaniei. Mai multe în New York Times.
  • Ihar Lednik, politician și activist, a murit în închisoare în Belarus. El este al cincilea prizonier politic decedat în Belarus în doar doi ani. Mai multe pe site-ul Viasna și la Europa Liberă.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Sabina

XS
SM
MD
LG