Linkuri accesibilitate

3 minute | Insurecție eșuată în Brazilia, noi forțe împotriva Ucrainei și întoarcerea la școală cu pliante despre gripă


Forțele de securitate acționează în Piața celor Trei Puteri, în timp ce susținătorii fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro demonstrează violent împotriva președintelui Luiz Inacio Lula da Silva, Brasilia, Brazilia, 8 ianuarie 2023.
Forțele de securitate acționează în Piața celor Trei Puteri, în timp ce susținătorii fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro demonstrează violent împotriva președintelui Luiz Inacio Lula da Silva, Brasilia, Brazilia, 8 ianuarie 2023.

Brazilia a trecut printr-o tentativă de insurecție, iar presa internațională o aseamănă cu cea din SUA, de acum doi ani. Ucraina acuză Rusia că nu și-a respectat propriul său armistițiu și relansează avertismentul cu privire la noul val de mobilizare.

Bine v-am regăsit,

Iată principalele știri:

  • Suporterii fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro au luat cu asalt trei instituții importante ale țării, în urma unui protest prin care au fost denunțate așa-zise alegeri falsificate.
  • Ucraina relansează ideea că un nou val de mobilizare în Rusia este iminent, pe măsură ce forțele ruse și cele din Belarus își intensifică exercițiile militare.
  • Elevii din România se reîntorc la școală, după vacanța de sărbători, în contextul valului de infectări cu viroze şi gripă. Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a refuzat să declare epidemie de gripă deoarece ar aduce impopularele restricții.

SUA 2021, Brazilia 2023

Mii de protestatari îmbrăcați în galben și verde au luat ieri cu asalt Palatul Prezidențial, clădirea Congresului și cea a Curții Supreme din Brazilia, într-un protest organizat în Piața celor Trei Puteri, care a venit după câteva luni de tensiuni în urma alegerilor prezidențiale din 30 octombrie, scrie Reuters.

Lesne de înțeles, publicațiile internaționale fac imediat paralela cu asaltul asupra Capitoliului american de acum doi ani, de către fanii fostului președinte Donald Trump, și arată asemănările: un președinte învins susține, în mod fals, că alegerile au fost fraudate; după luni de zile de afirmații nefondate, o mulțime furioasă ia cu asalt instituțiile simbol ale puterii; susținătorii pierzătorului copleșesc poliția și amenință instituțiile democratice ale țării.

Mii de susținători ai fostului președinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro au luat cu asalt incinta Congresului din capitala braziliană, la o săptămână după învestirea președintelui Luis Inacio Lula da Silva, 8 ianuarie 2023.
Mii de susținători ai fostului președinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro au luat cu asalt incinta Congresului din capitala braziliană, la o săptămână după învestirea președintelui Luis Inacio Lula da Silva, 8 ianuarie 2023.

Poliția militară a preluat controlul după câteva ore, fiind arestați peste 400 de susținători ai lui Jair Bolsonaro, care cred, în mod fals, că alegerile prezidențiale au fost fraudate, transmite CNN.

Fostul președinte a contestat rezultatele alegerilor și nu le-a recunoscut în mod explicit, deși a declarat că va coopera cu tranziția puterii. De asemenea, cel puțin opt jurnaliști au fost atacați sau jefuiți de susținătorii lui Bolsonaro.

Remarcând similitudinile cu asaltul de la Capitoliul american de acum doi ani, The New York Times remarcă, totuși, câteva diferențe: în SUA, mulțimea a încercat să oprească certificarea oficială a rezultatelor alegerilor, însă, în Brazilia, noul președinte Luiz Inácio Lula da Silva a depus jurământul de învestitură cu o săptămână înaintea asaltului.

Nu a existat nicio procedură oficială care să fie perturbată duminică și, în plus, Congresul brazilian nu era în sesiune, iar rezultatele alegerilor prezidențiale au fost certificate de tribunalul electoral al țării, nu de legislativul acesteia.

Susținătorii fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro au luat cu asalt trei dintre cele mai importante instituții ale țării.
Susținătorii fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro au luat cu asalt trei dintre cele mai importante instituții ale țării.

Noul președinte, Lula, a promis să-i pedepsească pe „neofasciști”, după ce a vizitat locul revoltei, ordonând guvernului federal să preia controlul poliției în capitala Brasilia, scrie The Guardian.

În acest timp, Jair Bolsonaro se afla la mii kilometri distanță, în Florida. NYT relatează că, întâmplător sau nu, acesta se afla la câteva sute de kilometri de reședința lui Donald Trump, cu care are legături puternice.

În timpul unei vizite la frontiera cu Mexic, Joe Biden a condamnat asaltul clădirilor guvernamentale din capitala Braziliei, transmite Politico. Ulterior, el și-a continuat călătoria spre capitalei acestei țări, unde s-a întâlnit cu omologul Andrés Manuel López Obrador.

The Washington Post pune în context această vizită: este prima vizită în Mexic a unui președinte american din ultimii nouă ani și vine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la migrația neregulamentară și la numărul uriaș de decese cauzate de supradoze de droguri.

Urmează mobilizarea a 500.000 de ruși

Ucraina a negat afirmațiile Kremlinului, potrivit cărora a ucis 600 de soldați ucraineni, ca răspuns la atacul de la Makiivka, arată Europa Liberă în blog.

În schimb, serviciile de informații de la Kiev spun că Rusia va mobiliza 500.000 de noi recruți, începând cu 15 ianuarie, conform Politico.

The New York Times prezintă poveștile mai multor voluntari care acum luptă pentru Ucraina din dorința de răzbunare împotriva Rusiei: ceceni, tătari din Crimeea și locuitori din fostele republici sovietice, toți cu nemulțumiri istorice profunde față de Moscova.

Tabăra militară „Obuz-Liasnouski” din Belarus, 6 ianuarie 2023.
Tabăra militară „Obuz-Liasnouski” din Belarus, 6 ianuarie 2023.

The Guardian își concentrează atenția asupra exercițiilor militare dintre Rusia și Belarus, care au fost extinse, potrivit unui anunț al Minskului. Ziarul britanic reiterează temerile tot mai mari că Aleksandr Lukașekno își va trimite soldații în Ucraina.

Pe de altă parte, Foreign Policy scrie că a sosit momentul ca lumea să se pregătească pentru prăbușirea Rusiei, iar dezinteresul față de un astfel de scenariu trădează o lipsă periculoasă de imaginație.

În acest timp, în Crimeea, prețul proprietăților imobiliare s-a prăbușit, iar rușii nu mai cumpără apartamente, scrie Europa Liberă.

Departe de conflict, la Stockholm, premierul Ulf Kristersson și-a manifestat încrederea că Turcia va aproba cererea țării sale de aderare la NATO, dar nu va îndeplini toate condițiile pe care Ankara cerut.

„Turcia confirmă deopotrivă că am făcut ceea ce am spus că vom face, dar spune și că vrea lucruri pe care noi nu putem sau nu vrem să le oferim”, a declarat premierul suedez, citat de Reuters.

În Germania, câteva sute de activiști încearcă să salveze un mic sat de la distrugere, ca urmare a extinderii minei de cărbune, în contextul crizei energetice cauzate de război, relatează BBC.

Bode dă în judecată UBB

În această dimineață, elevii revin la cursuri după vacanţa de iarnă şi în contextul numărului mare de cazuri de viroze respiratorii şi gripă. Autorităţile au recomandat purtarea măştii de către profesori şi elevi, dar şi triajul epidemiologic zilnic, potrivit News.ro.

În București, Inspectoratul Şcolar mizează pe responsabilitatea părinţilor în a nu trimite în colectivitate copiii, dacă aceștia prezintă suspiciuni de gripă, transmite Agerpres.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi declararea stării de alertă epidemică pentru gripă, fără a declara și epidemie, ca să nu fie nevoit să introducă restricții, așa cum l-ar obliga legea.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi declararea stării de alertă epidemică pentru gripă, fără a declara și epidemie, ca să nu fie nevoit să introducă restricții, așa cum l-ar obliga legea.

PressOne scrie că ministrul de Interne, Lucian Bode, dă în judecată Universitatea Babeș-Bolyai într-o încercare de a bloca un iminent verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat, după ce Comisia de Etică a acestei universități a decis reanalizarea lucrării.

Între timp, deputatul AUR Dumitru Viorel Focșa, care a fost data afară din partid după ce a recunoscut că și-a bătut soția, a declarat că este dispus să inițieze „o dezbatere publică reală despre fenomenul violenței din familiile românești care să genereze soluții adecvate privind diminuarea acestuia”, scrie Digi24.

Plecând de la acest caz, G4Media sancționează dubla măsură a PNL față de violența domestică. În timp ce condamnă cazul fostului deputat AUR - care refuză să demisioneze din Parlament - conducerea liberală păstrează „liniștea totală” în cazul lui Silviu Mănăstire, secretarul general adjunct (autosuspendat), după ce și-a agresat partenera de viață.

Libertatea scrie despre cotele alarmante ale poluării din timpul nopții în București și Ilfov, puse pe seama arderilor de deșeuri, după ce un nou episod a fost semnalat de oameni în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Din Europa Liberă aflați de ce este religia marea necunoscută a recensământului de anul trecut, după ce 15% dintre români nu și-au declarat apartenența religioasă.

În final, publicația Bihoreanul scrie despre vizita privată a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, la Oradea. Aflată „în vacanță”, ea s-a întâlnit totuși cu politicienii locali.

Alte știri:

  • China și-a redeschis granițele pentru vizitatorii internaționali pentru prima dată de când a impus restricții de călătorie, în martie 2020, iar pentru mulți oameni acest lucru înseamnă revederea cu familia după trei ani.
  • Prințul Harry l-a criticat public pe tatăl său, regele Charles, într-un interviu pentru postul britanic ITV. De asemenea, el a criticat-o pe regina consoartă, pe fratele său William și pe alți membri ai familiei. Citind un fragment din cartea sa (Spare), Harry a afirmat că interesele sale au fost „sacrificate” pe „altarul PR-ului” Camilei.
  • Susan Meachen, o scriitoare de romane de dragoste, și-a înscenat moartea, pentru ca după doi ani să „învie”, provocând critici atât în rândul cititorilor săi, cât și în rândul prietenilor.

Așteptăm mesajele dumneavoastră cu sugestii și critici la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe pagina de Facebook.

Pe mâine,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG