Bună dimineața, dragi prieteni,
Presa americană și nu numai urmărește cu atenție vizita președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi în Asia. Delegația a părăsit aseară Hawaii, ajunge azi în Singapore și va continua în Malaezia, Coreea de Sud și Japonia. Undeva pe traseu e foarte posibilă o oprire în Taiwan spre iritarea inclusiv militară a Chinei.
Dar iată principalele știri ale dimineții:
- Autoritățile de la Priștina/Kosovo au amânat intrarea în vigoare a impunerii plăcuțelor de înmatriculare și actelor de identitate naționale din cauza tensiunilor provocate de sârbii kosovari.
- Președintele Ukrainei, Volodomir Zelenski a ordonat evacuarea obligatorie a populației din Donețk din cauza luptelor violente din regiune. Zona Herson-Nikolaev-Odesa este și ea obiectul bombardamentelor.
- Divizia 101 americană, legendară prin participarea la debarcarea din Normandia în iunie 1944, a ajuns în România, ca urmare a deciziilor de întărire a Flancului Estic al NATO, luate la Madrid.
Tensiuni în Kosovo din cauza plăcuțelor de înmatriculare
Colegii de la Europa Liberă Kosovo transmit că autoritățile de la Priștina sunt dispuse să amâne cu o lună impunerea plăcuțelor de înmatriculare și actelor de călătorie kosovare „din momentul în care toate baricadele vor fi îndepărtate, iar circulația normală va fi restabilită pe deplin pe toate drumurile din nordul Kosovo”.
Mai mulți sârbi kosovari și-au exprimat opoziția față de obligativitatea însemnelor statului Kosovo în materile de identitate auto și de călătorie blocând câteva drumuri din nordul țării; s-au înregistrat focuri de armă, iar două puncte de frontieră cu Serbia au fost închise.
Oficialii de la Priștina anunță că se află în contact cu „factori de decizie europeni, americani și internaționali”. Serviciul Balcanic al Europei Libere notează că ambasadorul SUA la Priștina, Jeffrey Hovenier, a cerut ieri, 31 iulie, amânarea implementării măsuri pentru 30 de zile din cauza „dezinformării și a neînțelegerilor ce înconjoară aceste decizii”.
BBC scrie că în nordul Kosovo trăiesc circa 50.000 de sârbi care refuză să renunțe la actele și plăcuțele de înmatriculare sârbești, descriind rădăcinile mai adânci ale tulburărilor din ultimele 24 de ore.
De la București, libertatea face o sinteză a unor publicații balcanice și insistă asupra poziției președintelui sârb, Aleksandar Vucici care a acuzat Kosovo de provocări.
Cunoscut pentru pozițiile pro-ruse, el califică situația din Kosovo drept foarte complicată: „Cer pace, mă rog pentru pace. Fac apel atât la sârbi, cât și la albanezi, păstrați pacea! Atmosfera a ajuns la punctul de fierbere, sârbii nu vor mai tolera nicio cruzime”.
„Serbia va câștiga” dacă sârbii sunt atacați, continuă și Adevărul șirul mesajelor îngrijorătoare transmise de președintele de la Belgrad.
Într-o desfășurare separată, din Bulgaria, Libertatea informează că un depozit de armament a explodat la 250 de km sud de Giurgiu-Ruse. Armele și muniția distruse urmau să fie trimise Ucrainei și Georgiei. Relevat, proprietarul depozitului a fost în trecut victima unei tentative de otrăvire cu Noviciok, otravă neuro-paralizantă folosită de agenți FSB contra unor disidenți, defectori, etc.
Între timp, Europa Liberă remarcă o serie întreagă de derapaje ale regimului de la București, multe dintre ele susținute de analize occidentale și chiar de cel mai recent raport privind domnia legii în România, întocmit de Comisia Europeană.
Evoluția este critică de vreme ce se petrece în vreme de război. Divizia 101 americană, legendară prin participarea la debarcarea din Normandia în iunie 1944, a ajuns în România, ca urmare a deciziilor de întărire a Flancului Estic al NATO, luate la Madrid, scrie Adevărul.
Vara războiului sau una din verile războiului?
Președintele Ucrainei a cerut evacuarea obligatorie a tuturor locuitorilor din regiunea Donețk din cauza violenței extreme a bombardamentelor din zonă. The Guardian citează oficialități locale spunând printre civili se numără și 50.000 de copii. Pe de altă parte, Europa Liberă atrage atenția că ocupanții ruși nu permit accesul Crucii Roșii la Olenivka, unde au murit zeci de prizonieri de război ucraineni.
Pe de altă parte, Rusia comasează forțe însemnate pe frontul din sud-vestul Ucrainei după contraatacul ucrainean de acolo, de săptămâna trecută. În bombardamentele contra orașului Nikolaev a murit inclusiv unul dintre cei mai puternici magnați ai cerealelor din Ucraina, Oleksy Vadatursky și soția sa, Raisa. Regiunea a fost atacată de asemeneacu rachete Iskander, propulsate din Crimeea ocupată de Rusia încă din 2014.
În acest timp, președintele Rusiei, Vladimir Putin a lansat o nouă ediție a strategiei navale a Rusiei, după cum scrie Europa Liberă. Potrivit documentului de 55 de pagini, principalul rival al Rusiei este reprezentat de Statele Unite.
Times notează și cele mai recente măsuri de îndoctrinare a populației. De începutul anului școlar 2022/2023, copiii și tineri ruși vor urma cursuri de educație patriotică începând de la șapte ani.
Monopolul statului asupra conștiințelor în Rusia este deja intens. Kremlinul supervizează un aparat de propagandă și represiune care, în alianță cu ierarhii ortodocși, împiedică majoritatea populației să afle ceea ce se întâmplă cu adevărat în războiul contra Ucrainei, după cum relevă BBC.
Nancy Pelosi. A fi sau a nu fi în vizită în Taiwan
New York Times explică limpede că administrația Biden nu e dispusă să îi ceară președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, să renunțe la o vizită în Taiwan.
Experți ai administrației de la Casa Albă au cântărit riscurile ridicate de amenințările directe ale președintelui Xi în timpul convorbirii cu președintele american Joe Biden de săptămâna trecută potrivit căruia Taiwanul ține de „integritatea teritorială” a Chinei, adăugând, după cum scrie The Guardian, „cei care se joacă cu focul vor pieri în acel foc”.
Dar au pus acest risc în balanță cu impactul pe care l-ar avea simplul fapt ca Washingtonul să accepte dictatul Chinei, cu alte cuvinte, să renunțe, la a vizita un teritoriu pe care îl consideră autonom din cauza unor amenințări, fie ele și ale Beijingului.
New York Times scrie că demonstrația militară navală a Chinei din strâmtoarea Taiwanului de sâmbătă, ar putea fi urmată de intersectarea escadrilei Air Force One cu care călătorește Nancy Pelosi, de flota militară chineză.
Deocamdată comunicatul oficial al președintei Camerei Reprezentanților nu menționează Taiwanul, dar cum informațiile privind iminența vizitei vin de la cel mai înalt nivel, urmează câteva zile de suspans. Cea mai recentă vizită de acest nivel a avut loc în 1997. Niciun președinte al SUA nu a vizitat Taiwanul, dar Statele Unite sunt garantul libertății țării și furnizorul de securitate.
Alte subiecte:
- Washington Post publică o excelentă analiză despre analogia practicată de Vladimir Putin între războaiele din Balcani din în anii 1990 și invazia din Ucraina.
- The Times remarcă faptul că inflația în creștere afectează diferit regiuni din Marea Britanie în funcție de nivelul lor de dezvoltare.
- Generația Z impune angajatorilor program de lucru flexibil, eventual de patru zile pe săptămână și abordări creative, scrie New York Times.
Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org.
Toate cele bune, ne revedem mâine,
Elena