Linkuri accesibilitate

3 minute | Asediu complet în Gaza. Mii de copii și civili, victime în Ucraina. Sute de primării, doar reprezentanțe electorale


Bărbații palestinieni cară provizii alimentare printre dărâmăturile provocate de loviturile aeriene israeliene din cartierul al-Rimal din orașul Gaza pe 10 octombrie 2023.
Bărbații palestinieni cară provizii alimentare printre dărâmăturile provocate de loviturile aeriene israeliene din cartierul al-Rimal din orașul Gaza pe 10 octombrie 2023.

Israelul a ordonat un „asediu complet” al Fâșiei Gaza și a chemat 300.000 de rezerviști. Rapoarte ONU arată o situație gravă a copiilor și civililor din Ucraina. În lipsa unei reforme administrative, primăriile românești nu mai au rol administrativ, ci doar unul pur electoral.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Aproape 1.600 de persoane au murit în conflictul din Israel, intrat în a patra zi. Israelul a mobilizat 300.000 de soldați.
  • Hamas amenință că va executa prizonierii israelieni dacă Israelul continuă să bombardeze casele civililor din Gaza fără avertisment.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vine astăzi în România, prima lui vizită la București de la izbucnirea războiului.

Asediu complet al Fâșiei Gaza

Autoritățile israeliene anunță o blocadă totală asupra Fâșiei Gaza, fără combustibil, medicamente, electricitate, apă și alimente, scrie BBC, ceea ce ridică mari îngrijorări privind o criză umanitară de proporții.

Luptele și declarațiile belicoase între Israel și Hamas escaladează, scrie The Washington Post. Premierul israelian Beniamin Netanyahu a promis să dezlănțuie un atac care „va reverbera pentru generații”. Hamas amenință că va executa civilii israelieni dacă Israelul nu îi avertizează pe locuitorii din Gaza înainte de a ataca.

Militanții Hamas au răpit în jur de 150 civili israelieni, amintește The New York Times.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a promis să dezlănțuie un atac asupra Fâșiei Gaza care „va reverbera pentru generații”.
Premierul israelian Beniamin Netanyahu a promis să dezlănțuie un atac asupra Fâșiei Gaza care „va reverbera pentru generații”.

Financial Times explică succesul atacului Hamas prin legăturile pe care organizația teroristă le are cu așa-numita Axă a Rezistenței, susținută de Iran. Cotidianul face și o listă a grupurilor care amenință Israelul.

Israel era pregătit pentru un alt tip de război, titrează Wall Street Journal, care analizează eșecul israelian de a opri atacul Hamas. Concentrarea pe servicii de informații, putere aeriană și tehnologie a lăsat-o vulnerabilă la un asalt terestru low-tech, scrie WSJ.

Iar Bloomberg scrie că Armata Israeliană a subestimat Hamas, bazându-se aproape exclusiv pe sistemele sale sofisticate.

De altfel, însăși organizația Hamas e surprinsă de amploarea „câștigurilor” din Israel, titrează The Guardian.

Al-Jazeera întreabă dacă blocada totală impusă de Israel asupra Fâșiei Gaza, unde trăiesc peste două milioane de oameni, este o pedeapsă colectivă împotriva palestinienilor, precum cea condamnată de ONU.

De altfel, Human Rights Watch a criticat apelul lansat luni de ministrul israelian al Apărării pentru un „asediu complet” al Gazei ca fiind o formă de „pedeapsă colectivă” şi o „crimă de război”.

Zecii de mii de copii și civili, victime în Ucraina

Unul dintre beneficiarii indirecți ai conflictului din Orientul Apropiat este Vladimir Putin, afirmă Politico. Propagandiștii Kremlinului spun că doar războiul în sine este o victorie pentru Rusia și banii pentru Ucraina se vor termina.

Deși parțial ieșit din prim-planul atenției internaționale din cauza proaspătului conflict din Israel, războiul din Ucraina continuă cu bombardamente masive, scrie Reuters. Atacurile cu drone iraniene Shahed au vizat regiunile Odesa, Nikolaiv și Herson.

The Guardian notează că, în timp ce contraofensiva terestră a Ucrainei este una extrem de complicată, sunt semne clare de avans în lupta maritimă: dronele și rachetele ucrainene țin flota rusă la distanță.

20.000 de copii ucraineni au fost răpiți de Rusia de la începutul războiului și doar 400 au fost repatriați, unii dintre ei maltratați.
20.000 de copii ucraineni au fost răpiți de Rusia de la începutul războiului și doar 400 au fost repatriați, unii dintre ei maltratați.

La Moscova, parlamentarii au primit termen de 10 zile să revoce participarea Moscovei la tratatul de interzicere a armelor nucleare, o mișcare pe care Washingtonul a criticat-o vehement.

Euronews scrie că în ultimele șase luni, în Ucraina, au fost 4.621 de victime civile, inclusiv 1.028 de morți, citând un document ONU.

Mai mult, Europa Liberă arată că 20.000 de copii ucraineni au fost răpiți de Rusia de la începutul războiului și doar 400 au fost repatriați, unii dintre ei maltratați.

Sute de primării, doar reprezentanțe electorale

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vine astăzi în România. Europa Liberă publică detaliile primei vizite a președintelui ucrainean la București de la izbucnirea războiului.

Cursdeguvernare scrie o analiză din care reiese că, în lipsa reformei administrative, multe primării din România sunt doar reprezentanțe electorale, fără activitate administrativă: 24% din localități nu-și pot plăti nici măcar salariile, iar 30% din localități cu primării au sub 2.000 de locuitori.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vine astăzi în România, în prima lui vizită la București de la izbucnirea războiului.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vine astăzi în România, în prima lui vizită la București de la izbucnirea războiului.

La Ministerul Justiției se află o categorie de superbugetari, scrie defapt.ro. Aceștia nu au răspunderea unor magistrați, dar au salarii mai mari ca judecătorii de la ICCJ și peste două luni de concediu plătit.

Bucureștenii trăiesc cu 4 ani mai puțin din cauza poluării și a lipsei de spații verzi, scrie Libertatea, în contextul în care studii de specialitate leagă direct poluarea aerului de probleme grave de sănătate.

Alte știri:

  • Președintele SUA, Joe Biden, a fost intervievat în legătură cu documentele clasificate găsite la domiciliu și în biroul său privat. - CNN
  • Premierul Marcel Ciolacu spune că e nevoie de o strategie NATO pentru că Rusia atacă infrastructuri ucrainene aflate la 100 de metri de România. - G4Media.
  • Liceele din Danemarca adoptă ChatGPT ca instrument de predare, în loc să îl respingă. - Euronews

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune!
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG