Linkuri accesibilitate

3 minute | Avansul spre Herson, banii românilor pentru presă și cine stinge lumina la Twitter


Kievul anunță eliberarea a peste 40 de așezări din jurul capitalei regionale Herson, de unde Rusia spune că se retrage. În imagine: un militar ucrainean pe un tun autopropulsat 2S7 Pion în apropierea liniei frontului din regiunea Herson. 9 noiembrie 2022
Kievul anunță eliberarea a peste 40 de așezări din jurul capitalei regionale Herson, de unde Rusia spune că se retrage. În imagine: un militar ucrainean pe un tun autopropulsat 2S7 Pion în apropierea liniei frontului din regiunea Herson. 9 noiembrie 2022

Săptămână care a început cu atenția lumii îndreptată spre alegerile din SUA se încheie în favoarea Ucrainei. România încearcă și în 2022 să descopere transparența folosirii banilor publici.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

 • Forțele ucrainene se apropie de orașul Herson, de unde cele ale Rusiei și-au anunțat retragerea. Ucraina a recucerit zeci de așezări din regiunea sudică cu același nume, pe care Rusia o declara anexată la sfârșitul lunii septembrie.
 • În Statele Unite, rezultatul alegerilor de marți rămâne neclar în privința majorității din camerele Congresului. Eșecul Republicanilor în a obține o victorie clară se concretizează în critici tot mai vehemente la adresa fostului președinte Donald Trump și la un conflict deschis al acestuia cu guvernatorul Floridei, Ron DeSantis (R).
 • În România, contractele partidelor cu presa ar urma să devină publice, iar site-urile vor fi obligate să marcheze distinct articolele plătite de partide.

Avansul Ucrainei sau retragerea Rusiei?

Ucraina estimează că va dura circa o săptămână până la retragerea forțelor ruse din Herson (sudul țării), cea mai importantă capitală regională ocupată după 24 februarie. Potrivit The Guardian, forțele Ucrainei au avansat spre oraș, „eliberând”, după cum a spus președintele Volodimir Zelenski, peste 40 de așezări.

Rusia ar mai avea în zonă circa 40.000 de soldați, iar autoritățile ucrainene spun că acestea ar vrea să transforme orașul în unul „al morții”, o „capcană” adaugă Reuters. Mare parte a orașului ar putea fi minată, iar Rusia ar putea plănui să îl bombardeze de la distanța după ce forțele ucrainene ar ajunge aici.

Rusia nu se retrage doar din teritorii ocupate ucrainene, scrie David Ignatius pentru The Washington Post, ci devine tot mai izolată în plan internațional. Acest lucru urmează să fie evident, în mod simbolic, săptămâna viitoare, când Vladimir Putin va lipsi de la reuniunea liderilor G20 din Indonezia.

Va participa, în schimb, președintele SUA, Joe Biden, care are programată o întâlnire bilaterală cu cel al Chinei, Xi Jinping. Întâlnirea de luni va fi prima de când Joe Biden a devenit președinte, notează The Guardian. „SUA vor să se joace în curtea Chinei”, scrie BBC în analiza care vizează interesele americane din Asia de Sud-Est.

Joe Biden și Xi Jinping au mai vorbit de când primul e președinte al SUA, dar întâlnirea de luni va fi prima în persoană. Imagine de la discuția online din 15 noiembrie 2021. De atunci, războiul din Ucraina a devenit o miză majoră de politică externă a SUA.
Joe Biden și Xi Jinping au mai vorbit de când primul e președinte al SUA, dar întâlnirea de luni va fi prima în persoană. Imagine de la discuția online din 15 noiembrie 2021. De atunci, războiul din Ucraina a devenit o miză majoră de politică externă a SUA.

În privința Ucrainei, Administrația Biden pare să fie divizată, dezvăluie The New York Times. Casa Albă crede că este prea devreme pentru negocieri între Ucraina și Rusia și nu vrea să insiste pentru ca acestea să aibă loc, în timp ce șeful Comitetului întrunit al șefilor de State Majore din Armata americană, generalul Mark Milley, spune că Kievul a obținut cam tot ce putea obține din punct de vedere militar înainte de venirea iernii și ar trebui să se așeze la masa negocierilor.

În privința sprijinului pentru Ucraina, SUA tocmai au anunțat un nou ajutor militar, în valoare de 400 de milioane de dolari, după cum precizează liveblogul Europa Liberă. În Uniunea Europeană însă, un nou sprijin financiar de 18 miliarde de euro e blocat de Ungaria, semnalează Politico.

De partea ei, România a inaugurat ieri un nou punct de trecere a frontierei cu Ucraina, în prezența premierilor celor două țări. Kievul cere României să desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului.

Politică americană

Principala concluzie a alegerilor generale de marți din SUA este că Partidul Republican nu a reușit să obțină marea victorie estimată înainte de vot, iar teme precum sprijinul pe care îl dau republicanii interzicerii avortului au contat mai mult decât tema generală a mersului prost al economiei, explică CNN.

Viitoarea majoritate din Congres este încă neclară, potrivit analizelor Fox News, pe care Donald Trump este acum supărat, după ce a fost criticat de jurnaliști și invitați. Întregul imperiu media al lui Rupert Murdoch a transmis un puternic mesaj anti-Trump după alegeri, scrie ABC News. Printre exemple, prima pagină The New York Post de joi, care a titrat „Trumpty Dumpty.”

Donal Trump e în conflict deschis cu cei care l-au criticat pentru rolul său în limitarea succesului Partidului Republican în alegerile de marți.
Donal Trump e în conflict deschis cu cei care l-au criticat pentru rolul său în limitarea succesului Partidului Republican în alegerile de marți.

Pe lângă a nega că ar fi suferit vreun eșec și a-i ataca pe cei care nu îl laudă, Donald Trump e preocupat acum de guvernatorul republican de Florida, Ron DeSantis, remarcă BBC în deschiderea ediției online de azi.

Atacurile furibunde ale lui Trump la adresa singurului mare câștigător republican în alegerile de marți, potențial candidat republican la alegerile prezidențiale din 2024, nu s-au oprit la a-l numi Ron DeSanctimonious (declarația a fost urmată de o creștere masivă a numărului de căutări ale definiției cuvântului „sanctimonious”, care însemna pe vremea lui Shakespeare „sfânt”, dar acum e sinonim cu ipocrizia). Joi, Trump l-a descris drept un candidat mediocru, căruia îi lipsește loialitate și eleganța, notează și The Guardian.

Ce înseamnă alegerile de marți pentru Donald Trump, în analiza Europei Libere.

Banii românilor pentru partide

Europa Liberă publică în exclusivitate un interviu One-to-One în care președintele Autorității Electorale Permanente, Florin-Constantin Mitulețu-Buică, explică ce se va schimba în legea finanțării partidelor.

PNL și PSD au alocat în ultimii doi ani peste 28 de milioane de dolari pentru a-și promova imaginea în presă. PSD nu a dezvăluit niciodată unde au ajuns banii publici primiți de la bugetul de stat, după cum a arătat Europa Liberă în numeroase articole scrise de Cristian Andrei pe această temă. Mitulețu-Buică i-a spus acestuia că toate contractele cu presa ar urma să devină publice, iar site-urile vor fi obligate să marcheze distinct articolele plătite de partide.

Marcel Ciolacu a refuzat în mod repetat să răspundă întrebărilor Europei Libere despre banii publici pe care i-a dat partidul presei.
Marcel Ciolacu a refuzat în mod repetat să răspundă întrebărilor Europei Libere despre banii publici pe care i-a dat partidul presei.

Tot în Europa Liberă, ANI vs Clotide Armand, o analiză a activității din ultimi ani a Agenției Naționale de Integritate și o privire despre cât de toxică va fi iarna care vine din cauza arderilor ilegale de deșeuri.

Încă o rușine BOR

„Părintele Calistrat recunoaște că a împins o enoriașă: ’Vii tu o măciucă isterică nemăritată să faci teatru în faţă la 500 de oameni?’, a spus preotul de la mănăstirea Vlădiceni din Iași”, o „vedetă” din mediul online, scrie Hotnews.ro.

Potrivit imaginilor publicate de Libertatea și Digi 24, preotul a lovit violent cu palma o femeie, care a căzut jos.

Răspunsul purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, publicat de Libertatea: „Diavolul e, sub masca unui ins cumsecade și hâtru, foarte agresiv și vulgar”.

Alte știri:

 • Noul patron al Twitter, Elon Musk, cel mai bogat om din lume, spune că platforma s-ar afla în pragul falimentului, transmite Reuters. În paralel, notează The Washington Post, continuă demisiile șefilor Twitter care nu au plecat deja.
 • Mai multe țări europene, inclusiv România, vor ajuta Franța cu preluarea celor 234 de migranți refuzați de Italia, potrivit Hotnews.ro.
 • Digi24 anunță că vânătoarea cocoșilor de munte a fost suspendată de instanță. Ministrul Tanczos Barna stabilise cea mai mare cotă de recoltă pentru județul Harghita.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe pagina noastră de Facebook.

Un weekend bun,

Carmen

 • 16x9 Image

  Carmen Valică

  A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

  valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG