Linkuri accesibilitate

3 minute | „Bunicul democratic”, rachete britanice pentru Ucraina, cu cât se vinde cetățenia română în Rusia


O susținătoare a lui Kemal Kilicdaroglu, candidatul la președinție al Partidului Republican al Poporului (CHP), ține o pancartă pe care scrie „Democrat vs Dictator”, în timpul unui miting de susținere, în Kocaeli, Turcia, 28 aprilie 2023.
O susținătoare a lui Kemal Kilicdaroglu, candidatul la președinție al Partidului Republican al Poporului (CHP), ține o pancartă pe care scrie „Democrat vs Dictator”, în timpul unui miting de susținere, în Kocaeli, Turcia, 28 aprilie 2023.

Rușii fac rost de mașini de lux și iPhone-uri în ciuda sancțiunilor occidentale, și, dacă vor, pot cumpăra inclusiv cetățenia UE. Cele mai importante alegeri ale acestui an la nivel mondial vor avea loc în Turcia, pe 14 mai.

Bun găsit,

Iată principalele subiecte:

  • Marea Britanie confirmă că furnizează Ucrainei rachete „Storm Shadow”, care au o rază lungă de acțiune de peste 250 de kilometri.
  • Guvernul Ciucă-Ciolacu mimează reformele, permite cheltuieli pe ultima sută de metri, în timp ce riscă să piardă bani europeni pentru investiții.
  • Trei candidați au mai rămas în alegerile prezidențiale din Turcia, programate duminică.

Mărfuri din UE ajung în Rusia, rachete din UK în Ucraina

Guvernul Marii Britanii a confirmat ieri că donează Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, după ce informațiile au apărut în presă anterior, scrie Europa Liberă.

Raza de acțiune a rachetelor este de circa 250 de kilometri, conform producătorului, în timp ce Ucraina este atacată cu rachete care pot zbura până la 2.000 de kilometri, a argumentat ministrul britanic al Apărării.

Informațiile privind o potențială contraofensivă ucraineană ce ar fi fost lansată deja, de la Bahmut, erau volatile în această dimineață. De aceea, vă invităm să citiți secțiunea de știri de pe site-ul Europei Libere pentru informații actualizate.

Financial Times scrie că mărfuri din UE în valoare de cel puțin 1 miliard de dolari, cumpărate de companii din Armenia, Kazahstan și Kîrgîzstan, au dispărut în timp ce traversau Rusia. Oficialii europeni spun că acest „comerț fantomă” ajută economia de război a Moscovei.

Iar ambasadorul SUA în Africa de Sud a acuzat guvernul din Cape Town că a furnizat arme și muniții Rusiei pentru războiul din Ucraina, în luna decembrie a anului trecut. Ar fi fost folosită o navă cargo a unei companii sancționate, care a acostat în secret la o bază navală din apropierea capitalei, relatează The Washington Post.

„Storm Shadow” este o rachetă de croazieră lansată din aer, concepută pentru a lovi ținte foarte bine protejate de la o distanță extinsă. Imagine de arhivă.
„Storm Shadow” este o rachetă de croazieră lansată din aer, concepută pentru a lovi ținte foarte bine protejate de la o distanță extinsă. Imagine de arhivă.

The New York Times arată cum fac rost bogații Rusiei de mașini de lux și electronice occidentale: prin intermediari din țări precum Emiratele Arabe Unite. „Oamenii bogați rămân întotdeauna bogați”, spune reprezentanta unui showroom, adăugând că recent a trimis în Rusia un Porsche Cayenne Turbo GT de 300.000 de dolari.

Nu doar bunurile sunt la mare căutare în Rusia, ci și cetățenia UE, obținută în mod fraudulos pentru 7.500 de euro. O investigație Hotnews despre „fabricile rusești de cetățenii românești” scoate în evidență vulnerabilitățile unui sistem creat pentru a repara o nedreptate istorică, dar care este folosit și în scopuri ilegale.

Iar biroul rusesc al RFE/RL transmite că Alexei Navalnîi a fost plasat la izolator pentru a 15-a oară în nouă luni, deși starea sa de sănătate a devenit îngrijorătoare. Opozantul Kremlinului a ajuns în celula de izolare după doar o zi de la precedenta sancțiune a penitenciarului rus în care este ținut.

Un videoreportaj RFE/RL arată cum orașul englez Liverpool a devenit o „Mică Ucraină” pentru concursul Eurovision, a cărui finală va avea loc sâmbătă, după ce Kievul nu a putut găzdui ediția din acest an din cauza războiului. Reprezentantul României nu s-a calificat în semifinala de aseară.

Prinși în haosul programelor guvernamentale, refugiații ucraineni din România se întorc acasă, printre bombe, arată un reportaj realizat de Octavian Coman pentru Europa Liberă.

Guvernul dă cifrele la o parte și ia în brațe „principiile sănătoase”

Patru persoane din Maramureș, printre care și un funcţionar public, au fost reţinute într-un dosar de sclavie, relatează ȘtirilePROTV. În acte, opt oameni cu probleme psihice au fost luați din Vrancea în grija persoanelor reținute. În realitate, munceau neplătiți, cu actele confiscate, cazați în condiții mizerabile și amenințați cu bătaia, spun procurorii DIICOT.

Un raport al Băncii Mondiale, citat de Curs de Guvernare, spune că pensiile speciale depășesc acum 0,8% din PIB, însă măsurile de reformare a lor - promise de Guvernul PSD-PNL-UDMR - ar avea un impact neglijabil, de sub 0,05% din PIB.

„Cifrele și efectele sunt mai puțin importante”, spune ministrul Muncii, Marius Budăi, care susține că mai degrabă are încredere în „principiile sănătoase” din spatele unei reforme.

Europa Liberă scrie că cifrele de la ANAF îl contrazic pe premierul Ciucă, iar datele Fiscului arată cine se face vinovat de gaura de 20 de miliarde din buget.

Legat de ANAF, președintele Lucian Heiuș a declarat într-un interviu pentru B1TV că George Simion, președintele AUR, și senatoarea ex-AUR Diana Șoșoacă sunt executați silit pentru neplata unor amenzi și cheltuieli judiciare. „Sumele nu sunt mari, dar e cumva jenant că sfidează legea și au veniturile necesare să le achite fără nicio problemă”, a spus șeful fiscului.

În ședința de guvern de astăzi ar urma să fie discutată ordonanța de urgență prin care vor fi reduse cheltuielile cu 10% în instituţii publice, așa se face că austeritatea bugetară doar este mimată. Hotnews scrie că sute de mașini vor fi cumpărate prin licitații lansate de ministere cu câteva zile înaintea interzicerii achizițiilor.

Iar Comisia Europeană ar fi respins planul României pentru investiții verzi, în valoare de 1,4 miliarde de euro, conform europarlamentarului Dragoș Pîslaru. Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, afirmă că planul nu a fost respins, ci a cerut Comisia Europeană informații suplimentare, transmite G4Media.

Despre investițiile cu bani europeni este vorba într-o investigație Recorder: consilierii PSD, PMP și USR s-au unit pentru a mușamaliza o investiție eșuată în sistemul de canalizare. Publicația scoate în evidență o replică memorabilă a primarului, despre calitatea lucrărilor: „Din punctul meu de vedere, nu știu!”

„O fragă de fată, e dreptul ei constituțional”, este răspunsul dat la DigiFM de minstrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat cum a ajuns nora sa, dansatoare, să lucreze la o instituție din subordine, unde soția lui este șefa de la Resurse Umane.

Europa Liberă scrie ce a făcut România pentru aducerea în țară a condamnatului Ionel Arsene și de ce nu mai merge Alina Bica, fostă șefă a DIICOT, la discotecă.

Alegeri prezidențiale în Turcia; au rămas trei candidați

Muharrem Ince, liderul Partidului Patriei (centru stânga), și-a anunțat ieri retragerea din alegerile prezidențiale de duminică, din Turcia, relatează Associated Press.

Criticat că rupe voturi de la Alianța Națiunii, formată din șase partide unite în spatele lui Kemal Kilicdaroglu, Ince a afirmat că se retrage convins că face un lucru bun pentru patria sa.

Dar, cu câteva ore înainte, procuratura din Ankara a anunțat că a deschis o anchetă după ce, pe rețelele de socializare, a apărut o înregistrare cu tentă sexuală în care ar apărea el, scrie The Guardian.

Fost contracandidat principal al președintelui Erdoğan în 2018, el nu și-a anunțat susținerea pentru vreunul dintre cei candidați rămași în cursă, conform Axios. Sondajele arată că majoritatea votanților săi s-ar putea îndrepta către alianța opoziției, condusă de Partidului Republican al Poporului (CHP).

Kemal Kilicdaroglu pozează pentru un selfie cu copiii, la mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne, la Ankara, Turcia, 23 aprilie 2023.
Kemal Kilicdaroglu pozează pentru un selfie cu copiii, la mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne, la Ankara, Turcia, 23 aprilie 2023.

Un sondaj publicat ieri, realizat înainte de anunțul retragerii, l-a plasat pe Muharrem Ince pe ultimul loc, cu 2,2% șanse. Înaintea lui se afla Sinan Ogan, de la Partidul Mișcarea Naționalistă de extremă dreapta, cu 4,8% din voturile prognozate.

Candidatul CHP, Kemal Kilicdaroglu, a fost clasat înaintea președintelui Recep Tayyip Erdoğan: 49,3% vs. 43,7%.

Revista Foreign Policy spune că susținerea actualului președinte vine și de la „noii turci”: imigranți sirieni sau afgani, care între timp au obținut cetățenie și vor spune „mulțumesc” la vot. FP mai scrie despre frica trucării alegerilor, iar organizațiile societății civile au mobilizat un număr record de voluntari pentru a monitoriza și proteja scrutinul.

Politico l-a urmat pe principalul contracandidat al lui Erdoğan în Sivas, la un miting organizat în orașul plin de susținători duri ai președintelui. Doar câteva mii de persoane au participat la manifestația de susținere din „groapa cu lei”, iar publicația a remarcat pancartele din mulțime, care îl aclamau pe Kemal Kilicdaroglu drept „Demokrat Dedem”, în traducere „bunicul meu democratic”.

O analiză RFE/RL explică de ce pierderea alegerilor de către Erdoğan ar fi o lovitură pentru președintele rus Vladimir Putin, în timp ce liderul opoziţiei turce a acuzat Rusia că răspândeşte conspiraţii şi videoclipuri false, la pachet cu un avertisment: „Dacă vreţi prietenia noastră după 15 mai, luaţi mâinile de pe statul turc”.

Alte știri:

  • Șarpele, FBI și Centrul 16: De ce este importantă eliminarea unuia dintre cel mai sofisticat instrumente de spionaj cibernetic - RFE/RL.
  • Vaccinul împotriva cancerului pancreatic pare să fie promițător, conform unui studiu pe un număr mic de pacienți. Ar împiedica revenirea uneia dintre cele mai mortale forme de cancer la jumătate dintre cei care l-au primit - The New York Times.
  • Guvernul italian vrea să afle de ce pastele s-au scumpit cu 17 la sută, deși inflația a fost de 8 la sută - CNN.

Weekend liniștit,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG