Linkuri accesibilitate

3 minute | Succesul militarilor ucraineni, fuga rușilor și centrala de la Zaporojie


Trupele ucrainene au eliberat localitatea Vasylenkove, situată în regiunea Harkov. Fotografia a fost publicată pe Twitter pe 10 septembrie 2022 de către fortețele armate ale Ucrainei.
Trupele ucrainene au eliberat localitatea Vasylenkove, situată în regiunea Harkov. Fotografia a fost publicată pe Twitter pe 10 septembrie 2022 de către fortețele armate ale Ucrainei.

Armata ucraineană face progrese semnificative în nord-estul țării. Forțele armate au eliberat peste 3.000 de km pătrați în septembrie. În aceste condiții, rușii par tot mai nervoși. Duminică, preşedintele Putin l-a avertizat pe Emmanuel Macron cu privire la situația centralei de la Zaporojie.

Bună dimineața,

Iată principalele știri:

  • În timp ce contraofensiva ucraineană a ocupat peste 3.000 de kilometri pătrați în ultimele 6 zile, Moscova a ripostat, duminică, cu atacuri asupra liniilor electrice din regiunea Harkov.
  • Operațiunea specială a lui Vladimir Putin are toate șansele să eșueze în condițiile în care armata rusă a fost izgonită din regiunea Harkov, din nord-estul țării. Vladimir Putin trebuie să le răspundă politicienilor și naționaliștilor ruși de ce armata rusă a fost înfrântă.
  • Într-o convorbire telefonică de duminică, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi președintele Franței, Emmanuel Macron, au discutat despre situaţia de securitate de la centrala nucleară de la Zaporojie. Putin a avertizat cu privire la potenţialele „consecinţe catastrofale” ale unor atacuri ucrainene asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, care este controlată de ruși.

Ucrainenii au recucerit teritorii ocupate, dar nu pot declara încă victoria

După 200 de zile de război, militarii ucraineni au eliberat mii de kilometri pătrați aflați până acum sub ocupație și se apropie de granița cu Rusia. Toată presa internațională relatează pe larg despre cuceririle din regiunea Harkov, unde Ucraina a eliberat localitățile Izium, Balaklia și Kupiansk.

După ce în luna august ucrainenii au primit mai mult armament occidental, punctează Europa Liberă, lucrurile de pe front au început să se schimbe. Însă ceea ce s-a întâmplat în ultimele 6 zile îi determină pe analiștii militari să aprecieze că de acum ucrainenii vor avea inițiativa în acest război, iar rușii vor lupta acolo unde ucrainenii îi vor ataca și nu își vor mai alege ei țintele.

Europa Liberă îl citează pe Konrad Muzyka, analist în apărare, care susține că situația din regiunea Harkov arată că rușii nu au de fapt „capacitatea să conducă o ofensivă pe termen scurt și mediu”. Cu toate că prin contraofensiva puternică Ucraina uimește Rusia, nu poate revendica încă victoria.

Militari ucraineni folosesc lansatoarele de rachete multiple HIMARS, care au sporit semnificativ capacitatea lor de luptă.Fotografie făcută în 14 iulie 2022.
Militari ucraineni folosesc lansatoarele de rachete multiple HIMARS, care au sporit semnificativ capacitatea lor de luptă.Fotografie făcută în 14 iulie 2022.

CNN a localizat mai multe clipuri video și a analizat informațiile de pe mai multe conturi de socializare locale, ajungând la concluzia că unitățile rusești se retrag haotic din nord-estul Ucrainei, lăsând în urmă armamentul și muniția. Practic, în câteva zile, soldații ucraineni au reconfigurat câmpul de luptă.

Dacă până acum rușii atacau apărarea ucraineană din Donețk din nord, est și sud, în ultima săptămână axa nordică a dispărut. Retragerea trupelor ruse i-a luat prin surprindere și pe liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a declarat că soldații ruși nu erau pregătiți cum ar trebui, ceea ce i-a determinat să plece.

The New York Times și The Washington Post analizează pe larg situația din ultimele zile de pe frontul din Ucraina.

Ziariștii americani aduc în discuție modul în care s-ar putea termina războiul, în condițiile în care soluțiile diplomatice de până acum nu au avut niciun rezultat. „Teama este că dacă domnul Putin crede că pierde războiul, poate folosi arme neconvenționale”, scrie The New York Times.

The Washington Post arată că oficialii ucraineni nu mai vor să negocieze un acord de pace care să permită Rusiei să păstreze din teritoriile ocupate în Donețk și Lugansk, și nici măcar Crimeea.

Vladimir Putin, atacat în Rusia pentru eșecul din Ucraina

În aceste condiții, Vladimir Putin începe să aibă probleme serioase în propria țară, unde trebuie să dea explicații despre eșecul „operațiunii speciale”, scrie Politico.

Naționaliștii ruși și bloggerii influenți în probleme de apărare încep să pună întrebări incomode cu privire la situația din Ucraina, ceea ce arată că eforturile Kremlinului de a crea o propagandă prin care să justifice invazia din Ucraina nu și-au atins scopul.

În Rusia, Vladimir Putin este presat să schimbe conducerea militară de pe frontul din Ucraina pentru a asigura victoria finală.
În Rusia, Vladimir Putin este presat să schimbe conducerea militară de pe frontul din Ucraina pentru a asigura victoria finală.

Dacă nu reacționează la plângerile împotriva comandanților militari de pe front, Vladimir Putin s-ar putea confrunta cu presiuni politice din ce în ce mai mari.

Bloggerii militari ruși sunt furioși pe tacticile eșuate ale ministerului rus al Apărării. Acestea nu au fost în stare să asigure retragerea adecvată a rezidenților din regiunea Harkov care au susținut ocupația rusă.

În același timp, comentatorii ruși pro-război au cerut, duminică, președintelui Putin să facă schimbări imediate pe front pentru a asigura victoria finală în război, arată Reuters.

Duminică, luptele s-au dat la centrala nucleară de la Zaporojie, mult disputată de ruși și ucraineni în ultimele luni. Reuters scrie că Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că a fost restabilită o linie electrică de rezervă, după ce anterior centrala a fost oprită complet.

Un soldat rus păzește zona centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată de trupele Kremlinului din primele zile de război. Fotografia a fost realizată pe 1 mai 2022.
Un soldat rus păzește zona centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată de trupele Kremlinului din primele zile de război. Fotografia a fost realizată pe 1 mai 2022.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc că bombardează în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, riscând o catastrofă nucleară.

Președintele francez Emmanuel Macron a discutat duminică la telefon cu Vladimir Putin căruia i-a spus că ocuparea uzinei de către trupele ruse este motivul pentru care securitatea acesteia este compromisă. Un comunicat al Kremlinului anunță că, în cadrul convorbirii, Putin a dat vina pe forțele ucrainene pentru situația de la Zaporojie.

Mai mult decât o înmormântare

În Marea Britanie continuă procesiunile de doliu pentru Regina Elisabeta a II-a, care a decedat pe 8 septembrie. Duminică, sicriul reginei a fost transportat de la Castelul Balmoral la Edinburgh, la Palatul Holyroodhouse, unde a fost depus în Sala Tronului.

Luni, sicriul reginei va fi depus la Catedrala Saint Giles din Edinburgh, după o procesiune condusă de Regele Charles al III-lea, scrie BBC care publică un ghid cu urmează până pe 19 septembrie, când va avea loc înmormântarea reginei.

La înmormântare și-au confirmat deja prezența președintele Joe Biden, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern.

Sicriul reginei a fost transportat duminică de la Castelul Balmoral la Edinburgh, la Palatul Holyroodhouse, unde a fost depus în Sala Tronului.
Sicriul reginei a fost transportat duminică de la Castelul Balmoral la Edinburgh, la Palatul Holyroodhouse, unde a fost depus în Sala Tronului.

Liderilor mondiali li s-a spus şi că, în 19 septembrie, nu îşi pot folosi maşinile oficiale pentru deplasarea până la Westminster Abbey, iar deplasarea va fi organizată cu autocare dintr-un punct din vestul Londrei, potrivit Politico.

The Times scrie că 750.000 de oameni vor participa la înmormântarea reginei, ceea ce va duce la cozi imense pe străzile Londrei.

Alte subiecte:

  • Franța și România vor semna luni un acord pentru a exporta mai multe cereale din Ucraina, potrivit ministrul francez al Transporturilor, citat de Politico.
  • În România, recenzorii care au lucrat în ultimele 6 luni la numărătoarea populației nu au fost plătiți nici acum, scrie Europa Liberă.
  • Hotnews publică un interviu cu Adrian Tudora, administratorul special al companiei ELCEN, care arată că, anul acesta, compania a pierdut circa 800 de milioane de lei pentru că nu a reușit să iasă din insolvență. Jumătate din București ar putea rămâne fără apă caldă și căldură.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe Facebook.

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Andreea

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG