Linkuri accesibilitate

3 minute | Lagărele lui Ceaușescu. Odorhei – Viitorul prăbușit. Catastrofe în China și Islanda


Activitate vulcanică pe 19 decembrie 2023, în Grindavik, Peninsula Reykjanes, Islanda.
Activitate vulcanică pe 19 decembrie 2023, în Grindavik, Peninsula Reykjanes, Islanda.

Românii nu au nevoie de cutremure sau războaie pentru a trăi tragedii. Pereții clădirilor cad peste copii în vreme de pace – vezi cazul Odorhei de aseară, drepturile și demnitatea copiilor fără apărare sunt abia recent descoperite – vezi, în Europa Liberă, istoria recentă a Lagărelor lui Ceaușescu.

Bun găsit,

Iată principalele subiecte ale dimineții:

 • 239 de copii cu deficiențe au murit în spitalul-cămin Sighet între 1973 și 1991.
 • Un copil a murit, luni seară, după ce clădirea internatului unui liceu din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit. Politicienii s-au activat până la cel mai înalt nivel – Klaus Iohannis cere pedepsirea celor vinovați.
 • Cel puțin 118 morți în China în cutremurul de 6,2 grade de noaptea trecută.

Lagărele lui Ceaușescu

91 dintre cei 239 de copii cu deficiențe care au murit la Sighet, în căminul-spital înființat de regimul Ceaușescu în 1973, aveau de la 3 la 10 ani. Au murit între 1980 și 1989, cea mai cruntă perioadă în așezămintele pentru deficienți din România.

Europa Liberă publică astăzi episodul 5 al seriei Lagărele lui Ceaușescu – Ce s-a ales de copiii de la căminul-spital de la Sighet.

La ferestrele căminutul – spital Sighet erau gratii. Unii copii nici nu ajungeau la geam - erau legați de pat.
La ferestrele căminutul – spital Sighet erau gratii. Unii copii nici nu ajungeau la geam - erau legați de pat.

„Primeam mâncare într-un lighean din ăla în care speli un copil mic. Din lighean mai puneau și în farfurii. […] Ne spălau la grămadă, eram câte șapte-opt persoane într-o cadă mare de fontă, cum era pe timpuri. Dar la doamne nu le păsa deloc de noi, ne lăsau acolo. Lăsau apa să curgă și era fierbinte, fierbinte... cred că avea și 100 de grade. Nu le interesa. Apoi toți ne-am ars și era foarte greu. Așa era acolo, ca și în iad”. - Robert Csukur, „beneficiar” al căminului – spital din Sighet.

Citiți mărturiile din articol – la Sighet s-a murit de foame, de frig, de mizerie.

Odorhei, România

Într-o săptămână, internatul liceului „Áron Tamási” din Odorheiu Secuiesc ar fi fost gol. Copiii ar fi fost acasă, de Crăciun, în vacanță. Unul dintre ei a murit însă aseară, alți trei au fost răniți, când un perete din clădirea menită să îi protejeze s-a prăbușit.

​David, elevul care a murit la Odorheiu Secuiesc, ar fi împlinit 18 ani în prima zi de Crăciun.

O fată are coloana vertebrală fracturată și este intubată, notează Hotnews.ro, iar polițiștii au deschis un dosar pentru ucidere din culpă.

Aproape 100 de copii sunt găzduiți în acest internat, scrie G4Media. Tragedia s-a petrecut când se întorceau de la școală, în internatul dintr-o clădire istorică, ne-expertizată tehnic pentru estimarea riscului de prăbușire.

Un copil a murit după prăbușirea unui perete al internatului liceului „Áron Tamási” din Odorheiu Secuiesc.
Un copil a murit după prăbușirea unui perete al internatului liceului „Áron Tamási” din Odorheiu Secuiesc.

Lângă clădire aveau loc lucrări, iar potrivit Libertatea, care citează presa maghiară, guvernul de la Budapesta anunțase că intenționează să finanțeze renovarea clădirii. Directorul liceului, György Laczkó, le spusese jurnaliștilor de la Szekelyhon că lucrările din curtea internatului începuseră, iar problema fusese identificată: apa de ploaie nu avea un sistem de scurgere și rămânea în fundația clădirii.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus la Digi24 că pereții se crăpau deja după începerea lucrărilor din curte și nu înțelege de ce nu au fost evacuați copii. El a cerut pedepsirea vinovaților, la fel ca președintele Iohannis – criticat vehement după aceea. Ministerul Educației și-a trimis reprezentanții la fața locului, dar a precizat că nu administra clădirea.

În ziua tragediei de la Odorhei, ministra Ligia Deca se lăuda în Parlament cu „bugetul record” alocat Educației în proiectul pentru 2024. Anterior îl numise un „buget istoric”, notează Agerpres.

Bugetul României pentru 2024 ar urma să fie aprobat de plenul Parlamentului miercuri.
Bugetul României pentru 2024 ar urma să fie aprobat de plenul Parlamentului miercuri.

Proiectul de buget al României, care urmează să fie votat în plen mâine, a trecut în viteză prin comisii, iar cele mai multe amendamente ale opoziției au fost respinse la fel de rapid – Digi24.

Live textul dezbaterilor în Economedia.

Tragedii

În spotmedia.ro, jurnalista Ioana Ene Dogioiu scrie azi despre cum tragediile din România nu sunt provocate de războaie sau catastrofe naturale.

În timpul nopții, un cutremur a ucis în China cel puțin 118 oameni, notează Reuters.

În Islanda, mii de oameni sunt evacuați – vulcanul din apropierea orașului Grindavik (sud – vest) a erupt în timpul nopții, scrie BBC.

În Fâșia Gaza, luptele continuă, în timp ce votul din Consiliul de Securitate al ONU pentru o încetare a focului a fost amânat în speranța că, de data aceasta, SUA nu se vor mai opune, notează The Guardian.

Taberele palestinienilor care au fost nevoiți să își părăsească locuințele sunt neîncăpătoare.
Taberele palestinienilor care au fost nevoiți să își părăsească locuințele sunt neîncăpătoare.

Washingtonul și-a reluat cererea ca Israelul să protejeze civilii prin vocea ministrului Apărării, Lloyd Austin, aflat în Israel, iar în problema rebelilor Houthi, care atacă navele în Marea Roșie, a propus înființarea unor patrule multinaționale.

În războiul de lângă România – vești tot mai proaste pentru luptătorii ucraineni. Trupele din prima linie nu mai au suficiente obuze de artilerie și au redus din acest motiv amploarea unora dintre operațiuni.

La Marea Neagră, o strategie SUA. Anca Grădinaru analizează în Europa Liberă ce ar putea însemna pentru România – și pentru Ucraina – planul american privind securitatea la Marea Neagră.

Alte subiecte:

 • Papa Francisc permite preoților catolici să ofere binecuvântări pentru cuplurile de același sex, nu și să oficieze căsătorii ale acestora – BBC.
 • În România, USR, PMP şi Forţa Dreptei au anunţat formarea Alianţei electorale Dreapta Unită.
 • Partidul prezidenţial a câştigat alegerile parlamentare din Serbia, pe fondul unor nereguli constatate de observatorii internaţionali şi declarate drept „inacceptabile” de Germania – Agerpres / AFP.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate bune,
Carmen

 • 16x9 Image

  Carmen Valică

  A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

  valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG