Linkuri accesibilitate

3 minute | Elisabeta a II-a, un nume de străbătut secole, cine nu a fost invitat la înmormântare, crime de război în Ucraina


Regina Elisabeta a II-a (1926 - 2022) în ziua încoronării sale - 2 iunie 1953.

Peste 500 de șefi de stat și de guvern vor asista azi la Londra la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Ceremoniile ultimei zile de rămas bun au început în zorii zilei. La capătul celălalt al Europei, trupele regimului Putin au lăsat în urmă zeci și zeci de morți fără chip, în gropi comune.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Este ultima zi în care britanicii și planeta întreagă își iau rămas bun de la Regina Elisabeta a II-a. Marile publicații abundă în cronologii, analize și galerii foto. Momentul este istoric în adevăratul sens al cuvântului.

Iată așadar principalele știri ale dimineții:

  • Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată în această seară, în capela St. George de la castelul Windsor. Slujba principală are loc însă la Wesminster Abbey (ora 13:00 ora României) și va fi urmată de o procesiune ce se anunță impresionantă.
  • Președintele SUA, Joe Biden și soția sau și-au prezentat omagiile la catafalcul Reginei. Peste 500 de șefi de stat și de guvern, diplomați și ambasadori iau parte azi la ceremoniile de înmormântare. Măsuri de securitate drastice.
  • Informațiile din Ucraina legate de groapa comună cu 440 de cadavre de la Izium, dar și din alte locuri, determină apeluri pentru un tribunal de crime de război contra Rusiei.

Regina Elisabeta II 1926-2022

Aceasta este inscripția de pe piatra de mormânt pregătită pentru regina care a domnit 70 de ani: Regina Elisabeta II 1926-2022. Se pare că marea istorie nu are nevoie de prea multe cuvinte.

În fața catafalcului ei s-au perindat în ultimele zile pentru rămas bun 750.000 de oameni, la înmormântarea ei iau parte azi 500 de șefi de stat și de guvern, iar transmisiunile live vor fi urmărite de sute de milioane din întreaga lume.

Regele Charles al III-lea în fața sicriului Reginei Elisabeta, Westminster Hall, 16 septembrie 2022.
Regele Charles al III-lea în fața sicriului Reginei Elisabeta, Westminster Hall, 16 septembrie 2022.

Între cei care și-au luat la revedere în fața catafalcului se află și președintele american, Joe Biden și soția sa, după cum notează între alții, Washington Post. Au ajuns ieri la Londra și au fost printre puținii cărora li s-a îngăduit să își folosească propria mașină. Ceilalți lideri folosesc autobuze.

Marile publicații, începând cu BBC, prezintă orarul ceremoniilor: începând de la mutarea catafalcului de la Palatul Westminster la Westminster Abbey în imediata apropiere, unde va avea loc și principala slujba religioasă, la procesiunea care va străbate străzile Londrei și până la finalul coborârii în mormânt într-o ceremonie privată la care va avea acces doar familia, la capela St. George de la castelul Windsor, la orele serii.

Între aceștia, Politico încearcă o minimă detașare de frenezia regală ce pare că a cuprins media globale. Sub titlul: „Cum să privești înmormântarea Elisabetei ca un profesionist” are recomandări și pentru republicani și/sau sarcastici.

Într-o prezentare excepțională, The Times publică cele două tipuri de invitații pentru Westminster Abbey/Londra și pentru St. George/Windsor, acolo unde iau parte direct numai familia regală și puternicii lumii. Invitațiile cuprind întreg protocolul de urmat, dar și textele imnurilor religioase alese de Elisabeta însăși.

Mulți încearcă să găsească explicații pentru fascinația pe care Elisabeta o crează în timp și spațiu. Unul dintre cele mai inspirate răspunsuri pare să aibă Washington Post: într-o lume în care până și Papa și-a anunțat retragerea, ea nu a renunțat niciodată.

Cine nu e invitat la înmormântarea Elisabetei

Cea mai relevantă absență este cea a președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Neinvitarea lui la ceremoniile de înmormântare nu necesită explicații având în vedere maniera în care forțele ruse poartă războiul din Ucraina.

BBC notează însă și alte personaje indezirabile sau state cărora li s-a cerut să se prezinte numai la nivel de ambasadori, precum Coreea de Nord sau Nicaragua.

O discuție întreagă a provocat delegația Chinei al cărui ambasador avea și continuă să aibă interdicție de a intra în clădirea Parlamentului britanic, adică în Palatul Westminster unde s-a aflat în ultimele zile catafalcul Reginei. Aceasta din cauza sancțiunilor impuse unor parlamentari britanici pentru că au vorbit despre grave încălcări ale drepturilor omului în China.

În cele din urmă însă, după cum remarcă Politico, vicepreședintele Chinei, Wang Qishan și alți trei reprezentanți ai guvernului chinez și-au putut prezenta omagiile Reginei Elisabeta duminică seara.

În ultimele zile, sute de mii oamenii au stat ore întregi la rând pentru a ajunge la Westminster Hall, unde a fost depus sicriul Reginei Elisabeta a II-a.
În ultimele zile, sute de mii oamenii au stat ore întregi la rând pentru a ajunge la Westminster Hall, unde a fost depus sicriul Reginei Elisabeta a II-a.

În orice caz, numărul mare de lideri din întreaga lume, de la liderul SUA la premierii din Commonwealth la președintele Franței și monarhi europeni, înseamnă un angrenaj de securitate la capacitate maximă.

Dar și o abilitate diplomatică de cel mai înalt nivel, remarcă Times. Cum să faci ca inamici notorii să nu se întâlnească față în față în niciun moment? Se pare că Foreign Office știe, de pildă, cine va face scandal dacă nu stă în față, cine ignoră astfel de lucruri și cine nu trebuie să nu se întâlnească cu niciun chip.

În marja înmormântării au însă loc și întrevederi memorabile. Președintele Biden se va întâlni cu premierul Truss al Marii Britanii. Iar prima doamnă a Ucrainei, Olena, s-a întâlnit cu prințesa de Wales, Kate.

Izium - al doilea mare dosar de crime de război/genocid

Europa Liberă continuă să informeze cu privire la teatrul de război din Ucraina, cu vestea privind groapa comună de la Izium dominând ultimele zile.

O analiză din New York Times - Ofensa gropilor comune - trece în revistă argumentele pentru accelerarea deschiderii unui tribunal internațional privind crimele de război/crimele împotriva umanității săvârșite de trupele rusești în Ucraina.

Groapă comună descoperită la Izium, după alungarea forțelor ruse. Imagine din 15 septembrie.
Groapă comună descoperită la Izium, după alungarea forțelor ruse. Imagine din 15 septembrie.

Unul dintre experții citați atrage atenția asupra traumei și mai adânci atunci când cei uciși nu pot fi identificați, în condițiile în care orice civilizație din orice timp și spațiu își venerează morții și le păstrează memoria, vezi chiar înmormântarea Elisabetei.

Autoritățile de la Kiev susțin - bazându-se inclusiv pe afirmații ale lui Vladimir Putin, dar și ale unor reprezentanți/ideologi apropiați de Kremlin - că este vorba despre genocid. Adică despre distrugerea deliberată a unui întreg grup etnic. Experții citați de NYT spun că acuzația este foarte greu de demonstrat, așa cum a fost și în legătură cu crimele din Bosnia Herțegovina.

Alte subiecte:

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG