Linkuri accesibilitate

3 minute | Promisiunile Chinei, cui aparțin migranții care mor, lista de cumpărături a premierului Ciolacu


Proteste față de Garda de Coastă a Greciei și Agenția Europeană Frontext, după naufragiul unei nave cu migranți, miercurea trecută, în Grecia. Imagine din Portul Pireu de lângă Atena, 18 iunie 2023.
Proteste față de Garda de Coastă a Greciei și Agenția Europeană Frontext, după naufragiul unei nave cu migranți, miercurea trecută, în Grecia. Imagine din Portul Pireu de lângă Atena, 18 iunie 2023.

Ucraina transmite că cea mai grea „lovitură” pe care o va da Rusiei în contraofensiva începută de două săptămâni abia urmează. Pierderile sunt însă mari de ambele părți, iar în timp ce SUA încearcă să blocheze accesul Rusiei la tehnologie militară chineză, gloanțe americane ajung la lunetiștii ruși.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Forțele ucrainene anunță că i-au alungat pe ruși din opt sate ocupate, iar președintele Zelenski spune că cele mai recente lupte s-au terminat în avantajul Ucrainei. În timpul nopții și dimineață Rusia a atacat numeroase zone, inclusiv capitala Kiev.
  • Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken transmite aprecierea Occidentului pentru promisiunea Chinei că nu furnizează Rusiei armament. Transferul de tehnologie rămâne însă o îngrijorare.
  • Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește azi cu reprezentanții marilor magazine în pregătirea unei ordonanțe care ar urma să reducă adaosurile comerciale și implicit prețurile la alimentele de bază.

Cine ajută Rusia?

Ucraina transmite că cea mai grea lovitură pe care o va primi Rusia în cadrul contraofensivei ucrainene abia urmează, potrivit Reuters. Forțele ucrainene au recucerit mai multe sate, dar admit că se confruntă cu o rezistență puternică din partea celor ruse. În timpul nopții și dimineață forțele aeriene ale Rusiei au lansat atacuri constante în toate zonele Ucrainei.

Președintele Zelenski a admis în mesajul transmis luni seară că în timp ce în unele zone forțele sale avansează, în altele sunt nevoite să se apere de atacuri susținute. Oricare ar fi situația în fiecare loc al frontului, „nu am pierdut nicio poziție, doar am eliberat unele dintre ele. Ei [rușii] au doar pierderi”, a spus Zelenski.

Antony Blinken s-a întâlnit la Beijing cu președintele Xi Jinping. Întâlnirea a fost confirmată cu doar 45 de minute înainte de a avea loc. Coregrafia atentă a momentelor oficiale a transmis mesajul importanței pe care a avut-o vizita, spun analiștii externi.
Antony Blinken s-a întâlnit la Beijing cu președintele Xi Jinping. Întâlnirea a fost confirmată cu doar 45 de minute înainte de a avea loc. Coregrafia atentă a momentelor oficiale a transmis mesajul importanței pe care a avut-o vizita, spun analiștii externi.

El a menționat pregătirea summitului NATO de la Vilnius, Lituania, la care Ucraina nu va fi invitată oficial să adere, după cum a spus ieri secretarul general Jens Stoltenberg, dar și decizia Marii Britanii de a menține sancțiuni împotriva Rusiei până când aceasta va plăti Ucrainei daune de război.

Sprijinul internațional pentru Ucraina e și în atenția presei americane, din perspectiva vizitei la Beijing a secretarului de Stat Antony Blinken. Potrivit The Washington Post, tonul acestuia, atunci când a vorbit despre planul chinez de oprire a războiului, a fost plin de speranță, în contrast cu pesimismul de până acum.

Blinken a amintit promisiunea Chinei că nu va furniza armament Rusiei, dar îngrijorarea cu privire la transferul de tehnologie de la firmele chineze către Rusia rămâne de actualitate, notează Reuters.

Pe 19 iunie, în apropiere de Bahmut, forțele ucrainene trag spre cele ruse cu un tanc T-80 capturat de la ruși în toamnă.
Pe 19 iunie, în apropiere de Bahmut, forțele ucrainene trag spre cele ruse cu un tanc T-80 capturat de la ruși în toamnă.

Eforturile Occidentului în favoarea Ucrainei ar putea păli însă, cel puțin zilele acestea, în fața investigației Politico.eu despre gloanțele fabricate în SUA care sunt folosite de forțele Rusiei. „Companiile rusești au declarat sute de mii de gloanțe obținute de la furnizorii occidentali”, scrie Politico.

Cui aparțin migranții care mor

Presa internațională analizează pe larg două tragedii – dispariția unui submersibil folosit pentru a transporta cercetători sau și turiști la epava Titanicului, cu detalii în The Guardian, dar și tragedia cu implicații profunde și care nu mai este de ceva vreme un „accident” – scufundarea unei nave cu migranți în apele Greciei.

Uniunea Europeană refuză să investigheze una dintre cele mai grave tragedii din Marea Mediterană, scrie Politico.eu. Investigația cu privire la naufragiul de miercurea trecută, în care au murit, oficial, 80 de migranți, iar 500 sunt dați dispăruți... este lăsată autorităților din Grecia.

Migranți care au supraviețuit răsturnării navei în apele Greciei pe 14 iunie 2023.
Migranți care au supraviețuit răsturnării navei în apele Greciei pe 14 iunie 2023.

Garda de Coastă a Greciei e însă acuzată de supraviețuitori că în loc să salveze vieți omenești, încerca să îndrepte nava către Italia, potrivit unei relatări Al Jazeera.

„Naufragiul din Grecia nu e o tragedie întâmplătoare. Este o consecință directă a politicilor Uniunii Europene”, scrie PressOne, care analizează cum reacționează UE și țările membre la drama migranților care ajung pe teritoriu european.

Lista lui Ciolacu

Premierul României se vede azi cu reprezentanții marilor magazine, cărora, potrivit relatărilor, vrea să le ceară plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază.

Intenția a fost anunțată imediat după depunerea jurământului, nota Curs de guvernare, în timp ce Digi24 relatează marți dimineață că scopul e reducerea inflației, prin reducerea prețului la alimentele de bază (lista „de cumpărături” avută în vedere, pe Ziare.com).

Ordonanța e deja în lucru, notează Europa FM, în timp ce economiștii avertizează cu privire la consecințele nedorite ale unei astfel de decizii.

Pe lângă agenda economică, Guvernul Ciolacu a continuat numirile în funcții, după cum relatează G4Media, cu o listă consistentă de consilieri și cu Gabriela-Otilia Romașcanu numită director de cabinet al prim-ministrului. Aceasta este soția fostului ministru PSD al Culturii, Lucian Romașcanu, notează Hotnews.ro.

Europarlamentarul Victor Negrescu a fost numit consilier al premierului Marcel Ciolacu.
Europarlamentarul Victor Negrescu a fost numit consilier al premierului Marcel Ciolacu.

Scandalul (ne)numirii lui Mircea Abrudean, apropiat al lui Emil Boc (PNL), în funcția de secretar general al Guvernului ar urma să fie tranșat mâine...

În această dimineață, Marcel Ciolacu se vede și ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o perioadă în care, după cum puteți citi în Europa Liberă, CFR Călători a început sezonul estival cu riscul incapacității de plată, iar rectificarea bugetară e în întârziere. La fel ca trenurile.

Alte știri:

  • Ucraina îndeplinește două din cele șapte condiții necesare începerii negocierilor de aderare la UE, potrivit surselor Reuters.
  • În Republica Moldova, partidul Șor a fost declarat neconstituțional.
  • Naţionala de fotbal a României a obținut un neașteptat scor egal: 2-2 (0-2), luni seara, în meciul în declasare cu Elveția din Grupa I a preliminariilor EURO 2024, transmite Agerpres.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SMARTJOB este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Pe mâine,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG