Linkuri accesibilitate

3 minute | Regina a murit. Trăiască Regele! Rusia pierde inclusiv în Donbas, Nicușor Dan și alte probleme de comunicare


Peste cinci miliarde de oameni au urmărit live ceremoniile de rămas bun ale Reginei Elisabeta. Între timp, Ucraina cere ONU un proces de tip Nuremberg contra forțelor ruse vinovate de atrocități. În România, scumpirile au și efecte colaterale, dar deciziile la vârf sunt încă neclare.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Majoritatea publicațiilor deschid cu o sinteză a momentelor cheie de la înmormântarea cu fast, ieri, a Reginei Elisabeta. A fost o zi tulburătoare, inclusiv pentru republicani, mulți dintre ei reprezentați de șefi de stat la Westminster Abbey, unde a avut loc principalul serviciu religios.

  • „God save the King” s-a auzit pentru prima dată în capela Saint George a castelului Windsor, la încheierea ceremoniilor publice de înmormântare. Primele analize vorbesc despre nevoia de schimbare și provocări dificile.
  • Ucraina cere Națiunilor Unite un proces de tip Nuremberg contra forțelor ruse vinovate de atrocități. Autoritățile de la Kiev au întocmit peste 34.000 de dosare. Militarii ucraineni câștigă teren în Donbas.
  • Guvernul Ciucă a decis prelungirea acordării subvenției de 50 de bani la benzină și motorină. Analize de presă relevă diverse probleme de comunicare. E posibil să fie vorba de ceva mai serios.

Regina a murit. Trăiască Regele!

Traseul de la Westminster Hall (din Palatul Parlamentului) la Westminster Abbey, apoi Palatul Buckingham, Wellington Arch, intrarea pe aleea principală spre castelul Windsor, intrarea în castel și apoi în capela Saint George, punctul final al înmormântării, a fost transmis în direct de cele mai mari posturi de televiziune anglo-americane.

Regele Charles al III-lea, noul suveran al Marii Britanii, la ieșirea de la Westminister Abbey, unde a avut loc principalul serviciu religios pentru înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. 19 septembrie 2022.
Regele Charles al III-lea, noul suveran al Marii Britanii, la ieșirea de la Westminister Abbey, unde a avut loc principalul serviciu religios pentru înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. 19 septembrie 2022.

O zi memorabilă începută în zori și terminată seara târziu, sintetizată după toate regulile artei de cele mai reputate publicații. Cele cinci minute de video ale Washington Post, ar putea figura pe primul loc, după părerea mea.

După cum galeriile foto ale BBC merită o cafea liniștită, poate sâmbătă, dacă nu azi. Imagini excepționale, în pofida aparențelor mai degrabă despre viitor decât despre trecut, devreme ce Regina defunctă a fost salutată de sute de mii de persoane la propriu, iar transmisiunile live au fost urmărite de cinci miliarde de pe întreaga planetă.

În imagine sunt cei 142 de marinari legați între ei de frânghii de marină astfel încât să poată duce afetul de tun pe care a fost așezat sicriul Reginei Elisabeta. Alături de ei, ofițeri din Garda Regală. Aici, în momentul în care au trecut pe lângă Palatul Buckingham. 19 septembrie 2022.
În imagine sunt cei 142 de marinari legați între ei de frânghii de marină astfel încât să poată duce afetul de tun pe care a fost așezat sicriul Reginei Elisabeta. Alături de ei, ofițeri din Garda Regală. Aici, în momentul în care au trecut pe lângă Palatul Buckingham. 19 septembrie 2022.

Aceasta cu atât mai mult cu cât nimeni nu își face iluzii cu privire la dificultățile ce stau în fața noului suveran. Times menționează nevoia de schimbare sub semnătura unui editorialist care a asistat la funeraliile lui Churchill. Probabil că tinerii sunt și mai nerăbdători.

Unii s-au grăbit deja să anunțe moartea Commonwealth-ului, opinii neinteresante pentru liderii de la Canberra și Otawa din motive practice, dar izvor de confuzii și tensiuni. Cum așa?

Din cauza unei doze de imponderabil pe care numai cei mai subtili sau cei mai inocenți dintre oameni o pot surprinde. Editorialul din Politico este aici excepțional. Abundă de ironie și sarcasm, dar concluzionează că Regina Elisabeta tocmai a trecut în legendă. Pentru un monarh, „That's the job!" să treacă din viață în legendă.

Rusia pierde inclusiv în Donbas

Probabil că și Ucraina își va scrie baladele despre ceea ce i se întâmplă în prezent, dar acolo istoria eroilor principali abia a început.

Tot Politico notează că Ucraina se pregătește să ceară în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite crearea rapidă a unui tribunal de tip Nuremberg pentru judecarea celor vinovați, inclusiv prin ordinele date, de atrocitățile petrecute pe teritoriul ei.

Tankistul din imagine a fost fotografiat în iunie 2022 într-o zonă a frontului din Donețk. Părea excesiv de optimist. Optimist sau nu, în ultimele zile, Rusia a pierdut din controlul asupra regiunilor Donețk și Luhask.
Tankistul din imagine a fost fotografiat în iunie 2022 într-o zonă a frontului din Donețk. Părea excesiv de optimist. Optimist sau nu, în ultimele zile, Rusia a pierdut din controlul asupra regiunilor Donețk și Luhask.

Europa Liberă relatează că Volodimir Zelenski cere aliaților occidentali să susțină Ucraina cu viteza cu care forțele ei înaintează în teren. Au consolidat zona Harkov recucerită și au intrat în Luhansk și Donețk.

În plus, Washington Post atrage atenția că Moscova face presiuni asupra celor două „republici” separatiste să ceară de urgență alipierea la Rusia, semn de panică la Kremlin.

România și problemele ei de comunicare

Presa de la București nu abundă astăzi nici în investigații, nici în dezvăluiri. Notabil este un articol din Libertatea care povestește cum o procuroare a cerut iertare unei fete de 17 de ani, victimă a unor abuzuri sexuale, că a fost lăsată să aștepte enorm ca să îi fie luată plângerea în serios.

G4Media se ocupă de problemele de comunicare ale primarului Capitalei, Nicușor Dan. Între critici, doi primari de sector, aliați cu dl. Dan la momentul la care a fost ales. Pentru o mai bună înțelegere a situației, recomand interviul recent al Europei Libere cu primarul Bucureștiului.

Altfel, toate publicațiile relevante, inclusiv site-ul Digi24, anunță că Guvernul a decis să prelungească subvenția de 50 de bani pe litru la benzină și motorină. Tot Digi24 publică o analiză despre comunicarea pe rețelele de socializare a unor politicieni din PSD și PNL, criticați că înfățișează România Perfectă, o țară inexistentă.

Ce aș putea spune? Pentru România și lumea reală, urmăriți-ne pe noi. Suntem absolut imperfecți. Colegul meu, Cristian Andrei, inițiatorul investigațiilor despre finanțarea televiziunilor și redacțiilor cu bani politici, știe sigur la ce mă refer. Se pare că și Recorder tot imperfect este. Dar noi le urăm succes: jurnaliștii de acolo au fost primii care au preluat ștafeta investigațiilor despre acest imens măr otrăvit.

Alte subiecte:

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG