Linkuri accesibilitate

One-to-One | Va fi apă caldă în București la iarnă? Nicușor Dan: Va fi mai bine decât iarna trecută. E nevoie de timp


Nicușor Dan, despre problema termoficării din București: iarna asta va fi ceva mai bine
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00

Nicușor Dan spune că anul acesta o să fie reparați 30 de km de rețea de termoficare, în comparație cu 20 km în 2020 și 2021, iar anul viitor vor fi modernizați 50 km, pentru că licitațiile sunt deja adjudecate.

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, spune într-un interviu la One-to-One că își dorește un nou mandat însă nu știe ce susținere politică va avea la următoarele alegeri. Edilul le cere bucureștenilor răbdare: vor fi probleme și la iarnă cu căldura, însă mai puține decât astă-iarnă.

„În administrația publică lucrurile durează”, e ideea de bază pe care își construiește răspunsurile primarul general Nicușor Dan, în interviul exclusiv acordat Europei Libere.

Edilul admite că unii dintre locuitorii Capitalei României vor avea în continuare probleme cu apa caldă și căldura la iarnă, însă e încrezător că numărul acestora va fi mai mic decât cu o iarnă în urmă.

„Iarna asta va fi mai bine decât iarna trecută. Asta e cert”, promite Nicușor Dan, care are un răspuns și pentru reprezentanții unor ONG-uri care nu sunt foarte încântați de activitatea sa:

„Dacă facem un exercițiu, unde era această instituție acum trei ani și facem o comparație, vedem diferențe uriașe, majore. Numai că lumea se obișnuiește cu binele și vrea și mai bine”, spune Dan despre administrația sa.

Primarul general al Bucureștiului spune că a preluat o primărie înfundată în datorii și fără proiecte majore inițiate și că e nevoie de timp pentru ca bucureștenii să simtă schimbările în bine. Promite, printre altele, un proiect de semaforizare inteligentă în București, dar și modernizarea a 50 de kilometri de linii de tramvai.

„În administrația publică lucrurile durează. Începi azi și termini peste 3, 4 ani. Pentru că am început multe lucruri care se vor vedea în 2, 3, 4 ani, îmi doresc încă un mandat”.

Cu ce susținere politică?, l-am întrebat. „E complicat, e complicat”, a răspuns Nicușor Dan.

Principalele declarații, pe scurt:

  • Despre nemulțumirile bucureștenilor: „Eu merg des pe jos prin oraș și oamenii mă opresc și mulți îmi spun: ‘V-am votat, o să vă mai votez, dar mi-e teamă că lumea nu înțelege ce faceți’. Mesajul meu este că aici nu este despre mine. Trebuie să explicăm ce înseamnă să pornești de la zero, cu o datorie de 3 miliarde de lei, în condițiile în care nu vrea nimeni să vină să lucreze cu Primăria. Nu de la zero am plecat, ci de la minus... nu știu cât. Am stabilizat financiar o instituție în faliment”;
  • Despre un nou mandat: „Sunt convins că lucrurile pe care le fac se vor vedea. Schimbările durează. Începi azi și termini peste 2, 3, 4 ani. Îmi doresc încă un mandat. Bineînțeles că Bucureștiul are foarte multe lipsuri, însă trebuie să ne uităm la unde eram și unde vrem să ajungem. Este mai important să schimbi o bordură pentru ca orașul să arate bine sau e mai important să pregătești acea documentație ca să modernizezi 50 de km linie de tramvai?”;
  • Despre susținerea din partea PNL și USR: „E complicat, e complicat. Mai sunt doi ani și două luni. Urmează o criză economică. Urmează, cum ați spus, o iarnă grea. În momentul de față, pe plan administrativ, la nivelul municipiului București, există în Consiliul General o majoritate formată din PNL, PMP și USR. În imensa majoritate a cazurilor suntem cu toții de acord. La nivelul Bucureștiului, această coaliție funcționează”;
  • Despre candidatura Gabrielei Firea: „Nu mi-e teamă. Gabriela Firea a fost un primar extrem, extrem de prost pentru București, adică a acutizat problemele pe care orașul le avea deja. L-a lăsat cu 3 miliarde de lei datorii curente, a dus RADET-ul în faliment și nu a făcut nimic din ceea ce înseamnă proiecte majore de care orașul are nevoie”;
  • Despre ce-și reproșează Nicușor Dan: „Sunt lucruri pe care mi le reproșez, bineînțeles, dar sunt cumva un 10% din munca mea. Venind dintr-un mediu academic, instinctul este să pun lucruri în ordine. A fost o cantitate de energie care s-a dus către a pune lucruri în ordine și care poate că ar fi trebuit să fie 6 luni mai târziu sau 10 luni mai târziu”;
Nicusor Dan despre termoficare, iarna ce va veni, căldură
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:00 0:00

Europa Liberă: Domnule primar, de câteva luni încoace auzim că România o să aibă o iarnă grea, o iarnă complicată. Anul trecut, peste o treime din blocurile din București au rămas fără termoficare, undeva la 240.000 de bucureșteni. Cum va fi iarna aceasta? Câți bucureșteni nu vor avea căldură?

Nicușor Dan: Nu e corect, adică există statistica în fiecare zi, câte blocuri nu au apă caldă, respectiv sunt avarii, e furnizare de căldură, apă caldă sub parametri și a fost o medie de 94%-95% bine, 5% - 6% rău, adică pe rând, în funcție de avarii, nicidecum o treime.

Noi trebuie să privim problema termoficării în perspectivă, să vedem de unde vine și anume dintr-o lipsă de finanțare. Sunt două date care sunt relevante. O dată, în 10 ani, s-au dat cu două miliarde și jumătate de lei mai puțin pentru sistemul de termoficare, o medie sub 700 de milioane, când trebuia să se dea 950 de milioane de lei.

Al doilea aspect, indicatorul cel mai corect pentru ce înseamnă calitatea sistemului de termoficare: câtă apă pierdem. Există un grafic pe ani, în care se vede că, în urmă cu 10 ani, eram la 23% - 24% pierdere și am ajuns în 2020 la 37% pierdere.

Ce am reușit noi să facem? Am reușit să nu mai creștem acest 37% pierderi, adică 2021 a fost puțin mai bine decât 2020. 2022 este puțin mai bine decât 2021.

2023 o să fie mai bine pentru că, în primul rând, avem o centrală provizorie pe care o montăm la Titan, locația fostului CET Titan, și care o să fie gata, sperăm, în decembrie și asta o să rezolve pe partea de Est, pentru că problema cea mai mare în București pe sistemul de termoficare vine din dispariția CET Titan, CET Pipera.

Și atunci, trebuie să zicem, din Sud, toată apa caldă, până în zona de Nord, punând o centrală provizorie la mijlocul acestei distanțe, o să rezolvăm o parte din problemă. Al doilea punct, am făcut o parte din acele reparații care trebuiau făcute.

Mai departe, există contractele pe care nu le-am găsit și, fiind o autoritate publică, trebuie să faci achiziții publice. Există patru șantiere noi pe care le-am deschis și, din primăvara viitoare, o să fie alte cinci șantiere noi pe care o să le deschidem. Deci, dacă privim în perspectivă, mergem în direcția corectă.

Europa Liberă: Ce înseamnă asta, ce înseamnă că o să fie o iarnă mai bună? Câți bucureșteni n-o să aibă căldură? Dați-ne un procent, o medie.

Nicușor Dan: Iarna care a trecut, media a fost de 5% apartamente din București, din cele 550.000 pe care noi le aprovizionăm cu apă caldă și căldură, care au avut apă caldă și căldură sub parametri. Asta a fost în iarna care a trecut.

În iarna de dinainte, care a fost cea mai rea iarnă pentru sistemul de termoficare, am avut o avarie majoră și am avut tot ce înseamnă sectorul 2, în ajun de Crăciun, două, trei săptămâni, fără apă caldă. Asta nu s-a mai întâmplat în 2021, 2022.

Europa Liberă: Și iarna aceasta cum va fi?

Nicușor Dan: Iarna asta va fi ceva mai bună decât iarna trecută. Asta este ce se poate face realist, dacă ești autoritate publică și trebuie să respecți toate procedurile pentru a face lucrări publice.

Europa Liberă: O să avem o zi căldură, o zi nu? Alternăm zilele în care vom primi căldură și apă caldă?

Nicușor Dan: Nu, o să avem cum se întâmplă de ani de zile, o să avem zone în care, dacă se întâmplă avarii, nu o să existe pe respectiva zonă apă caldă și căldură o zi, două, după cum, o să avem, în special în capetele de rețea, presiune insuficientă pentru a avea și apă caldă și căldură.

Asta se va întâmpla și iarna asta puțin mai... puțin rău decât iarna trecută.

Europa Liberă: Și ce le recomandați celor care rămân două, trei zile fără căldură și apă caldă?

Nicușor Dan: Din păcate, bucureștenii știu deja ce să facă în situația asta pentru că sistemul e așa de ani de zile. Însă, când vor înjura, să se uite la sursa acestei probleme.

Europa Liberă: Adică la cine? Nu la dumneavoastră?

Nicușor Dan: La cei care nu au pus banii potriviți la timpul potrivit pentru refacerea sistemului.

Europa Liberă: În ce zone ale Capitalei ar putea fi cele mai mari probleme?

Nicușor Dan: Dacă mă întrebați asta anul trecut, v-aș fi spus că în zona de est și nord-est, pentru că este cea mai mare lungime de rețea. Acum, cu instalarea centralei provizorii de la Titan, o să vedem.

O să fie mai bine în zona de est, nord-est, și prin asta o să se ia și din puterea pe care cele două centrale din sud o dau către celelalte zone. O să vedem.

Europa Liberă: Câte ierni o să mai stea bucureștenii fără căldură și fără apă caldă? Câte ierni va mai exista această discuție?

Nicușor Dan: În iarna 2023 – 2024 o să fie mai bine. Probabil că o să avem în momentul acela încă o centrală, fie provizorie, fie mai multe centrale de zonă, care să preia din presiunea care este pe sistem.

Niciodată nu a fost bine în sistemul de termoficare din București. Numai că, dacă ne uităm acum 10 ani, când pierderile erau la 23% - 24%, atunci pierderile erau suportabile, adică erau avarii, lumea știa, e o avarie, și lucrul acesta se rezolva într-o zi, două.

Ca să ajungem la același nivel, ne mai trebuie cam 2, 3 ani.

Europa Liberă: Promiteați înainte de a fi ales că veți moderniza, veți repara, undeva la 100 de kilometri de rețea pe an.

Nicușor Dan: Realist este 50. Am spus 100, după aceea am spus 50. Am fi făcut 50, dar anul trecut nu s-a pus problema să facem asta pentru că nu aveam niciun contract în desfășurare. A trebuit să facem toate achizițiile publice, ca să începem anul acesta.

Anul acesta am avut un ghinion cu războiul din Ucraina și cu perturbarea fluxului de materiale de construcții, în special de conductele metalice care ne trebuie nouă.

Anul acesta, o să facem cam 30, ceea ce, oricum, e foarte bine față de 7, 8 cât se făceau acum 10 ani și cam 20 cât s-au făcut în 2020 și 2021.

Anul viitor o să facem 50, pentru că anul viitor o să avem mai multe șantiere și avem licitațiile deja adjudecate.

Nicusor Dan despre tariful gigacaloriei și avertismentul Termoenergetica
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00

Europa Liberă: Tariful gigacaloriei iarna aceasta, 350 de lei pe gigacalorie în București, va fi modificat?

Nicușor Dan: Probabil nu. Certitudine nu există nicăieri în Europa în momentul de față, dar, probabil nu. În momentul acesta, Primăria Municipiului București alocă cam 60% din tarif, adică, din 860 de lei, cetățenii plătesc 350. Noi plătim 510 și probabil că acest raport se va păstra.

Europa Liberă: Avertismentul care vine de la Termoenergetica: bucureștenii o să rămână în frig la iarnă dacă Primăria nu își achită datoriile, 80 de milioane de euro. Are Primăria banii aceștia? O să-i dea?

Nicușor Dan: Este o chestiune financiară și care comportă mai multe nuanțe. În momentul de față, nu există așteptări de genul acesta, de panică. Adică, suntem pe tot lanțul acesta care pleacă de la noi și se duce până la Guvern și consider că este mult mai responsabil și nu se va întâmpla ca Bucureștiul să rămână în frig.

10 ani de zile, subvenția pe care Primăria a plătit-o a fost sub 700 de milioane de lei. În 2021, am plătit subvenția integrală, 950 de milioane de lei, adică prima oară în ultimii zeci de ani, Primăria Municipiului București a plătit exact cât trebuia să plătească din subvenție. Anul acesta, o să avem cam 1,5 miliarde de lei, subvenția plătită de Primăria Municipiului București. Și vom fi la zero la sfârșitul anului cu partea noastră de subvenție.

Mai există o serie de pierderi care vin din istorie și care totalizează, dincolo de aceste datorii curente pe care le avem și pe care le vom stinge până la sfârșitul anului, mai există o serie de datorii curente care sunt, undeva, cumulate, la 600 de milioane de lei.

Aceste 600 de milioane de lei sunt niște bani pe care noi nu-i dăm Termoenergetica, Termoenergetica nu-i dă Elcen, Elcen nu-i dă Romgaz. Pentru acești bani, există o discuție începută de mult timp cu Guvernul, pentru ca Guvernul să ne dea posibilitatea să-i împrumutăm, astfel încât să stingem datoria pe lanț.

Aici sunt niște cifre care sunt semnificative. Bucureștiul are 550.000 de apartamente. Toate celelalte localități, împreună, care au sisteme centralizate au 550.000 de apartamente. Deci, noi suntem jumătate din ce înseamnă localități cu sisteme centralizate ca număr de apartamente.

Pentru celelalte localități, Guvernul a alocat cam 800 de milioane de lei. Pentru București, a alocat 15 milioane de lei din bugetul național. Și, atunci, e logic ca entitățile centrale să aloce și Bucureștiului sumele acestea, inclusiv pe posibilitatea aceasta de împrumut.

Europa Liberă: Vă gândiți la această iarnă cu emoție? Ce risc există? Se poate întâmpla ca mult mai mulți bucureșteni să rămână fără apă caldă, fără căldură și, de fapt, cifrele să nu fie mai bune decât iarna trecută?

Nicușor Dan: Nu, iarna asta va fi mai bine decât iarna trecută. Asta e cert.

Interviu Nicusor Dan - despre nemultumirile bucurestenilor la adresa lui Nicusor Dan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:52 0:00

Europa Liberă: E nemulțumire în rândul bucureștenilor în legătură cu ceea ce văd că faceți în Capitală. Nu văd schimbări în bine. De ce credeți? De ce nu văd oamenii că se mișcă lucrurile în ritmul în care le-ați promis că se vor mișca?

Nicușor Dan: Cred că trebuie să ne uităm la locul de unde am plecat și unde vrem să ajungem. Principala problemă pe care bucureștenii o au este cea cu traficul.

Ce s-a întâmplat ani de zile a fost că, pe mandate din acestea de 4 ani, primarii s-au dus și au mai montat un semafor aici, un pod acolo, au mai modernizat un kilometru de șosea, au mai pus niște trotuare și, în esență, nu s-a întâmplat nimic.

Nu s-a întâmplat nimic și nici nu există documentele, pentru că o autoritate publică trebuie să facă, conform legii, mulți pași procedurali, până a face o investiție, astfel încât, atunci când sunt bani, aceste lucruri să se întâmple.

Și atunci, ce am făcut noi, a fost, în sfârșit, să ne uităm sistematic la problema traficului din oraș. Adică, în loc să punem un semafor aici, un semafor aici, un semafor aici, am făcut mai întâi un studiu de prefezabilitate.

Acum avem în achiziție, cu depunerea ofertelor săptămâna viitoare, studii de fezabilitate pentru toate intersecțiile din București, astfel încât, imediat după, să facem mai întâi principalele ieșiri din oraș, să corelăm semafoarele. După aceea, să corelăm cele 250 de semafoare care sunt deja teoretic corelate, dar nu funcționează cu sistemul central.

După aceea, avem de ani de zile 50 de kilometri de linii de tramvai pe care se merge cu o viteză pe care o știți cu toții. În sfârșit, avem proiect pentru 50 de kilometri, adică am făcut toate actele pregătitoare pentru a face achiziția și a putea începe anul viitor 50 de kilometri deodată.

După ani de discuții, după ce am făcut studiu de prefezabilitate, avem în pregătire studiu de fezabilitate pentru așa-numitul tren metropolitan sau metroul de suprafață în zona de Nord.

Avem, de asemenea, în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov și cu Ministerul Transporturilor, proiectul celor 10 radiale care să ajungă până în autostrada de centură. Acestea sunt lucrurile sistematice care rezolvă problema traficului din București.

S-au dat în neștire documentații de urbanism, urmate de autorizații, în care amplasezi mii de oameni în mii de apartamente, fără școală, fără grădiniță. Evident că toți oamenii, la ora 7 dimineața, se vor urca în mașină să-și ducă undeva copilul la școală. Așa creezi traficul.

Numai că noi am pornit cu ele de la zero, în sensul că am avut ideea, studiu de prefezabilitate care înseamnă analiza a ce există, cu achiziție publică, după aceea studiu de fezabilitate și abia după aceea achiziție și apoi abia implementarea lor în teren.

Europa Liberă: Vă cred oamenii atunci când le spuneți că ați început de la zero și de-asta lucrurile s-au mișcat atât de greu sau atât de încet, în condițiile în care ei petrec ore bune în trafic în București? Sau e nevoie de mai mult ca să-i convingeți?

Nicușor Dan: O să vă răspund la întrebare, dar vreau să vă mai spun un element extrem de important care e legat de trafic și în care conexiunea nu e evidentă: dezvoltarea urbană a Bucureștiului.

Dacă tu dai în neștire și s-au dat în neștire, de 20 de ani, documentații de urbanism, urmate de autorizații, în care amplasezi mii de oameni în mii de apartamente, fără școală, fără grădiniță, evident că toți oamenii, la ora 7 jumătate dimineața, se vor urca în mașină să își ducă undeva copilul la școală. Și așa creezi traficul. Nu mai vorbesc de utilități.

Și un lucru esențial pe care l-am făcut a fost să stopăm acest urbanism derogatoriu. Din 6 sectoare câte are Bucureștiul, pe 5 dintre ele s-a dat liber la a face orice, prin acele PUZ-uri de sector, pe care întâi le-am suspendat, în momentul de față, trei sunt anulate și două suspendate, și în sfârșit am pus capăt acestui fenomen, pentru ca dezvoltarea urbană pe care noi o facem să fie corectă.

În ritmul în care se dezvolta Bucureștiul, nu-ți ajungea să faci 5, 6 pasaje pe an ca să ții ritmul cu această dezvoltare haotică.

Europa Liberă: Aveți o evidență pe clădirile construite ilegal în București? Spuneați anul trecut că erau undeva la 20.000 în ultimii 15 ani.

Nicușor Dan: Da. Dacă vorbim de urbanism, există două etape. Prima etapă este cea a documentațiilor de urbanism, PUZ, PUD, în special PUZ. Și, dacă vă uitați pe harta pe care noi o avem pe site-ul Primăriei, o să vedeți mii de puncte în care s-a derogat de la lege pentru etaje în plus.

Asta este faza importantă și după aceea există și un fenomen de nerespectare a legii de către primăriile de sector și de către Primăria Municipiului București, înainte de această administrație.

Avem vreo 200 de litigii în care vecini contestă autorizații de construire pe care Primăria Municipiului București le-a emis. Sunt alte sute de litigii pe autorizații emise de primăriile de sector. Și aici există trei instituții care nu își fac treaba: Inspectoratul de Stat în Construcții, prefectul și Parchetul.

Acum, ca să nu ocolesc întrebarea pe care mi-ați pus-o, să știți că eu merg des pe jos prin oraș și, evident, oamenii mă cunosc și mă opresc și îmi spun diverse lucruri. Și este foarte interesant, legat de întrebarea pe care mi-ați pus-o, pentru că mulți oameni îmi spun: ‘V-am votat, o să vă mai votez, dar mi-e teamă că lumea nu înțelege ce faceți’.

Mesajul meu este că da, dar nu este despre mine. Trebuie să explicăm celorlalți ce se întâmplă, tot ce înseamnă proceduri, tot ce înseamnă să pornești de la zero, tot ce înseamnă să pornești cu o datorie de 3 miliarde de lei, în condițiile în care nu vrea nimeni să vină să lucreze cu Primăria, în condițiile în care nicio bancă, în 2020, nu a vrut să împrumute Primăria Municipiului București.

Deci, ca să pleci nu de la zero, ci de la minus... nu știu cât, și să ajungi să faci ca lucrurile să funcționeze, asta trebuie explicat.

Europa Liberă: Poate că sunt și oameni care spun ‘domne, nu știu ce face Nicușor Dan la Primărie, că nu iese, nu ne zice’. Vă gândiți să ieșiți mai des, să răspundeți la întrebări?

Nicușor Dan: Dacă este nevoie, da, pentru moment, mandatul meu este să fac lucrurile importante pentru oraș și sunt convins că ele se vor vedea. O să vedem luna viitoare tramvaiele care au venit de la Arad. Pentru asta, discuțiile au fost acum un an și jumătate.

Acum o să ieșim în achiziție cu 50 de kilometri de modernizare linie de tramvai, dar pentru asta am început să lucrăm acum un an și jumătate. Lucrurile se vor vedea.

Europa Liberă: Oamenii vă spun că lumea nu înțelege ce faceți. Vă e teamă că nu o să vă mai voteze oamenii, vă e teamă că pierdeți un al doilea mandat?

Nicușor Dan: Pe instrumentul principal de comunicare, pe care l-am avut de ani de zile, pe Facebook, facem două, trei postări pe zi cu ceea ce muncim, iar pe pagina mea de Facebook sunt 250.000 de oameni, din care mai mult de jumătate sunt bucureșteni. Acesta este un exercițiu de comunicare.

Europa Liberă: Vin și reacții din partea societății civile, pentru Europa Liberă. Asociația Parcul Natural Văcărești, Funky Citizens, Fundația Comunitară București își exprimă dezamăgirea în legătură cu activitatea dumneavoastră. Simțiți că ați pierdut încrederea societății civile? i greșit undeva?

Nicușor Dan: E ușor să te obișnuiești cu binele. Dacă facem un exercițiu, unde era această instituție acum trei ani și facem o comparație, vedem diferențe uriașe, majore. Numai că lumea se obișnuiește cu binele și vrea și mai bine.

De exemplu, nu mai există în această instituție litigii în care oameni sau organizații să ne cheme în judecată pentru informații de interes public. Nu mai există, pentru că furnizăm toate informațiile de interes public.

Dacă vorbim de ONG-uri, există cinci linii de finanțare absolut transparente, de care nimeni nu s-a plâns niciodată, prin care Primăria Municipiului București este deschisă la colaborarea cu ONG-urile. În măsura în care există alte tipuri de proiecte pe care societatea civilă le dorește, suntem absolut deschiși, adică faptul că această administrație este deschisă nu cred că o contestă nimeni.

Iar dacă vorbim de Parcul Văcărești, acolo s-au întâmplat niște lucruri care nu s-au întâmplat ani de zile, prima oară avem un studiu geo, prima oară avem un studiu hidro. Acolo, dacă nu se intervine, în trei, patru ani, riscăm ca lacul care ține, de fapt, tot ecosistemul să sece din cauza stufului în exces, de exemplu.

În sfârșit, avem un colectiv științific. În sfârșit, avem pază cu suficienți oameni, astfel încât să nu ia foc sau să nu fie gunoaie. În sfârșit, avem în lucru un plan de management, deci sunt lucruri care se întâmplă, din nou plecând de la aproape zero.

Europa Liberă: Asociația Pro Infrastructură și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ spuneau că n-ați demarat un proiect important apropo de traficul sufocant, nu ați început niciun proiect major de infrastructură. Ce le răspundeți?

Nicușor Dan: Există un studiu de prefezabilitate în care, în sfârșit, am analizat 500 de intersecții. Pe baza lui suntem în achiziție pentru studiu de fezabilitate pentru semaforizare inteligentă în București.

Vorbim, de asemenea, despre modernizarea a 50 de kilometri de linie de tramvai. Avem deja, funcționează contracte pentru sute de tramvaie aduse de la Arad, în condițiile în care, în 30 de ani, s-au cumpărat 17 în București.

S-au depus deja oferte pentru 100 de autobuze electrice, avem în achiziție 100 de tramvaie, toate acestea pe fonduri europene sau pe fondul de mediu. Adică, nu înțeleg, nu înțeleg...

Europa Liberă: Dacă alături de dumneavoastră ar fi cetățeanul acela care ar spune nu înțelege exact ce face domnul primar, ce i-ați răspunde?

Nicușor Dan: Răspunsul meu este că am stabilizat financiar o instituție care era în faliment, cu riscul ca în orice moment să nu mai existe finanțare pentru spitale, pentru transport public, pentru a aprinde lumina în semafor.

Deci, era o primărie în faliment cu datorii de 3 miliarde. O primărie în care nu mai avea nimeni încredere să vină să angajeze lucrări pentru că știa că nu se plătesc. Nu mai suntem în situația asta.

De exemplu, la pasajul de la Doamna Ghica, am făcut trei licitații pentru tablierul metalic. Nu a venit nimeni. De ce? Pentru că nu aveau încredere în primărie.

Am recâștigat această încredere, deci am pus un fundament de colaborare cu tot ce înseamnă mediul privat. Apoi, am început acele chestiuni strategice fundamentale, care să rezolve problemele de zeci de ani ale Bucureștiului: traficul și termoficarea.

Apoi, am stopat acele lucruri nocive în dezvoltarea urbană a Bucureștiului, care fac ca orice tip de dezvoltare ai avea, dacă o neglijezi, să mergi în mai rău.

Nicusor Dan despre parcurile din București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00

Europa Liberă: Parcurile din București sunt murdare, cu iarbă crescută, uscată, netăiată. Locurile de joacă sunt șubrede, stricate, ruginite. Parcul e primul loc în care ne putem învăța copiii protejeze mediul.

Nicușor Dan: Dacă ne uităm la protecția mediului, să nu uităm, asta ne-a consumat o grămadă de energie și este probabil lucrul cel mai important pe care l-am făcut, faptul că, prin acele PUZ-uri de sector de care am vorbit, urmau să dispară 600 de hectare de spațiu verde în București și, printr-o luptă în instanță care nu a fost deloc ușoară, am reușit să suspendăm, să anulăm aceste documentații de urbanism. Deci, vorbim de 600 de hectare, în condițiile în care Bucureștiul are cam 3.000.

Dacă vorbim din nou de mediu, în sfârșit am oprit acea toaletare agresivă pe care o făceau în special ADP-urile de sector. Eu semnez și avizele de toaletare și avizele de defrișare și mă doare inima să văd mii de arbori care sunt în momentul de față uscați. De ce sunt uscați? Pentru că au fost toaletați agresiv la un moment dat.

Dacă trecem la partea de peisagistică care ține de parcuri, sunt lucrurile pe care le-am făcut, altele pe care le-am început și care se vor vedea. În primul rând, avem banii alocați și documentația pregătită pentru achiziția a tot ce înseamnă fie reparare, fie instalații noi în locurile de joacă.

Am făcut ceea ce nu s-a făcut de 100 de ani, reparația podului mare din Cișmigiu. Dacă vorbim de Cișmigiu, am schimbat acele pergole care țineau plantele agățătoare. Avem banii puși și o să intervenim curând pentru a reabilita aleile care sunt crăpate de ani de zile.

Aici vorbesc din nou foarte deschis. Pe bugetul pe care îl avem, nu știu dacă e mai bine să punem banii pe tramvaie ca să degrevăm traficul sau să punem țâșnitori din 10 în 10 metri ca să ude apa în acea lună de vară când este secetă în București. Asta este o întrebare pe care o să o adresez bucureștenilor.

Europa Liberă: La STB, ce bănuiți că s-a întâmplat? Faceți plângere la DNA pentru achiziția de tramvaie.

Nicușor Dan: Avem un corp de control care funcționează. În momentul în care descoperă nereguli, sesizează organele. Nu e prima oară când o face.

La STB, e simplu. Era o achiziție în care fuseseră inițial niște bani alocați de către Consiliul General, în momentul în care STB-ul nu era încă societate comercială și era regie.

După asta, Consiliul General nu a mai alocat bani, pentru că venise între timp Curtea de Conturi și a spus ‘ai voie să aloci bani pentru o regie, dar nu mai ai voie pentru o societate comercială pentru că ea are un regim jumătate public, jumătate privat, dacă este deținută de o entitate de stat’. Nu s-au mai alocat bani și cu toate astea a continuat o licitație. Acesta e principalul lucru care s-a întâmplat.

Nemafiind bani, trebuia oprită acea licitație și, în plus, dacă vorbim strict de utilitatea pentru transportul public, acele tramvaie care, între altele, vin din Rusia, aveau un preț la tramvaie de 18 metri care era aproape cât prețul de tramvai de 36 de metri pe care noi le cumpărăm acum.

Nicusor Dan spune că va candida pentru un nou mandat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:42 0:00

Europa Liberă: Candidați din nou la Primăria Capitalei?

Nicușor Dan: În primul rând, mai am exact doi ani și două luni din acest mandat și în care vreau în fiecare zi să fac din lucrurile pe care, pe de-o parte le-am promis, pe de altă parte rezolvă principalele probleme pe care bucureștenii le au.

Și da, pentru că în administrația publică lucrurile durează, așa cum am spus, achiziție, studiu de prefezabilitate, achiziție, studiu de fezabilitate, achiziție, proiectare, execuție, adică începi azi și termini peste 3, 4 ani, pentru că am început multe lucruri care se vor vedea în 2, 3, 4 ani, mi-aș dori încă un mandat.

Europa Liberă: Deci, vreți un mandat sută la sută. Cine vă va susține?

Nicușor Dan: Da. E complicat, e complicat. Și mai sunt doi ani și două luni. Urmează o criză economică. Urmează, cum ați spus, o iarnă grea, haideți să ne facem fiecare treburile pentru care cetățenii ne-au votat și o să vedem.

Europa Liberă: Aveți discuții cu cei din PNL pe tema asta?

Nicușor Dan: În momentul de față, pe plan administrativ, la nivelul municipiului București, există în Consiliul General o majoritate formată din PNL, PMP și USR. Avem discuții săptămânale și, în urma acestor discuții, în momentul în care ieșim în ședința de Consiliu General, ați văzut că în imensa majoritate a cazurilor suntem cu toții de acord.

Deci, la nivelul Bucureștiului, această coaliție funcționează. Mă strădui pentru asta. Uneori mă strădui să tac pentru asta. Dar, pentru binele bucureștenilor, această coaliție funcționează.

Europa Liberă: De ce, de ce să mențineți tăcerea?

Nicușor Dan: Era o glumă.

Europa Liberă: De Gabriela Firea vă e teamă?

Nicușor Dan: Nu, nu.

Europa Liberă: Va candida.

Nicușor Dan: Vrea să candideze, acum, cu doi ani și două luni înainte, Gabriela Firea vrea să candideze și are nevoie pentru asta de sprijinul Partidului Social Democrat.

Eu pot să spun doar că Gabriela Firea a fost un primar extrem, extrem de prost pentru București, adică a acutizat problemele pe care orașul le avea deja, după Sorin Oprescu, în momentul în care a preluat mandatul.

A primit, a găsit, totuși, un oraș fără datorii. L-a lăsat cu 3 miliarde de lei datorii curente, a dus RADET-ul în faliment și nu a făcut nimic din ceea ce înseamnă proiecte majore de care orașul are nevoie.

A făcut ce am găsit eu în materie de investiții când am venit aici, câteva anvelopări de blocuri, câteva săli de sport, un kilometru linie de tramvai Vasile Milea și chestiuni absolut punctuale care nu rezolvă problemele mari ale orașului.

Europa Liberă: Și v-ar fi teamă de candidatul Gabriela Firea?

Nicușor Dan: Mie nu mi-e teamă de nimic. Am participat la trei rânduri de alegeri, o dată am câștigat, o dată am fost pe locul doi, o dată pe locul trei. Cel mai important este să fac tot ce ține de mine pentru ca mandatul pe care bucureștenii mi l-au dat să fie un succes.

Europa Liberă: Sunt informații date de Libertatea, citând surse PNL, cum că Florin Cîțu ar candida la Primăria Capitalei. Aveți aceste date?

Nicușor Dan: E într-o situație cumva similară cu Gabriela Firea. E o dorință personală care nu este în momentul de față asumată de partid.

Europa Liberă: Este ceva ce v-ați reproșa în acești doi ani care au trecut? Este ceva ce ați face diferit acum dacă ați lua-o de la capăt?

Nicușor Dan: Da, sunt lucruri pe care mi le reproșez, bineînțeles, dar sunt cumva un 10% din munca asta, în sensul că, venind dintr-un mediu academic, instinctul este să pun lucruri în ordine.

De exemplu, cum am spus, 5.000 de litigii, hai măcar să avem o bază de date cu ele. A fost o cantitate de energie care s-a dus către a pune lucruri în ordine și care poate că ar fi trebuit să fie 6 luni mai târziu sau 10 luni mai târziu. Tipul ăsta de reproșuri mi-l aduc și aș face altfel dacă aș fi acum.

Europa Liberă: Spuneați că vă mai doriți un mandat.

Nicușor Dan: Desigur.

Europa Liberă: Credeți că vă vor vota bucureștenii din nou?

Nicușor Dan: Sunt extrem de conștient de responsabilitatea pe care o am. Sunt niște oameni care s-au dus la vot cu speranțe de a le rezolva problemele pe care le au și sunt extrem, extrem de conștient de această responsabilitate.

De asta, în fiecare zi, încerc să fac cât mai bine ce am de făcut pentru a rezolva problemele acestea. Sper ca oamenii să înțeleagă efortul pe care noi îl facem și sper ca, la alegerile care urmează, să mai câștig un mandat. Cel mai important este ca în timpul acesta să fac lucruri care trebuie.

Europa Liberă: Cetățeanul Nicușor Dan, când se plimbă prin București, ce-i reproșează primarului Nicușor Dan?

Nicușor Dan: Bineînțeles că Bucureștiul are foarte multe lipsuri, însă trebuie să ne uităm la unde eram și unde vrem să ajungem. Este mai important să schimbi o bordură acolo sau acolo pentru ca orașul să arate bine sau e mai important să pregătești acea documentație ca să modernizezi 50 de km linie de tramvai?

Cred că e mai important să pregătești documentația pentru 50 de km de linie tramvai și trotuarele acelea care ne deranjează, într-adevăr, cum mă deranjează și pe mine când merg pe jos, și dalele sărite de la Unirii, pot să mai aștepte 3 luni, 6 luni, până când o să găsim și banii și energia pentru ele.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG