Linkuri accesibilitate

3 minute | Piloții ucraineni și România, gaze din Marea Neagră, întoarcerea primarului Piedone


64 de persoane au murit în urma incendiului din 2015 din clubul bucureștean Colectiv. Imagine de la un marș din octombrie 2022, în amintirea victimelor și pentru judecarea politicienilor vinovați de tragedie.
64 de persoane au murit în urma incendiului din 2015 din clubul bucureștean Colectiv. Imagine de la un marș din octombrie 2022, în amintirea victimelor și pentru judecarea politicienilor vinovați de tragedie.

„Distrugem dușmanul” este mesajul pe care îl transmite președintele Ucrainei în timp de admite că succesul contraofensivei vine mai greu decât ar fi dorit. România ar putea găzdui piloți ucraineni în timpul antrenamentelor pentru F16 și speră să devină „furnizor de securitate energetică” în regiune.

Bun găsit, Iată principalele știri:

  • Rusia anunță că forțele ucrainene au distrus un pod care leagă regiunea Herson de Crimeea. Antrenamentele piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 ar putea începe în august, România e printre țările vizate pentru desfășurarea acestora.
  • OMV Petrom și Romgaz vor investi în exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.
  • Cristian Popescu Piedone a fost achitat definitiv în dosarul „Colectiv”. El își poate relua funcția de primar al Sectorului 5 din București.

Războiul nu e Hollywood. Ce spune Vladimir Putin

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a admis, ieri, o evoluție relativ lentă a contraofensivei ucrainene începute acum mai bine de două săptămâni. Într-un interviu pentru BBC, acordat cu prilejul Conferinței donatorilor organizată la Londra, el a adăugat însă că „unii cred că e un film de la Hollywood și vor rezultate acum. Nu e așa. Aici sunt în joc vieți omenești”.

Ulterior, în mesajul zilnic transmis ucrainenilor, Zelenski a spus că în luptele din sud „distrugem dușmanul”, în zona Donețk „distrugem dușmanul”, în Kupiansk „vom distruge dușmanul”.

Azi, autorități locale numite de Rusia au anunțat că Ucraina ar fi distrus un pod care leagă regiunea Herson de peninsula Crimeea. Ar fi fost folosite rachete britanice Storm Shadow, transmite The Guardian.

Rusia a criticat categoric decizia Londrei de a acorda Ucrainei rachete Storm Shadow, care pot ajunge la o distanță considerabilă de granițele ucrainene.
Rusia a criticat categoric decizia Londrei de a acorda Ucrainei rachete Storm Shadow, care pot ajunge la o distanță considerabilă de granițele ucrainene.

Contraofensiva ucraineană a fost abordată ieri și de Vladimir Putin, într-o declarație televizată, notează Reuters. Președintele Rusiei a spus că Moscova ar fi observat o acalmie a acesteia. Ucraina ar fi înțeles că „nu are nicio șansă”, pretinde Vladimir Putin.

Între timp, la Londra, Occidentul s-a angajat să acorde Ucrainei zeci de miliarde de dolari pentru reconstrucție, iar România a anunțat, prin vocea ministrului de Externe, Luminița Odobescu, că „va fi activă în procesul de reconstrucție a Ucrainei”.

Secretarul american de stat Antony Blinken la Conferința de la Londra la care Occidentul a promis zeci de miliarde de euro pentru reconstrucția Ucrainei.
Secretarul american de stat Antony Blinken la Conferința de la Londra la care Occidentul a promis zeci de miliarde de euro pentru reconstrucția Ucrainei.

Politico notează că România ar putea fi și parte a procesului de instruire a piloților ucraineni în folosirea mult râvnitelor avioane de luptă F-16. România deține astfel de avioane și are piloți instruiți deja pentru folosirea lor. „O coaliție de țări occidentale privesc România ca posibil loc de antrenament”, notează Politico.

După cum a declarat pentru BBC, Volodimir Zelenski crede că antrenamentele pentru F-16 ar putea începe în august, iar în șase-șapte luni Ucraina ar putea primi primele avioane de luptă de acest tip.

Tot din Politico, o privire despre cum ar arăta și ar trebui să arate atât Ucraina, cât și Uniunea Europeană în momentul unei posibile aderări. Concluzia – UE are nevoie de schimbare radicală.

Din The Washington Post, o analiză a vizitei în SUA a premierului Indiei, Narendra Modi. Țara sa nu a condamnat invadarea Ucrainei și nu s-a alăturat sancțiunilor impuse Rusiei de Occident, dar importanța vizitei e mai profundă decât câștigarea sprijinului Indiei în favoarea Ucrainei – ea vizează blocarea „expansiunii agresive” a Chinei, explică WP.

Premierul Indiei, Narendra Modi, la Casa Albă, alături de președintele Joe Biden, 21 iunie 2023.
Premierul Indiei, Narendra Modi, la Casa Albă, alături de președintele Joe Biden, 21 iunie 2023.

Aproape ca o completare, The New York Times scrie azi despre încercările administrației Biden de a genera o campanie împotriva activităților chineze din domeniul cloud computing. Sunt vizate mari companii chineze precum Alibaba și Huawei.

Gazele din Marea Neagră

OMV Petrom a informat Bursa de Valori București (BVB) că a luat decizia finală de investiții în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.

La 11 ani după descoperirea zăcămintelor vizate, OMV Petrom și Romgaz „vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale”, potrivit Curs de guvernare.

Profit.ro notează că anunțul a fost urmat de cel al Romgaz cu privire la achiziția unor participațiuni sau active ale unor societăți de distribuție de gaze naturale și a intenției de a se împrumuta pe piețele externe, „probabil pentru finanțarea proiectului,”, scrie Profit.ro.

G4Media citează surse guvernamentale potrivit cărora anunțul de ieri a fost precedat de o acțiune a OMV Petrom la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris. Este vorba despre o reclamație împotriva statului român – prin Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) legată de regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră.

Activiștii de mediu de la Greenpeace se opun proiectului, scrie Hotnews.ro, în timp ce fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, cu o istorie veche legată de acest proiect și de legislația zăcămintelor offshore, afirmă că România își va dubla producţia de gaze.

El a scris pe Facebook că România va deveni „furnizor de securitate energetică regională”. Prima producție este estimată în 2027, transmit OMV Petrom și Romgaz.

România lui Piedone și a „specialilor”

Cristian Popescu Piedone, achitat definitiv în dosarul „Colectiv”, are dreptul să își reia mandatul de primar al Sectorului 5, notează Hotnews.ro. După un an de închisoare, condamnarea de patru ani pentru drama incendiului din clubul Colectiv din București dispare prin decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României.

Cristian Popescu Piedone fusese condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.
Cristian Popescu Piedone fusese condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Eugen Iancu, tatăl unei victime din Colectiv, spune că nu e surprins de decizie, potrivit Libertatea. „Eu mă așteptam. Condamnarea lui a fost dată doar ca să ne calmeze pe noi”, a spus acesta.

Decizia Înaltei Curți a venit în plin protest al magistraților față de reforma pensiilor speciale. Aceasta va avea loc indiferent de nemulțumiri, spune la interviurile one2one de la Europa Liberă președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD).

Tot de la Europa Liberă vă recomand analiza cu privire la influența serviciilor secrete în politica românească, investigația legată de cele 7,5 milioane de euro de la Primăria Iași pentru un festival de esports (competiție de jocuri video) și o privire către proiectele de infrastructură ale României.

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, vorbește pentru Europa Liberă despre cei peste 400 de milioane de euro pe care România îi primește pentru lucrările la calea ferată București-Giurgiu.

Alte știri ale dimineții:

  • Continuă căutarea submersibilului Titan dispărut în Atlantic, cu doar câteva ore rămase până când cele cinci persoane aflate la bord riscă să rămână fără oxigen, transmite BBC.
  • Cel puțin 37 de răniți în explozia de la Paris, din apropierea Cartierului Latin, și doi dispăruți, transmite FranceInfo. Cauza ar fi o scurgere de gaze, dar nu a fost confirmată oficial.
  • În China, 31 de persoane au murit într-o explozie la un restaurant. În acest caz este confirmată scurgerea de gaze, potrivit Reuters. Președintele Xi Jinping a dispus revizuirea măsurile de siguranță în întreaga țară.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SMARTJOB este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune,
Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG