Linkuri accesibilitate

3 minute | Rusia taie gazele, amenințările Chinei și reacția puterii de la București la discursul lui Orbán


Un manifestant afișează o caricatură cu textul „Lasă-l să plece, Viktor! Poate că are o bombă nucleară mare, dar ceea ce se află în spatele ei este deja flasc!”, în timpul unei manifestații de solidaritate cu Ucraina, la Budapesta, pe 2 aprilie 2022.
Un manifestant afișează o caricatură cu textul „Lasă-l să plece, Viktor! Poate că are o bombă nucleară mare, dar ceea ce se află în spatele ei este deja flasc!”, în timpul unei manifestații de solidaritate cu Ucraina, la Budapesta, pe 2 aprilie 2022.

Rusia a redus masiv livrările de gaze către Europa și a bombardat din nou Odesa, în așteptarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Crește îngrijorarea în privința Taiwanului, iar autoritățile de la București îi răspund lui Viktor Orbán.

Bun găsit,

Iată știrile dimineții:

  • Rusia a anunțat că va reduce la 20% livrările de gaze către Europa începând de miercuri, măsura fiind văzută ca un răspuns pentru țările care au susținut Ucraina.
  • Posibila călătorie a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan a stârnit îngrijorare în rândul Armatei SUA . China a avertizat cu un posibil răspuns militar.
  • Comentariul premierului maghiar Viktor Orbán despre „amestecul de rase” a acoperit discuțiile despre scandalul de plagiat în care este implicat premierul român Nicolae Ciucă.

Stocurile de gaz, afectate de Kremlin

Gazprom a anunțat că, începând de miercuri, va reduce livrările zilnice de gaze la 33 de milioane de metri cubi, adică la 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream 1, în condițiile în care oricum fluxul actual care ajunge în Germania era de doar 40%, transmite Deutsche Welle.

După anunțul companiei ruse, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a acuzat Rusia că „încalcă contractele și dă vina pe alții”, adăugând că președintele rus Vladimir Putin dirijează „un joc duplicitar”.

Reuters scrie că decizia Rusiei reprezintă o lovitură pentru țările care au sprijinit Ucraina și vine după apariția speranțelor că presiunile economice ar putea scădea, ca urmare a acordului privind exporturile cerealelor prin porturile de la Marea Neagră.

Tăierea gazelor la un asemenea nivel va afecta reumplerea depozitelor, iar Germania, cea mai mare economie a Europei, se va confrunta cu furnizarea raționalizată către industrie, pentru a putea asigura gaze populației în lunile de iarnă, adaugă agenția britanică.

Bloomberg afirmă că este un test al solidarității, care vine înainte de discuțiile UE privind un acord pentru raționalizarea gazelor. Franța, Grecia, Spania și Portugalia au anunțat zilele trecute că se opun. Rămâne de văzut dacă se vor răzgândi după decizia Gazprom.

În privința cerealelor ucrainene, primele transporturi maritime ar putea avea loc în câteva zile, potrivit oficialilor ucraineni și ai ONU. Un beneficiar direct este Turcia: va cumpăra mai ieftin, ca urmare a rolului său de garant, scrie HotNews.

De altfel, istoricul Cosmin Popa a vorbit pentru Europa Liberă despre faptul că Turcia și Rusia vor să arate că sunt principalii actori în regiunea Mării Negre.

Politico relatează despre felul în care mașina de propagandă a lui Putin zgândărește UE, în timp ce „Bruxellesul doarme”, iar ministrul rus de externe face un turneu în Africa, acuzând Europa pentru criza alimentară.

În acest context, un sondaj de opinie din Austria arată că majoritatea persoanelor vaccinate împotriva Covid consideră Rusia vinovată de războiul din Ucraina, în timp ce majoritatea celor nevaccinați acuză NATO și SUA.

Tensiuni deasupra Taiwanului

Între timp, cei doi pretendenți la șefia Partidului Conservator din Marea Britanie au avut prima dezbatere televizată, iar un subiect important a fost China, potrivit Sky News.

The Guardian comentează că Rishi Sunak and Liz Truss au ignorat apelurile colegilor conservatori „de a nu afecta brandul” și că cei doi candidați reprezintă „două partide, deși distincția dintre ele nu este recunoscută”.

Nancy Pelosi, la Washington, 19 mai 2022.
Nancy Pelosi, la Washington, 19 mai 2022.

China provoacă îngrijorare și la Washington, după ce a transmis prin canale private administrației Biden că ar putea răspunde militar în cazul unei vizite a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan, potrivit Financial Times.

The New York Times relatează că administrația Biden ar prefera ca Nancy Pelosi să-și anuleze călătoria, în timp ce un general american de rang înalt, citat de CNN, afirmă că armata chineză a devenit mai agresivă față de SUA în ultimii cinci ani.

În plus, experții citați de televiziunea americană afirmă că răspunsul Chinei la posibila vizită ar putea fi „fără precedent”, dar un conflict militar este puțin probabil.

Discurs la Tușnad, reacții la București

Discursul premierul maghiar Viktor Orbán de sâmbătă a stârnit abia luni reacția politicienilor din PSD și PNL, mai puțin a colegilor de alianță - UDMR.

Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat la Digi24 că „este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României”.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a spus că este „deranjant” că premierul maghiar s-a adresat astfel unui public din România și că încearcă să creeze un curent favorabil lui Vladimir Putin în România. PSD, prin vocea secretarului general Paul Stănescu, a spus că „România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene și proruse”.

Zsolt Németh, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Adunării Naționale, premierul maghiar Viktor Orbán și László Tőkés, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, la Băile Tușnad, 23 iulie 2022.
Zsolt Németh, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Adunării Naționale, premierul maghiar Viktor Orbán și László Tőkés, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, la Băile Tușnad, 23 iulie 2022.

Libertatea publică discursul integral al lui Viktor Orbán în limba română, dar și un editorial în care spune că „dezonoarea nu e că Viktor Orban a vorbit cum a vorbit, ci că ministrul Aurescu i-a răspuns cum i-a răspuns”. Spotmedia explică de ce prim-ministrul Ungariei atacă Uniunea Europeană în Transilvania, și nu la Budapesta.

EduPedu scrie, pe surse, că niciun rector nu a ridicat problema plagiatului sau a desființării CNADTCU, în fața premierului Ciucă, la întâlnirea de ieri de la Guvern.

Pe același subiect, G4Media relatează că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, bagatelizează acuzațiile de plagiat la adresa șefului său de partid și de Guvern. „Nu am stat niciodată de vorbă” cu premierul pe subiect, „pentru că nu m-a interesat pe mine și se pare că nici pe domnia sa”, spune acesta.

Pe plan economic, Profit.ro scrie despre faptul că deficitul bugetar după șase luni este de 1,71% din PIB față de aceeași perioadă a anului trecut, în ușoară scădere deoarece veniturile Guvernului sunt mai mari cu 23%, ca urmare a încasărilor mai ridicate inclusiv din TVA, iar cheltuielile s-au mărit cu 14,3%.

În același timp, cheltuielile statului cu dobânzile au urcat cu aproape 48%, potrivit HotNews, iar Panorama explică de ce impozitul pe clădiri crește de câteva ori, afectând aproximativ 95% din români.

G4Media relatează despre „spălarea Securității comuniste la TVR”, într-o emisiune despre „șansa femeilor” să intre în sistem după 1980, în care un fost ofițer a spus despre securiști că erau „niște oameni absolut minunați, cu greutăți, onești”.

În final, un articol din Europa Liberă despre specialiștii promiși în campanie de PSD și PNL vs „știu cât de proști sunt” - pilele angajate în companiile de stat.

Alte știri:

  • Când Walmart strănută, America își pune masca. Cu un procent important din vânzările cu amănuntul și fiind cel mai mare angajator privat din SUA (1,6 milioane de angajați), gigantul american a anunțat ieri că va rata obiectivele de profit.
  • Papa Francisc a prezentat scuze pentru „răul deplorabil” al abuzurilor asupra indigenilor în școlile rezidențiale catolice din Canada, însă nu este primul lider al Bisericii Catolice care recurge la acest gest.
  • În urmă cu treizeci de ani, a fost pus la cale un plan îndrăzneț de PR pentru a răspândi îndoiala și a convinge publicul că schimbările climatice nu reprezintă o problemă. Ideea a avut un succes „devastator”, iar consecințele se văd și în prezent.

Dacă aveți sugestii sau propuneri de subiecte ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG