Linkuri accesibilitate

3 minute | Zi neagră pentru libertatea presei din România, sprijin blocat pentru Ucraina & Israel, tensiuni militare în America Latină


Soldați din forțele speciale ale armatei venezuelene cântă în timpul marșului organizat cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței, Caracas, 3 iulie 2023.
Soldați din forțele speciale ale armatei venezuelene cântă în timpul marșului organizat cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței, Caracas, 3 iulie 2023.

Republicanii din Senatul american au respins ajutorul financiar pregătit de administrația Biden pentru Ucraina și Israel. Kievul este cel mai afectat de decizie. Apar tensiuni militare și în America Latină. În România, conducerea ziarului Libertatea a fost concediată.

Bine v-am regăsit,

Iată principalele subiecte:

  • Conducerea ziarului Libertatea a fost concediată ieri de patronatul de la Ringier, iar alți 15 jurnaliști ar urma să plece și ei. Decizia vine la o lună de la precedentul GSP, parte din același trust.
  • Republicanii din Senatul american au respins propunerea președintelui democrat Biden de a acorda un nou ajutor financiar Ucrainei, la pachet cu un sprijin pentru Israel.
  • Tensiunile militare au apărut și în America Latină. Venezuela și-a anunțat intenția de a anexa o mare parte din teritoriul Guyanei.

După GSP, Ringier „pedepsește” și Libertatea

„Niciun ziar independent, nepedepsit”, titrează redacția Libertatea cu privire la decizia anunțată ieri de grupul privat de presă Ringier de a-i concedia conducerea: directorul editorial Cătălin Tolontan, redactorul-șef adjunct Iulia Roşu şi Camelia Stan, editor la ediţia tipărită a cotidianului Libertatea.

Patronatul Ringier a invocat „scăderea drastică a vânzărilor ediției tipărite, respectiv cu 64% comparativ cu anul 2018” și a vorbit de „redefinirea priorităților, mutând accentul în zona digitală”.

Însă, alți 15 jurnaliști ar urma să fie concediați cu o compensație de un salariu, iar ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent spun că a fost o zi neagră pentru libertatea presei din România.

„Decizia abruptă și agresivă a Ringier văduvește spațiul mediatic al României de vocea uneia dintre cele mai active și eficiente echipe de jurnalism”, argumentează cele două organizații.

De asemenea, ziariștii de la Libertatea și GSP amintesc despre apelul intern făcut în vară prin care au cerut stoparea presiunilor editoriale, au refuzat discutarea articolelor înainte de publicare cu patronatul și au respins înființarea unei organizații de lobby pentru industria de pariuri.

Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial al ziarului Libertatea.
Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial al ziarului Libertatea.

Europa Liberă a scris despre acest caz, dar și despre Hala Laminor din București, care nu are autorizație de securitate la incendiu iar pe miile de vizitatori îi pândește „pericolul Colectiv”.

De asemenea, 80% dintre judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) nu sunt de acord cu pedepsirea mai aspră a condamnaților care fug de executarea pedepsei, mai scriu colegii mei.

G4Media transmite că Ministerul Educației a eliminat din raportul OCDE tradus în limba română graficele care arată creșterea analfabetismului funcțional și scăderea sentimentului de apartenență la școală al elevilor.

Aceeași publicație prezintă un studiu al organizației Salvați Copiii, conform căruia au crescut diferenţele dintre elevii săraci și cei care provind dintr-o familie cu o situație bună.

Medicul infecționist Adrian Marinescu spune pentru Europa Liberă de ce nu este de mirare apariția unei noi epidemii de rujeolă în România.

Fostul premier Florin Cîţu este de ieri urmărit penal în dosarul achiziționării vaccinurilor anti-Covid din pandemie. El susține că tot ce a făcut Guvernul pe care l-a condus a fost conform legii.

Iar un raport citat de Economedia arată că băncile din România au înregistrat cele mai mari profituri din ultimii zece ani.

Ce „cadouri” primește Putin în America

Senatul american a blocat ieri cererea Casei Albe de a acorda un ajutor de urgență în valoare de 106 miliarde de dolari, destinat în principal Ucrainei (peste 60 de miliarde), dar și Israelului, transmite RFE/RL.

Republicanii au obiectat, printre altele, față de lipsa unor reforme în domeniul imigrației și cer în schimb noi restricții stricte la frontiera de sud a țării, cea terestră cu Mexic și în general cu America Latină, pe apă.

Profit de ocazie pentru a scrie aici, pe scurt, despre disputa militară care se prefigurează între două țări vecine din America Latină, Venezuela și Guyana.

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a anunțat că va mobiliza armata și că va anexa teritoriul Essequibo de la Guyana, pentru a putea demara exploatările petroliere din această zonă, transmite El Pais.

Împărțirea teritorială a Venezuelei în care apare și zona disputată cu Guyana.
Împărțirea teritorială a Venezuelei în care apare și zona disputată cu Guyana.

Guyana spune că este pregătită să-și apere granițele pentru a-și apăra regiunea bogată în petrol și chiar a cerut ajutor de la Statele Unite, relatează CBS News.

Un elicopter al armatei din Guyana a fost dat dispărut, iar Brazilia a suplimentat numărul soldaților la granița cu Venezuela, conform BBC.

Înapoi la votul din Senatul american, despre care președintele Joe Biden a spus că deblocarea finanţării pentru sprijinirea Ucrainei nu mai poate aştepta în faţa pericolului reprezentat de Vladimir Putin, conform AFP.

Declarația sa a venit înainte de vot, iar liderul SUA a încercat să impulsioneze un rezultat favorabil, afirmând că un eșec ar fi „cel mai frumos cadou” oferit lui Vladimir Putin. Dacă va reuşi să pună mâna pe Ucraina, președintele rus „nu se va opri acolo”, a adăugat Biden.

Putin mizează pe „colapsul” sprijinului occidental pentru Ucraina, a completat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Între timp, președinte rus a ajuns în Emiratele Arabe Unite, într-o țară în care nu poate fi pus în aplicare mandatul internațional de arestare pe numele său, iar Politico scrie că Putin încearcă să influențeze summitul climatic COP28 cu discuții despre petrol.

Vladimir Putin și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, Riad, 6 decembrie 2023.
Vladimir Putin și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, Riad, 6 decembrie 2023.

În Europa, liderii UE încearcă să-l împiedice pe premierul maghiar Viktor Orbán să deraieze candidatura de aderare a Ucrainei la blocul comunitar, conform The Guardian.

Italia se retrage oficial din inițiativa „Belt and Road” a Chinei, denumită „noul Drum al Mătăsii”, relatează Ansa. Era singura țară membră G7 care s-a înscris, în urmă cu patru ani.

Între timp, liderii Chinei și ai Uniunii Europene s-au întâlnit la Beijing în încercarea de a stabiliza o relație care s-a deteriorat în ultimii ani.

Deschide Israel un nou front?

Trupele israeliene se luptă cu Hamas în inima celui mai mare oraș din sudul Fâșiei Gaza, Khan Younis, și spun că au înconjurat casa liderului militar al organizației, Yahya Al-Sinwar, informează Reuters.

În acest timp, mii de civili strămutați au căutat adăpost în apropiere de granița Egipt și într-o zonă pustie de pe malul mării din enclavă. Oamenii s-au înghesuit inclusiv în orașul Rafah, unde armata israeliană i-a ghidat, însă un atac cu rachete a ucis acolo 15 persoane, scrie The New York Times.

Associated Press menționează că șeful ONU se folosește de o prerogativă rar utilizată pentru a avertiza Consiliul de Securitate cu privire la iminența unei „catastrofe umanitare” în Gaza.

Politico transmite că Israelul ar putea deschide un al doilea front în Liban, conform unor indicații venite dinspre ministrul Apărării. Departe de a restrânge acțiunile militare, Yoav Gallant spune că Israelul trebuie să împingă Hezbollah dincolo de râul Litani, aflat în sudul Libanului.

Palestinieni strămutați care au fugit din orașul Khan Yunis și-au instalat tabăra în Rafah, situat mai la sud, în apropiere de Egipt, 6 decembrie 2023.
Palestinieni strămutați care au fugit din orașul Khan Yunis și-au instalat tabăra în Rafah, situat mai la sud, în apropiere de Egipt, 6 decembrie 2023.

De asemenea, armata israeliană a publicat o fotografie a liderilor militari Hamas, cu cinci dintre ei încercuiți cu roșu și etichetați ca fiind „eliminați”. Gruparea teroristă a confirmat decesul a numai trei dintre ei, potrivit NYT.

Este o fotografie rară, despre Israelul a precizat doar că a fost făcută într-un tunel din apropierea unui spital, în orașul Beit Lahia.

În timp ce Israelul solicită ca reprezentanţi ai Crucii Roşii să poată avea acces la ostaticii deținuți de Hamas, israelienii eliberați presează guvernului lui Netanyahu să depună mai multe eforturi pentru a-i scoate din Gaza.

Însă, WSJ preia mărturia unui fost ostatic din apelul către guvern. „Pretindeți că aveți informații, dar adevărul este că am fost bombardați”, a declarat Sharon Cunio.

Alte știri:

  • Fostul ministru chinez de externe Qin Gang ar murit din cauza torturii sau s-ar fi sinucis într-un spital militar din Beijing, potrivit Politico. El nu a mai apărut în public din 25 iunie. Sursele publicației au declarat că este posibil ca Qin Gang și alți câțiva oficiali chinezi să fi fost implicați în livrarea de secrete din programul armelor nucleare către serviciile de informații occidentale.
  • Bursa americană pune eticheta „Sell” (De vânzare) pe participațiile sale din China, scrie Wall Street Journal. Investițiile în această țară au scăzut pe măsură ce economia sa încetinește și piața imobiliară se duce în jos.
  • Armata belgiană este atât de săracă în muniție și fonduri încât soldații „vor trebui să arunce cu pietre” la scurt timp după începerea oricărui conflict, a declarat Marc Thys, un fost general de rang înalt, potrivit Politico.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Zi cu spor,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG