Linkuri accesibilitate

3 minute | Guvern de Black Friday, Vestul vs Lukașenko și lockdown în Olanda


Situația de la granița dintre Belarus și Polonia se deteriorează pe zi ce trece. Mii de refugiați sunt nevoiți să stea în frig, în timp ce cele două părți nu par a fi dispuse la niciun compromis.

De Black Friday, România se îndreaptă în sfârșit spre un nou guvern. Pe plan internațional, știrea zilei rămâne situația tensionată de la granița dintre Belarus și Polonia.

Iată știrile zilei, pe scurt:

 • PNL și PSD s-au înțeles asupra mai multor măsuri din viitorul plan de guvernare. Necunoscuta rămâne, în continuare, numele prim-ministrului.
 • Țările europene și SUA au condamnat Belarus la ONU din cauza crizei migranților de la granița cu Polonia.
 • Majoritatea magazinelor online din România organizează astăzi „Black Friday”, ziua în care promit cele mai importante reduceri din an.

Negocieri PSD-PNL

Reprezentanții PNL Și PSD s-au întâlnit ieri, în a doua zi de negocieri, pentru a discuta despre politicile din domeniile Sănătate, Muncă, Fonduri Europene, Interne și Externe. Liberalii și social-democrații au creionat mai multe măsuri pe care intenționează să le prindă în viitorul guvern, a cărui învestitură ar putea fi votată săptămâna viitoare.

Printre deciziile luate de echipele de negociere ale celor două partide se numără cea de a da mână liberă agențiilor de dezvoltare rurală, dar și consiliilor județene și primăriilor de a contracta direct proiecte finanțate prin intermediul PNRR.

Nu cine va semna pentru ca banii europeni să intre în comunitățile de România, ci cum ne vom asigura că aceștia nu vor fi risipiți va fi marea provocare a viitoarei guvernări. Firmele de casă ale PNL și PSD abia așteaptă să se deschidă robinetul cu bani de la Bruxelles. Au vreun interes cele două partide să se asigure că regulile jocului vor fi aceleași pentru toată lumea?

Marcel Ciolacu și Florin Cîțu și-ar dori amândoi să fie prim-miniștri. Decizia va fi la președintele României.
Marcel Ciolacu și Florin Cîțu și-ar dori amândoi să fie prim-miniștri. Decizia va fi la președintele României.

Mărirea pensiei minime și a salariului minim pe economie sunt alte teme importante de pe agenda negocierilor. Nimic însă despre cartoful fierbinte numit impozitarea progresivă, asupra căruia cele două partide par a avea viziuni diferite. Europa Liberă vă propune o analiză despre acest subiect.

Un alt domeniu important în care s-au pus pe hârtie posibile viitoare măsuri este cel al sănătății. Specialiștii în domeniul sanitar ai celor două partide, Alexandru Rafila (PSD) și Nelu Tătaru (PNL), au decis introducerea certificatului verde care include testarea gratuită a angajaților de la stat, precum și înființarea de noi centre de testare.

Marea necunoscută a rămas cea a numelui premierului. Florin Cîțu se teme că și-ar putea pierde influența în partid și, ca atare, și-ar dori funcția pentru sine. Social-democrații, care au introdus moțiunea de cenzură prin care dl Cîțu a fost demis, nu sunt foarte încântați de această opțiune. Decizia e, încă o dată, la președintele Klaus Iohannis.

Criza de la granița Belarus-Polonia

Mai multe state europene, dar și SUA, consideră Belarus vinovat de situația tensionată de la granița țării cu Polonia. Regimul de la Minsk este acuzat că se folosește de situația disperată a unor migranți care vor să ajungă în Europa în scopuri politice. Liderii UE spun că Alexander Lukașenko a ademenit migranții din țări din Orientul Apropiat și Africa și apoi i-a împins intenționat la granițele sale cu Polonia, Lituania și Letonia.

O mențiune importantă. Din declarația publicată după Consiliul de Securitate al ONU lipsește cuvântul „Rusia”.

Mulți dintre migranții captivi la granița dintre Belarus și Polonia sunt copii. Aceștia sunt nevoiți să stea în frig. Un copil de 14 ani a murit ieri din această cauză.
Mulți dintre migranții captivi la granița dintre Belarus și Polonia sunt copii. Aceștia sunt nevoiți să stea în frig. Un copil de 14 ani a murit ieri din această cauză.

În tot acest timp, mii de migranți sunt blocați în frig la granița dintre cele două state. Un copil de 14 ani din Irak a murit ieri din cauza frigului, numărul total al deceselor ajungând la 8, potrivit unor raportări oficiale.

Liderul autoritar de la Minsk nu pare a fi dispus la compromisuri și a amenințat că va opri fluxul unei conducte majore care transportă gaze naturale din Rusia către Europa de Vest, prin Belarus, dacă Occidentul continuă cu sancțiunile împotriva Belarusului.

Situația Covid se deteriorează

Olanda va impune un lockdown parțial din cauza creșterii semnificative a cazurilor de Covid din ultima perioada. Autoritățile olandeze au anunțat ieri cel mai mare număr de cazuri noi de la începutul pandemiei, în ciuda procentului mare de persoane vaccinate în Olanda: 84%.

Olanda nu este singura țară europeană care se confruntă cu o explozie a cazurilor în această perioadă. În prima săptămână a lunii noiembrie, Europa a raportat cu 10% mai multe decese provocate de Covid decât în săptămâna anterioară. Două treimi din infectările noi din primele zile ale acestei luni au fost în Europa.

Vaccinarea este soluția pentru ca Europa să iasă din criza Covid, spun liderii celor mai dezvoltate țări de pe continent.
Vaccinarea este soluția pentru ca Europa să iasă din criza Covid, spun liderii celor mai dezvoltate țări de pe continent.

Una dintre cele mai afectate țări este Germania, care înregistrează în această perioadă noi recorduri, pe care cancelarul Angela Merkel le pune pe seama persoanelor nevaccinate.

Merkel a spus că oamenii trebuie să înțeleagă că au datoria față de restul societății de a-i proteja pe ceilalți și a îndemnat, încă o dată, la vaccinare. O abordare similară a avut și cancelarul Austriei, Alexander Schallenberg, țară unde, de asemenea, numărul de cazuri a crescut în ultimele zile.

Alte știri:

 • Liderii PNL se vor întruni astăzi într-o ședință a biroului executiv. Printre măsurile care ar putea fi luate, dincolo de aprobarea negocierilor cu PSD, ar putea fi excluderea din partid a lui Ludovic Orban.
 • Guvernul a alocat peste 300 de milioane de lei din fondul de rezervă orașelor care au probleme cu termoficarea.
 • Oficialii de la Casa Albă spun că măsurile pe care le vor lua ar urma să reducă inflația. New York Times se întreabă: „când?”

Cele mai multe magazine din România organizează astăzi Black Friday, ziua în care promit reduceri. Înainte de a vă grăbi la cumpărături, nu uitați să comparați prețurile pe mai multe platforme și să vă asigurați că reducerile sunt reale. Aruncați un ochi și pe sfaturile oferite Europei Libere de un specialist în drepturile consumatorilor.

Rămâneți sănătoși.

Pe luni,
Ionuț

 • 16x9 Image

  Ionuț Benea

  A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

  S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

  Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG