Linkuri accesibilitate

3 minute | Întâlnirea Biden Xi, Rusia și o explozie din spațiu & dilema testării elevilor


Stația Spațială Internațională, fotografiată de membrii echipajului Expediției 56 de pe o navă spațială Soyuz.
Stația Spațială Internațională, fotografiată de membrii echipajului Expediției 56 de pe o navă spațială Soyuz.

Liderii celor mai dezvoltate două economii din lume au discutat online despre cum să evite un conflict. Între timp, Rusia a detonat în spațiu un satelit propriu scos din uz.

Bun găsit,

Iată știrile zilei, pe scurt:

  • Președintele american Joe Biden și cel chinez Xi Jinping au participat azi-noapte la un summit online în care au discutat despre relația SUA-China.
  • Rusia a efectuat un test cu rachetă în spațiu pe care SUA l-a numit „periculos și iresponsabil”. Un satelit scos din uz a fost detonat, generând sute de mii de mici bucăți.
  • PNL va stabili în această seară care va fi propunerea de premier. Între președintele partidului, Florin Cîțu, și alți lideri au apărut păreri divergente.

„Un vechi prieten”

Evitarea unui conflict între cele două superputeri mondiale a fost principalul scop al întâlnirii online de azi-noapte dintre președintele SUA, Joe Biden, și cel al Chinei, Xi Jinping. Tensiunile dintre cele mai importante forțe economice mondiale au ajuns în ultimii ani la cote maxime. Previziuni dure, precum „un nou Război Rece”, au apărut tot mai des în ultima perioadă în discursul oficial, iar avântul tehnologic al Chinei din ultimii ani i-a speriat pe oficialii de la Casa Albă.

La întâlnirea de aseară, care a durat peste trei ore, Xi Jinping l-a numit pe Joe Biden „un vechi prieten”, expresie căreia presa internațională îi dă semnificații importante.

Joe Biden a fost numit de omologul său chinez „vechi prieten” în timpul summitului virtual de pe 15 noiembrie.
Joe Biden a fost numit de omologul său chinez „vechi prieten” în timpul summitului virtual de pe 15 noiembrie.

„Cred că este responsabilitatea noastră ca lideri ai Chinei și ai Statelor Unite să ne asigurăm că competiția dintre țările noastre nu se îndreaptă spre conflict, fie că este intenționat sau neintenționat”, a spus Biden, la începutul întâlnirii.

Cei doi lideri au discutat despre situația Taiwanului, despre securitatea cibernetică sau despre situația armelor nucleare.

Înainte de întâlnirea virtuală dintre Biden și Xi, Statele Unite au condamnat Rusia pentru că a efectuat un test de rachetă „periculos și iresponsabil”. Rusia a aruncat în aer un satelit propriu scos din uz, creând un nor de resturi care pune acum în pericol sateliții și Stația Spațială Internațională.

Testul de rachete anti-satelit din 15 noiembrie a generat peste 1.500 de bucăți de resturi orbitale ce pot fi observate și probabil va genera alte sute de mii de bucăți de resturi orbitale mai mici, au spus oficialii americani.

„Deșeurile de lungă durată create de acest test periculos și iresponsabil vor amenința acum sateliții și alte obiecte spațiale care sunt vitale pentru securitatea, interesele economice și științifice ale tuturor națiunilor pentru deceniile viitoare”, a spus secretarul de stat Antony Blinken.

Cîțu vs PNL?

Negocierile dintre PNL și PSD s-au blocat la funcția de prim-ministru. Președinții celor două partide, dar și cel al UDMR, s-au întâlnit aseară pentru a discuta despre viitorul premier. Florin Cîțu, liderul liberalilor, s-ar fi arătat dispus ca Marcel Ciolacu, președintele PSD, să ocupe primul această poziție, cu condiția ca peste o perioadă de timp funcția să revină la PNL.

Nu din generozitate pentru social-democrați e dispus dl Cîțu să renunțe la funcția de premier, pe care și-a arogat de mai multe ori în ultima perioadă, ci dintr-un calcul politic.

Marcel Ciolacu și Florin Cîțu au devenit parteneri de dialog după ce în ultimii ani s-au atacat dur.
Marcel Ciolacu și Florin Cîțu au devenit parteneri de dialog după ce în ultimii ani s-au atacat dur.

Președintele PNL știe că va pierde puterea în partid dacă un alt coleg va deveni premier, compromisul cu un prim-ministru de la PSD urmând a-i câștiga timp. Rămâne de văzut dacă planurile dlui Cîțu se vor potrivi cu cele ale colegilor din partid, surse liberale arătând că cei din conducerea PNL nu prea ar fi dispuși să renunțe ușor la o funcție atât de importantă precum cea de premier.

Liberalii vor avea o întâlnire astăzi, de la ora 19.00, pentru a stabili propunerea de premier.

Cine îi testează pe elevi?

Peste două luni au trecut de la începerea anului școlar și autoritățile de la București nu au găsit încă o soluție cu privire la testarea elevilor și a cadrelor didactice. Măsură folosită cu succes în alte țări pentru a evita revenirea elevilor la așa-zisa „școală online”, testarea copiilor a devenit subiectul unei dispute publice între ministere.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a decis ca elevii să fie testați în fiecare luni și joi, înaintea orelor de curs, de către „Cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unităților de învățământ”. Multe dintre școlile românești au fie prea puține cadre medicale, fie deloc, așa că în cele mai multe dintre acestea responsabilitatea testării ar fi urmat să fie preluată de învățători sau profesori.

Și de aici au apărut problemele.

Sindicatele, în numele cadrelor didactice, au protestat, invocând că măsura ar afecta „desfășurarea procesului de predare-învățare- evaluare”, dar și că dascălii nu au echipamente de protecție pentru a efectua testele. E vorba de teste antigen, cu prelevare de salivă.

Școala românescă, încotro? Elevii și părinții români sunt bulversați de ultimele decizii luate de autorități. Sau, mai precis, de lipsa acestor măsuri.
Școala românescă, încotro? Elevii și părinții români sunt bulversați de ultimele decizii luate de autorități. Sau, mai precis, de lipsa acestor măsuri.

În discuție a intervenit și Ministrul Educației, care le-a luat apărarea profesorilor și care spune că măsura nu poate fi implementată în școli.

„Ideea principală este să avem o procedură care să contribuie la starea de sănătate în școli, în interesul elevilor și profesorilor și care să nu blocheze, dacă se poate, procesul didactic”, a spus aseară ministrul Sorin Cîmpeanu.

Acesta a trimis o adresă către ministerul Sănătății pentru a afla dacă testele ar putea fi efectuate și de acasă, de părinți.

Ce bine ar fi fost dacă aceste discuții instituționale ar fi avut loc în vară, înainte ca România să fie copleșită de valul IV.

Alte știri internaționale :

  • Uniunea Europeană are în vedere crearea unei forţe militare comune de până la 5.000 de militari până în 2025 pentru a interveni într-o serie de crize şi fără să se bazeze pe Statele Unite.
  • Serviciul Special al Penitenciarelor din Georgia i-a interzis din nou fostului președinte Miheil Saakașvili să participe la procesul în care este acuzat de delapidare, pe motiv că ar exista un risc de securitate.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că cetățenii vor primi aproximativ 37 de dolari pentru a se vaccina complet împotriva Covid.

Dacă aveți întrebări și comentarii în privința subiectelor de mai sus și nu numai, ne puteți scrie la treiminute@rferl.org

Rămâneți sănătoși.

Pe mâine,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG