Linkuri accesibilitate

Saakașvili, împiedicat să ajungă la procesul lui din motive de securitate


Saakașvili a fost arestat la 1 octombrie pentru că ar fi intrat ilegal în Georgia când s-a întors după o absență de opt ani.
Saakașvili a fost arestat la 1 octombrie pentru că ar fi intrat ilegal în Georgia când s-a întors după o absență de opt ani.

Serviciul Special al Penitenciarelor din Georgia i-a interzis din nou fostului președinte Miheil Saakașvili să participe la procesul în care este acuzat de delapidare, pe motiv că ar exista un risc de securitate.

Într-o declarație emisă cu câteva ore înainte de audierea sa din 15 noiembrie, conducerea penitenciarelor a anunțat că Saakașvili, care se află în a șaptea săptămână de greva foamei, în care protestează împotriva arestării sale, nu va putea fi prezent în sala de judecată din cauza stării sale proaste de sănătate.

Procesul lui Saakașvili, în care este acuzat de delapidare, are loc la o săptămână după audierile făcute în alt dosar privind rolul pe care l-ar fi avut în dispersarea violentă a protestatarilor opoziției în noiembrie 2007. Nici la acel proces nu i s-a permis să participe.

Saakașvili a fost arestat pe 1 octombrie pentru că ar fi intrat ilegal în Georgia, unde s-a întors după o absență de opt ani.

Saakașvili, care a fost președinte din 2004 până în 2013, a părăsit țara la scurt timp după alegerile prezidențiale din 2013 și a fost condamnat în lipsă în 2018 pentru abuz de putere și pentru că ar fi ascuns dovezi privind agresarea unui membru al opoziției în parlament.

El a spus că toate acuzațiile împotriva lui sunt motivate politic.

Susținătorii săi au protestat împotriva arestării lui de la începutul lunii octombrie.

Ei au cerut transferarea sa la o clinică medicală civilă, pentru că starea lui de sănătate se deteriorează de pe o zi pe alta. Guvernul a refuzat să-l transfere pe Saakasașvili, plasându-l într-un spital de închisoare.

Mii de oameni s-au adunat în urmă cu o lună în centrul orașului Tbilisi, capitala Georgiei, în urmă cu o lună pentru a cere eliberarea fostului președinte georgian Miheil Saakașvili.

Arestarea acestuia adâncește criza politică din țara aflată în Caucazul de Sud.

Strigând lozinci precum „Mișa, liber!” și fluturând steaguri naționale, protestatarii au umplut Piața Libertății din Tbilisi și principala arteră a orașului, bulevardul Rustaveli, în seara zilei de 14 octombrie.

Saakașvili, în vârstă de 53 de ani, a intrat în greva foamei după arestarea sa, pe 1 octombrie, în timpul campaniei electorale, și încarcerarea în orașul Rustavi, la câteva ore după ce a anunțat că s-a întors în Georgia.

Într-un mesaj adresat protestatarilor prin intermediul avocatului său, Nika Gvaramia, Saakașvili a explicat că s-a întors în Georgia pentru a „contribui la lupta poporului georgian împotriva sărăciei, corupției, nedreptății și distrugerii”.

El a cerut ca guvernul, aflat sub influența miliardarului Bidzina Ivanișvili, fost premier și fondator al partidului aflat la guvernare, Visul Georgian, să fie „învins”, pentru ca Georgia să revină pe calea sa pro-occidentală.

Visul Georgian - partid fondat de fostul prim-ministru și miliardar, Bidzina Ivanișvili - a câștigat alegerile parlamentare în urmă cu un an.

În luna ianuarie a acestui an, miliardarul Ivanișvili a anunțat că pleacă de la conducerea partidului a cărui victorie la scor strâns la alegerile parlamentare de anul trecut a provocat proteste.

Considerat cel mai bogat om din Georgia, Ivanișvili a spus că și-a „îndeplinit misiunea” și a anunțat că se retrage atât de la conducerea partidului, cât și din politică. El a invocat împlinirea unei vârste înaintate, 65 de ani, care l-ar obliga să facă loc tinerilor în politică.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG