Linkuri accesibilitate

3 minute | Biden discută cu Xi, România despre „crimele de război” și o arestare de răsunet în Bulgaria


O discuție de pe două continente, America și Asia, ar putea avea efecte importante asupra unui al treilea: Europa. În imagine, Joe Biden, președintele SUA, și Xi Jinping, președintele Chinei.
O discuție de pe două continente, America și Asia, ar putea avea efecte importante asupra unui al treilea: Europa. În imagine, Joe Biden, președintele SUA, și Xi Jinping, președintele Chinei.

SUA continuă demonizarea lui Vladimir Putin prin vocea președintelui Joe Biden, în timp ce încearcă să prevină influențarea războiului din Ucraina de către China. Complicată misiune.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Președintele SUA, Joe Biden, va discuta astăzi cu liderul chinez Xi Jinping despre posibilul ajutor al Beijingului pentru Rusia.
  • Ministrul de externe român Bogdan Aurescu este de părere că în Ucraina au fost comise crime de război.
  • Fostul prim-ministru al Bulgariei și liderul partidului din opoziție, Boyko Borisov, a fost reținut aseară într-o investigație instrumentată de Parchetul European.

Imprevizibila China

China ar putea avea o rol esențial nu doar în deznodământul războiului ordonat de Vladimir Putin în Ucraina, ci și în evoluția per se a Rusiei într-o perioadă post-belică pe care toată lumea o așteaptă. Situația din teren arată o armată rusească mult supraevaluată de Kremlin înainte de război, iar un eventual ajutor al Chinei ar putea influența semnificativ conflictul din Ucraina.

Președintele chinez Xi Jinping își dorește ca țara sa să profite de pe urma conflictului dintre Occident și Rusia.
Președintele chinez Xi Jinping își dorește ca țara sa să profite de pe urma conflictului dintre Occident și Rusia.

China a negat informația „pe surse” publicată de presa americană conform căreia Rusia i-ar fi cerut ajutor militar, inclusiv printr-un editorial al ambasadorului său în SUA de acum câteva zile. Să nu uităm însă că aceleași informații „pe surse”, furnizate din zona serviciilor de securitate, au prevestit și, probabil, întârziat cu câteva zile, începutul invaziei din Ucraina.

Președintele american Joe Biden va discuta astăzi, la ora 15, ora României, cu liderul chinez Xi Jinping în ceea ce presa internațională spune că va fi un avertisment asupra Chinei în cazul în care aceasta decide să ajute Rusiei.

Iar ajutorul nu ar fi doar de natură militară, ci și economică, într-o perioadă în care economia Rusiei a fost mutilată de sancțiunile occidentale. Dacă următoarele mutări ale Chinei sunt necunoscute occidentalilor, principiul în bază cărora acestea vor fi luate e simplu: Beijingul să iasă câștigător. Nu Rusia.

Dezbaterea „criminalilor de război”

După ce cu o zi înainte l-a numit „criminal de război”, președintele american Joe Biden a continuat ieri atacurile directe asupra liderului de la Kremlin. Dl Biden a spus despre Vladimir Putin că este un „dictator ucigaș” și un „asasin”.

Chiar și atribuite unui președinte acuzat că a ordonat un război în care mor civili, reacțiile președintelui american sunt fără precedent în istoria relației dintre SUA și Rusia. Nici în timpul crizei rachetelor, când N. Hrușciov a ordonat plasarea de focoase nucleare în coasta americanilor, președintele de atunci, J.F. Kennedy, nu a avut atacuri personale de o asemenea duritate la adresa liderului sovietic.

Atacurile lui Joe Biden la adresa lui Vladimir Putin sunt fără precedent în istoria relației președinților SUA și Rusia.
Atacurile lui Joe Biden la adresa lui Vladimir Putin sunt fără precedent în istoria relației președinților SUA și Rusia.

Ceea ce încearcă dl Biden să facă acum, scrie New York Times într-o analiză pe subiect, este să „personalizezeze” războiul din Ucraina prin evidențierea celui care este vinovat de el: Vladimir Putin.

Subiectul „criminalului de război Putin” este, cel puțin la acest moment, unul politic, nu juridic. O analiză pe acest subiect puteți citi pe site-ul nostru.

Pe același subiect, notabilă este și intervenția ministrului de externe român Bogdan Aurescu. Acesta a spus, ieri, într-un interviu la Digi 24, că în opinia sa în Ucraina au loc crime de război. Aurescu s-a ferit însă să îl numească pe V. Putin „criminal de război”.

Tot în Europa Liberă puteți citi o analiză despre dotările Armatei Române și cât de pregătită ar fi aceasta în cazul unui nedorit, ipotetic și improbabil al unui conflict.

Efectul Kovesi la Sofia

O știre de aseară zguduie Bulgaria. Fostul prim-ministru al țării, Boyko Borisov, a fost reținut într-o anchetă coordonată de Parchetul European condus de procurorul român Laura Codruța Kövesi.

Tot aseară au mai fost reținuți și fostul ministru de Finanțe Vladislav Goranov, fostul șef al comisiei parlamentare bugetare, Menda Stoyanova, și consilierul de presă al lui Borisov, Sevdalina Arnaudova, se arată într-un comunicat al ministerului.

Boyko Borissov a fost reținut aseară, la Sofia.
Boyko Borissov a fost reținut aseară, la Sofia.

Borisov este liderul partidului de opoziție din Bulgaria și este acuzat că, alături de apropiații săi, ar fi fost implicat în fraude cu fonduri europene. Parchetul European nu oferise până vineri dimineață detalii despre acuzațiile concrete ce îi erau aduse.

Acțiunea din Bulgaria este prima de o asemenea amploarea desfășurată de Parchetul condus de Laura Codruța Kövesi, care s-a aflat la Sofia cu o zi înainte de arestări, unde a spus că instituția europeană are în lucru 120 de dosare în Bulgaria.

Alte subiecte:

  • Politico: Ne pare rău, Zelenski, dar Germania este dependentă de acel gaz și petrol rusești
  • Mariupol | Gropi comune, civili bombardați, teroare. Prim cap de acuzare pentru crime de război?
  • Copiii ucraineni refugiați în România au început să meargă la școală. „Elevii noștri s-au gândit la surprize pentru nou-veniți”

Dacă aveți sugestii sau propuneri de subiecte pe care să le acoperim la Europa Liberă ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG