Bună dimineața, dragi prieteni,
Pe lângă temele obligatorii ale zilei, adică exercițiul militar al Chinei în Strâmtoarea Taiwan și războiul din Ucraina, presa occidentală și cea românească înregistrează câteva evoluții de impact pe termen mediu. Între acestea, detaliile victoriei din Kansas/SUA a suporterilor pro-choice în problema avortului.
Iată principalele știri ale dimineții în regiune:
- Președintele Volodimir Zelenski califică drept „dezgustătoare” vizita pe care fostul cancelar german Gerhard Schroeder i-a făcut-o zilele trecute lui Vladimir Putin.
- Statele din Uniunea Europeană dependente de gazul rusesc își pregătesc cetățenii pentru economii drastice la căldură & electricitate. În frunte cu ... Germania.
- Ministrul PSD, Gabriela Firea, declară că ar putea reveni la Primăria Capitalei dacă PSD și PNL decid să îi susțină candidatura.
Zelenski despre ce face Schroeder: „Este pur și simplu dezgustător”
Europa Liberă relatează că într-o intervenție de ieri seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a explicat că Rusia se folosește de tot soiul de emisari ca să acrediteze ideea că Moscova ar vrea de fapt să negocieze.
Între aceștia, fostul cancelar social-democrat al Germaniei, Gerhardt Schroeder care a confirmat că l-a întâlnit săptămâna trecută pe Vladimir Putin.
Potrivit The Guardian, criticile au izbucnit vehement: invazia rusească din Ucraina țintește deliberat civili, iar vizita a avut loc în aceeași săptămână în care cel puțin 50 de prizonieri ucraineni au fost carbonizați în tabăra de la Olevinka, ultima „ispravă” în șirul de crime de război ale Rusiei investigate de ONU.
Potrivit presei germane, citate de Europa Liberă, Gerhard Schroeder și-a justificat vizita declarându-se îngrijorat de perspectiva unei crize energetice în Europa și că l-ar fi întrebat pe Vladimir Putin dacă nu cumva ar putea fi totuși pusă în funcțiune conducta Nord Stream 2. Acesta este proiectul de suflet a lui Schroeder, proiect care în timpul guvernării Merkel, a legat economia germană și mai strâns de Moscova.
În plus, Schroeder și-a exprimat speranța că după acordul reușit între Rusia și Ucraina, mediat de Turcia, cu privire la exporturile de cereale ucrainene, vor urma și alte negocieri punctuale, inclusiv cele pentru încetarea focului.
Dar cum Ucraina acuză Rusia cu dovezi că este stat terorist, Volodomir Zelenski a replicat că dacă ar vrea pacea, Moscova nu și-a întări trupele din sudul Ucrainei și nu ar lăsa gropi comune ucigând civili nevinovați, oriunde rușii reușesc să își extindă controlul.
Cât despre vorbele lui G. Schroeder, Zelenski scrâșnește din dinți: „este pur și simplu dezgustător că foști lideri ai unor state cheie pentru valorile europene lucrează pentru Rusia care este în război exact cu aceste valori”.
Din România, ziarul Adevărul remarcă azi cu amărăciune că 10 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului dincolo de frontiere. Dintre ei, o treime s-au întors ca să ajute efortul de război sau de îngrijorare...
E nevoie de stocuri & stoicism în Vest. Ce urmează în România?
Citând analize Euronews și AP, Libertatea trece în revistă măsurile de reducere a curentului electric și a căldurii luate de mai multe state europene în așteptarea represaliilor rusești pentru solidaritatea cu Ucraina.
În Germania, multe landuri au decis ca în clădirile publice să nu se mai furnizeze apă caldă, la Berlin s-a redus drastic iluminatul stradal s-a redus și al monumentelor istorice. (În România, măsura se aplică deja din cauza nevoilor urgente în multe orașe și comune, după cum a scris Europa Liberă încă din iulie).
În Franța, aerul condiționat nu mai poate fi pornit decât dacă se înregistrează mai mult de 26 grade în interior; inclusiv miniștrilor li s-a spus să lucreze în haine mai lejere ca să poată opri aparatele de aer condiționat. Primesc impus amenzi comercianții care, folosind aer condiționat, își lasă deschise larg ușile, adică consumă cu 20% mai mult.
România, țară producătoare de gaze naturale, n-ar trebui să își facă griji. Practic, situația e mult mai complicată. Europa Liberă a aflat ieri, 3 august, că marile orașe nu au stocuri de gaze suficiente pentru că furnizorii se tem că nu își vor primi banii. Un efect secundar al plafonării prețurilor de către Guvern și al calculelor lipsă...
Apropos de calcule, mulți sociologi atrag atenția că recensământul tocmai încheiat este un eșec epic. Statul nu mai e capabil să își numere cetățenii. Și nici măcar locuințele care prin natura lor ... nu pot lipsi de-acasă.
A lipsit de-acasă, se pare, controversatul episcop Teodosie al Constanței. Dar nu pentru mult timp de vreme ce mașina în care se afla zbura cu 235(douăsutetreizecișicinci) de km/h pe Autostrada Soarelui, declară surse din Poliție, citate de multe redacții online.
Revenind la gaz, probabil că singurul stat din Uniunea Europeană care nu va trebui să își facă mari griji pentru livrările din Rusia este Ungaria.
O analiză semnată de corespondentul din Europa Centrală și de Est, Nick Thorpe, remarcă însă că singurătatea lui Viktor Orban printre liderii europeni este aplanată de primirea elogioasă cu care va fi întâmpinat la o conferință a republicanilor ultra conservatori din Texas/SUA.
Firea: „Dacă cetățenii mă votează, mă voi întoarce primar general”
Plafonări de facturi, creșteri de pensii, majorări de taxe & impozite etc... nu e clar cu cât liberalism își asezonează politicile guvernul condus de liderul PNL, gen. Nicolae Ciucă.
Măsura ridicării taxelor pentru contractele part-time până la nivelul celor cu opt ore pe zi a dus la dispariția a 130.000 de contracte part-time și reapariția a mai puțin de 100.000, doar în prima lună de la intrarea în vigoare.
Lista majorărilor de taxe și impozite sau ideea amânării ratelor la bănci până la nouă luni, privită cu mare rezervă de BNR, sunt numai câteva exemple.
Cert este că în Coaliție a apărut ideea unui candidat comun pentru București la alegerile locale din 2024. Cel puțin așa declară fostul primar PSD, Gabriela Firea, citată de G4Media. „Dacă cetățenii mă votează, mă voi întoarce primar general” răspunde ea în fața ipotezei unei candidaturi din partea ambelor partide.
Interesantă evoluție pentru liberali... Vor sprijini în 2024 exact candidatul împotriva căruia au luptat la precedentele alegeri? În septembrie 2020, Gabriela Firea a pierdut în fața actualului primar, Nicușor Dan tocmai pentru că acesta era sprijinit de o coaliție alcătuită din PNL și USR.
Și for the record, Gabriela Firea era primar al Bucureștiului pe 10 august 2018, când manifestanții pașnici din Piața Victoriei au fost îndepartați violent de jandarmii aflați la ordinele guvernului PSD, Dragnea/Dăncilă.
Apropos... procurorii au retrimis ieri judecătorilor Dosarul Revoluției. Din decembrie 1989 și cele 1066 de ucideri nu au trecut decât 32 de ani și opt luni...
Alte subiecte:
- S-a stins Ioana Măgură Bernand, una din marile voci istorice ale Europei Libere. In textul dedicat IN MEMORIAM, o puneți reasculta în câteva înregistrări de arhivă.
- Decizia din statul Kansas/SUA care blochează interzicerea avorturilor potrivit principiilor enunțate recent de Curtea Supremă, răstoarnă multe calcule politice. „Dormitorul tău e supus la vot”, titrează NYT citând analize democrate.
- Clienții lanțului de supermarketuri Marks&Spencer din Marea Britanie protestează față de nenumăratele ambalaje în care vin produsele comandate. Se întâmplă și furnizorilor din România, nu-i așa?
Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org.
Toate cele bune, ne revedem mâine,
Elena